Til desserten eller til kosen

Til den søte julekosen har vi plukket ut to gode men svært forskjellige viner. En rimelig som passer alle og en for de litt mer viderekomne. Felles for begge er at de gir ekstra god valuta for pengene. Og at de er veltilpasset julens behov for noe søtt i glasset.

Julens rimeligste søtvin er greske Samos (6747) fra øya med samme navn. Den er laget av muscat-druer som er tørket før de settes til gjæring for å få maksimal sødme til den ferdige vinen. Og duften byr på det karakteristiske muskatpreget kombinert med tørket frukt, både rosiner og aprikos, samt smør. Sødmen er god og balansert, den er rund med bløte syrer, den sitter godt med rosinpreget ettersmak. Mye søtsmak for pengene, altså.

Muscat-druene som dyrkes på Samos er av typen muscat d'alexandrie, den samme sorten som du kan få kjøpt som spisedruer i butikken.Denne typen regnes ikke som dne beste muscatdruen til vinfremstilling, til tross for at den har gitt renommé til en rekke av verdens store søtviner som Malaga, Banyuls og Moscato di Pantellaria. Denne sorten trives aller best i skikkelig varmt klima hvor den gir druer med masse sødme og dermed viner med høyt alkoholpotensial. Så til tross for at denne vinen er søt, har den likevel 15 prosent alkohol, som den bærer godt.

Et glass til pepperkakene
Denne vinen er perfekt til sjokoladedesserter og -kaker, særlig de med mørk sjokolade, samt til julens krydrete søtsaker. Den lave prisen samt det forholdet at flasken ikke må tømmes samme dag som den er åpnet, men tåler å tas frem hver dag i julen, gjør at den er perfekt følge til skålen med pepperkaker når en nabo eller god venn stikker innom. En såpass søt vin orker du dessuten bare et lite glass av.

Hvis du ønsker en vin å nyte i gjenskinnet av peisflammen, bør du velge en såkalt meditasjonsvin. En vin som krever litt mer oppmerksomhet enn grekeren. En vin som du etter hver snurring av glasset og etter hver munnfull finner nye aromaer hos. En vin som du ikke glemmer så lett. Sicilianske Pellegrino Marsala Vergine Soleras (20076) fra Pellegrino er langt fra den type marsala du kanskje har hørt om som standardingrediens i den berømte italienske eggedosisen sabayonne.

Et glass til nøttefatet
Vergine-marsalaene lages ikke en gang av de samme druene som de enklere røde marsalaene som ofte benevnes med dolce siden de er veldig søte. For Vergine er det hvite druer som gjelder, særlig grillo, men også cataratto, inzolia og damaschino. Jo større andel grillo, jo bedre vergine. Denne Vergine-marsalaen inneholder en fjerdedel grillo. Den er på det nærmeste knusktørr selv om den likevel ikke føles slik. Den er derfor velegnet for julens behov for litt ekstra rund munnfølelse. Alkoholinnholdet er 19 prosent og i motsetning til den greske vinen er det et resultat av både alkoholgjæring og tilsetting av rent druebrennevin i den ferdiggjærete vinen.

Den komplekse og svært rike duften og smaken av nøtter, krydder og tørket tropisk frukt oppnår vinen etter mange års lagring i et såkalt solerasystem. Det betyr at til tross for at vinen har tilbrakt fem år i fat, består den av en blanding av mange årganger. Årsaken er at hver gang det tappes vin fra de nederste fatene i solerarekken, etterfylles det fra raden over.

Ettersmaken er ikke mindre sammensatt med nøtter i alle varianter samt ost, sopp og moden skinke. Ikke en typisk dessertvin men til fatet med nøtter og tørket frukt er den selvsagt uovertruffen. Og lager du en ikke før søt nøttekake, er den også meget godt egnet som følge.

Da gjenstår det bare å ønske en riktig god jul.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen