Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Til kamp for lungemosen

Lungemoselskere, kom ut av skapet. La livretten få en ansiktsløftning og del den med andre, så skal du se at det blir flere som sverger til denne ufortjent uglesette retten.
Aase E. Jacobsen
16 November 2004 - 17:03

En av de mest utskjelte rettene er lungemos. Ikke så rart, når vi tenker på det uheldige navnevalget. Moste lunger er ikke veldig appetittvekkende. Det er trolig derfor lungemos ble funnet verdig til å gi navn til en av de norske betegnelsene på Harry Potters allsmaksbønner.

Det finnes imidlertid en hærskare av lungemosfantaster i dette landet som opererer, eller skal vi si nyter, i det skjulte. Nå er det vel på tide at disse undertrykte gastronomene får nyte sin livrett i full frihet, fri fra frykten for spott, spe og avskyresolusjoner fra omgivelsene.
Lungemos er nemlig en delikatesse som fortjener en plass blant våre stolteste mattradisjoner. Siden den stammer fra en tid da mottoet var at alt på grisen er godt. I dag lever mange i den villfarelsen at det kun er fileten på dyret som er spiselig. Altså det minst smaksrike kjøttet.

Berømt i utlandet
Du som normalt vender deg bort i vemmelse over alt som ikke er renskåret filetkjøtt, og tror at smaken alene sitter i grillkrydderet, går altså glipp av mye. Lungemos som tradisjonelt lages av lunger, hjerte, kjøtt fra grisehode, løk og krydder som ingefær, nellik, allehånde og muskat er bare en av våre mange innmatsbaserte retter som bør gis en sjanse.

På samme måte som tilsvarende retter i andre land får lov til å leve i berømmelsens lys. Blodpølser er mat for mons i Spania som morcilla og som boudin noir i Frankrike. Der får de dessuten vann i munnen ved tanken på andouillette. Dette er pølser som lages ved at tarmer og magesekk er at de er marinert rulles sammen omtrent som en norsk lammerull og kokes og serveres stekt eller grillet. Og alle har vel hørt om skottenes haggis som er ganske likt vår lungemos bare at skottene selvsagt bruker innmat av sau, og ikke svin eller okse.

Hvis du kun er blitt servert oppvarmet lungemos med kokte poteter, er det forståelig at det ble litt trist. For kunsten er nemlig å sprite den litt opp, løfte smaken litt med noen få ingredienser, og servere den med fersk pasta, det er alt som trengs for å gjøre lungemos like attraktivt som en hvilken som helst annen god pastarett.

Som skapt for lungemos
Serverer du et godt glass vin til, er suksessen innen rekkevidde i alle fall. Vi prøver oss med vin fra regioner hvor det spises mye innmat. Det betyr viner med gode syrer som kan bryte ned den litt klebrige munnfølelsen av innmat som rett og slett er gelatin.

Siden vi var inne på andouillette, kan vi ta utgangspunkt i det klassiske vinfølget til den retten, nemlig en beaujolais. Duboeuf Fleurie 2012 (5759) fra beaujolaiskongen Georges Duboeuf kommer fra et av de ti cru'ene i Beaujolais, Fleurie, og det mest feminine av dem alle. Den innsmigrende bærsaftigheten og friskheten er som skapt til vår lungemos med pasta. En innertier som du godt kan koste på deg til dette usedvanlig billige måltidet.

Hvis du vil ha en rimeligere vin i en mindre sprudlende frisk stil, mer avrundet og moden, er rioja'en Marqués de Concordia Tempranillo 2008 (11091) et alternativ. Den er laget av D. Carlos Falcó som regnes som skaperen av moderne spansk vin. Han innførte blant annet cabernet sauvignon og merlot for snart tretti år siden og etter hvert andre internasjonale druer til sin vingård i Malpica i et den gang lavstatusområde sør for Madrid. Suksessen som innovasjonene brakte førte Falcó ut av Castilla-Léon til nye jaktmarker.

På billigsalg
I 1994 var Rioja, landets mest kjente vinregion, klar for Falcós ideer og da i samarbeid med Bodegas Berberana i form av et joint venture ved navn Dominio de Susar. Vår vin er den enkleste herfra og er en ren tempranillo hvilket er typisk for den moderne riojavin. Tradisjonelt ble den laget av en miks som også inkluderte hvite druer. I dag er det ingen tvil om at tempranillo er Riojas ryggrad. Et annet forhold er bruken av eik. Som en ung vin (joven i følge spansk vinlovgivnong) har Marques de Griñon Tempranillo 2000 fått et relativt kort opphold i ny amerikansk eik.

Resultatet er vellaget vin med lett parfymert bærduft med innslag av eik. Smaken er saftig og bløt med god stofflighet. Avslutningen er lett krydret med så vel bær som fat og jordsmonn. En meget god vin tatt i betraktning hvilket prissjikt den befinner seg i. Importøren har valgt å skru ned prisen kraftig, for denne vinen kostet oppunder hundrelappen for fem år siden da den ble lansert første gang. Et enslig lyspunkt i en trist virkelighet av altfor høye priser (les avgifter) for de rimeligste vinene.
 
Et annet lyspunkt (eller er det lysfontene det nå heter) prismessig og i enda større grad smaksmessig er franske Ch. Lamargue 2004/2005 (30550). Også den er satt ned i pris. Og koster mindre i dag enn da den kom på markedet for over tre år siden. En helt annen tilnærming til lungemosen enn beaujolaisen siden denne vinen er krydret både i form av jordsmonn og urter og med innslag av røde bær og skogsbær, i så vel duft som smak. Den er saftig med gode syrer og bløte tanniner, bra fedme, bærsødme og mokkapreg fra midten og utover. Ettersmaken byr på krydder og lakris. I det hele tatt en god vin som er perfekt til lungemos og pasta.

Lungemos med pasta

Lungemos med pasta

Fremgangsmåte

Fres løken i et par minutter i oljen. Tilsett hvitløken og surr videre til alt er blitt mykt. Tilsett balsamicoeddik og kok inn. Ha i salvie og lungemos, skru ned varmen og la lungemosen smelte. Smak til med tabasco. La stå og trekke ved svak varme i 5-10 minutter. Like før servering tilsettes finhakket bladpersille.

Kok tagliatellen etter anvisningen på pakken (hvis du ikke har vært flink og laget pastaen selv). Ha den over på et serveringsfat. Hell over litt god olivenolje og fordel lungemosen på toppen. Dryss over godt med parmesan. Server med godt brød og en salat.

Pris pr porsjon er ca kr 20-25.

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her