Tester

Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2020

Se alt det lekre du kan bestille fra i dag

Se alt det lekre du kan bestille fra i dag

Nyhetene i mars omfatter det beste i alle kategorier. Barolo, Burgund, California, Ribera del Duero, Champagne, Toscana og mange flere.
Aase E. Jacobsen
06 Mars 2020 - 12:00

Champagnefesten fortsetter og blant marsnyhetene er det flere bobler i toppsjiktet. Legras stiller med St. Vincent 2008, Vazart Coquart med Cuvee 82-13 og så er det hele porteføljen til kultprodusenten Andre Beaufort med Ambonnay Lieu-dit Les Clos Grand Cru Millesime 2013 på topp og tre cuveer av Polisy-druer: Andre Beaufort Polisy Derrière l'eglise Brut Nature 2013 og Andre Beaufort Polisy Brut Nature Millesime 2012 samt ikke minst imponerende snart 30 år gamle Andre Beaufort Polisy Brut 1990.           

Marsnyhetene byr på mye lekkert fra Burgund og 2017, i begge kulører. Claude Dugat har aldri smakt bedre enn i denne supre årgangen.

Les mer om denne produsenten her

Arnoux-Lachaux er en ny produsent på det norske markedet som det er verd å merke seg, særlig imponerende er Vosne-Romanée "les Hautes Maizieres" 2017.

Taupenot-Merme Morey Saint Denis La Riotte Premier Cru 2017 er i toppform, og Louis Remy Morey-St-Denis 1er Cru Clos des Ormes 2012 byr på veldig klassisk «forhåndsmodnet» Morey-frukt.

Heresztyn-Mazzinis gevrey-er Les Songes og 1er Cru Les Goulots er også supre i 2017. Velkjente Jadot stråler med flere 2017-utgaver som Gevrey-Chambertin 1er Cru Les Cazetiers, Chambolle-Musigny 1er Cru les Feusselottes og Corton Grand Cru.  

Det samme kan sies om Lejeune Pommard 1er Cru Rugiens-Bas 2017 samt også Nicolas Rossignol med Pommard 1er Cru Jarolieres og Volnay 1er Cru Taillepieds.

På den hvite siden topper Girardin Puligny-Montrachet 1er Cru Les Folatières 2017 som er så nært du kan komme grand cru, uten å betale prisen for det. Pernot Belicard Meursault Premier Cru Perrières, her i 2016, er nok en wow-chardonnay. Og ikke å forglemme Tissot Chardonnay Tour de Curon 2017 som riktignok ikke er fra Burgund, men dette er så godt som Jura-chardonnay kan bli – dog til burgundpriser.

Når disse prisene løper løpsk, dukker California opp som hovedkilde for høykvalitets pinot noir og chardonnay til akseptable priser. Kesner Halfmile Sonoma Coast Pinot Noir 2017 og Littorais pinot noirer Wendling Vineyard Anderson Valley Pinot Noir, Savoy Vineyard Anderson Valley Pinot Noir og Hirsch Vineyard Sonoma Coast Pinot Noir gjør rent bord. Mens Domaine de la Cote-vinene ble utsolgt på et øyeblikk tidligere i vinter, og det gjelder trolig også Seven Springs Summum Chardonnay fra samme produsent, når du leser dette.

Selv om det er reiseforbud til Piemonte, kan vi nyte vinene derfra. I basisutvalget av alle ting, finner du en ikonisk vin, Anselma Vingarionda Riserva 2012. Fra samme årgang og en annen solid vinmark og produsent er Aurelio Settimo Annunziata Riserva 2012.

Gajas Dagromis Barolo 2015 er den beste utgaven av denne noensinne. Det gjelder også Sottimano Barbaresco Currá men nå i 2014.

Fra samme lovpriste årgang også i Toscana, kommer Siro Pacenti Vecchie Vigne Brunello di Montalcino og Monsanto Chianti Classico Riserva Il Poggio Gran Selezione. Fra samme produsent kommer en vellagret utgave, Monsanto Chianti Classico Riserva Il Poggio 2006.

Spanias bidrag i toppsjiktet kommer fra Ribera del Duero med Vega Sicilia Unico 2009 og Pago de Carraovejas med hele tre cuveer i toppklassen, den vanlige i 2016-årgang, samt Anejón 2014 og Cuesta de las Liebres 2014

Selvsagt er det riesling også i mars-teten. Legenden Trimbach Riesling Clos Sainte Hune 2014 forsvant umiddelbart som dugg for solen, men Kloster Eberbach Erbacher Marcobrunn Riesling Auslese Goldkapsel 1998 nok ikke opplever samme rush, selv om den fortjener det, for den er virkelig en imponerende 21 år gammel auslese som tåler 20 år til.

Kopke er en trofast leverandør av colheita-portvin, nå i 1960-årgang. Dyrt, men likevel et veldig godt kjøp.

I det sterkeste toppsjiktet finner vi to Islay-whiskyer, Octomore 10.1 og Port Charlotte MRC: 01 2010 som begge fortjener betegnelsen åpenbaring.

 På den neste siden finner du de aller beste marsnyhetene 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her