TEST: Se så forskjellige roseviner kan være - og disse er blant de aller beste

Test De beste rosevinene

Se så forskjellige roseviner kan være - og disse er blant de aller beste

Utvalget av rosevin er enormt, og selv om de kan virke til forveksling like, er det likevel stor forskjell i smak, stil og kvalitet.

Rosevin er en hvitvin laget av røde druer. Den lyse fargen kommer av veldig kort skallkontakt, noen ganger bare en time. Det er altså skallet og ikke druesaften (med noen få unntak) som gir fargen til rødvin. 

Les mer om rosevin her

Derfor har mange som mener at rosevin ikke er en ekte vinkategori, rett. Den er nemlig manipulert omtrent på samme måte som å presse føttene inn i for små sko. Vinen får bare med seg litt av det druene kunne gitt, derfor ender mange roseviner opp som ganske ordinære, nærmest kjedelige eller i hvert fall uensartete. 

Likevel elsker alle i dag rosevin - menn, kvinner, unge og gamle. Og sommertemperaturene som har ridd (deler av) landet i de siste ukene, har ikke lagt noen demper på dette kjærlighetsforholdet. Heller tvert om.

De beste rosevinene har mer ved seg enn å bare være en eller annen grad av rosafarget og fruktig. 

På neste side finner du de rosa vinene listet etter poeng 

Slik er testen gjennomført:

De 200 rosévinene er smakt over en periode på et drøyt år. Noen kan ha fått ny årgang siden vurderingen ble gjort, men for de fleste viner i denne kategorien, er det gjenkjennelighet og et minimum av årgangsvariasjon som gjelder. Derfor gir poengene et godt pekepinn når du skal handle inn til sommerfesten.

NB En vin kan ha en dato i tittelen og en annen i smaksnotatene, men det er ikke nødvendigvis tittelen  som er aktuell årgang. Apéritifs polliste oppdateres en gang i døgnet mot Vinmonopolets data (api), primært for tittel som navn og årgang samt pris, og dermed er det disse opplysningene som overstyrer våre egne. Men smaksnotatene er alltid merket med årgang. 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen