Til tapasen og bacalaoen

Det perfekte følge til smaksrik tapas er fino sherry. Men slik vin er hva engelskmennene kaller an acquired taste, altså noe du må venne deg til. Ukens vin er en fino sherry som er veldig lett å like. Og den passer dessuten utmerket til godt krydrete chor
Aase E. Jacobsen
28 Februar 2002 - 01:01

Burdon Fino (14266) er en litt atypisk fino i det den er rundere i frukten og med et mer dempet florpreg enn det som er tilfellet for de fleste finoer. Det såkalte florpreget kan litt grovt beskrives som smak av gjær og salt og skyldes gjærsopplaget som under fatmodningen beskytter fino sherry mot oksidering. Derfor er også slik sherry lys gul og ikke gyldenbrun mot brun som er fargen på sherry av typen amontillado.

Den ser med andre ord ut som en hvitvin, og smaker til dels også som en, bare mye kraftigere. Burdon Fino har et tydeligere fatpreg enn hva brorparten av finoene har. Derfor tåler den også kraftigere mat. Selvsagt kan du bruke den til alle typer tapas som skinke, spekemat og oster i tillegg til klassikere som chorizo, krydrete kjøttboller, tortilla og frityrstekt fisk. Men denne finoen strekker seg enda lenger. Også til modne oster og godt krydrete bacalaoretter.

Duften er fruktig med så vel gule som grønne epler samt fat og karamell. Anslaget er friskt, nøtte- og fatpreget med god fedme, behagelig fruktsødme og dempet florpreg som blir mer tydelig utover i ettersmaken. En smaksrik fino med 17 prosent alkohol som er ganske høyt i forhold til hva som er vanlig for en moderne fino, men som ikke på noen måte forstyrrer smaksbildet. Med så vidt høy alkohol er det viktig å servere sherryen i mindre glass, helst av typen copa (tulipanformete glass) og ikke minst huske på vannet ved siden av.

Bak denne finoen står bodegaen John William Burdon som ble etablert i 1821 av en engelskmann som nektet å reise hjem igjen, og det kan vi jo forstå, for den fortettete stemningen her midt i flamencoland, er noe ganske annet enn i datidens grå England. Et fornuftig valg også rent økonomisk for butikken gikk strykende. Burdon-familien døde imidlertid ut og giganten Luis Caballero overtok bodegaen i 1932. I løpet av de siste årene har Caballero satset mye på produktutvikling av det gamle Burdon-navnet. I alt finnes det ti forskjellige sherryer fra knusktørr manzanilla til sirupsøt pedro ximenez.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Burdon Fino (14266). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her