Til tapasen og bacalaoen

Det perfekte følge til smaksrik tapas er fino sherry. Men slik vin er hva engelskmennene kaller an acquired taste, altså noe du må venne deg til. Ukens vin er en fino sherry som er veldig lett å like. Og den passer dessuten utmerket til godt krydrete chorizopølser eller en tilsvarende bacalao.

Burdon Fino (14266) er en litt atypisk fino i det den er rundere i frukten og med et mer dempet florpreg enn det som er tilfellet for de fleste finoer. Det såkalte florpreget kan litt grovt beskrives som smak av gjær og salt og skyldes gjærsopplaget som under fatmodningen beskytter fino sherry mot oksidering. Derfor er også slik sherry lys gul og ikke gyldenbrun mot brun som er fargen på sherry av typen amontillado.

Den ser med andre ord ut som en hvitvin, og smaker til dels også som en, bare mye kraftigere. Burdon Fino har et tydeligere fatpreg enn hva brorparten av finoene har. Derfor tåler den også kraftigere mat. Selvsagt kan du bruke den til alle typer tapas som skinke, spekemat og oster i tillegg til klassikere som chorizo, krydrete kjøttboller, tortilla og frityrstekt fisk. Men denne finoen strekker seg enda lenger. Også til modne oster og godt krydrete bacalaoretter.

Duften er fruktig med så vel gule som grønne epler samt fat og karamell. Anslaget er friskt, nøtte- og fatpreget med god fedme, behagelig fruktsødme og dempet florpreg som blir mer tydelig utover i ettersmaken. En smaksrik fino med 17 prosent alkohol som er ganske høyt i forhold til hva som er vanlig for en moderne fino, men som ikke på noen måte forstyrrer smaksbildet. Med så vidt høy alkohol er det viktig å servere sherryen i mindre glass, helst av typen copa (tulipanformete glass) og ikke minst huske på vannet ved siden av.

Bak denne finoen står bodegaen John William Burdon som ble etablert i 1821 av en engelskmann som nektet å reise hjem igjen, og det kan vi jo forstå, for den fortettete stemningen her midt i flamencoland, er noe ganske annet enn i datidens grå England. Et fornuftig valg også rent økonomisk for butikken gikk strykende. Burdon-familien døde imidlertid ut og giganten Luis Caballero overtok bodegaen i 1932. I løpet av de siste årene har Caballero satset mye på produktutvikling av det gamle Burdon-navnet. I alt finnes det ti forskjellige sherryer fra knusktørr manzanilla til sirupsøt pedro ximenez.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Burdon Fino (14266) . Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen