To viner i en tut

En ny flasketut som er designet av Master of Wine Patrick Farrell endrer vinens egenskaper.

Oppfinnelsen skulle egentlig brukes på brennstoffutnytting og var klar til lansering da eieren inviterte en venn over på et glass vin. Plutselig kunne de skjenke to viner fra samme flaske.
 
Med pels
Noen vinkjennere elsker vinopplevelsen jo strammere tanniner og garvestoffer de finner i vinen. Ettersom "pelsen" gror i munnen blir lovordene mer fløyelsaktige.
 
For de fleste gir imidlertid garvestoffene etter hvert en ubehagelig, tørrende og nærmest raspende følelse i munnhulen. Mange reagerer også med hodepine etter et par glass av slike varer. Wine Smoother, som flasketuten heter, skal løse dette problemet.
 
Mykere
Magnetprinsippet er allerede i bruk for å mykgjøre hardt vann, men var i dette tilfellet plukket frem igjen for å bedre utnyttelsen av fossilt brensel.
 
Forretningsmennene, som etter hvert grunnla Inventive Technologies Inc., Tom Thompson og Mac Lindsey, oppdaget at denne innrettningen også gjorde tøff og tanninrik vin mykere.
For "barsk"
Lindsey var selv en dedikert hobbyvinsamler og hadde støtt på problemet flere ganger mens han hadde åpnet en flaske god vin for å dele med sin kone. Fru Lindsey fant ofte opplevelsen for "barsk", og kunne ikke dele hans begeistring for eikefatlagrede rødviner og tannin-bomber fra Bordeaux.
 
Thomson og Lindsey prøvde derfor prinsippet ved å feste to magnetinnrettninger på hver side av flasketuten. De merket straks at yngre viner, som normalt skulle vært lagret lengre, allerede endret karakter og fikk en mykere smak.
 
Vinkjennertut
De presenterte oppdagelsen for Master of Wine, Dr. Patrick Farrell, og hans skepsis var stor i utgangspunktet. Da han fikk smake på ideen ble dette raskt endret til begeistring.
 
Noen modifikasjoner senere, med tilførsel av luftblanding i tuten, var Dr. Farrell såpass fornøyd at han kunne slå fast at innretningen også gjorde eiketønnelagrete hvitviner mykere.
 
Prinsippet tar utgangspunkt i å endre tanninenes negative ladning, slik at de binder seg til positivt ladede proteiner for å gjøre dem mykere. Det er dette som skjer idet vinen passerer tuten.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen