To viner i en tut

En ny flasketut som er designet av Master of Wine Patrick Farrell endrer vinens egenskaper.
Redaksjonen
21 November 2007 - 12:00

Oppfinnelsen skulle egentlig brukes på brennstoffutnytting og var klar til lansering da eieren inviterte en venn over på et glass vin. Plutselig kunne de skjenke to viner fra samme flaske.
 
Med pels
Noen vinkjennere elsker vinopplevelsen jo strammere tanniner og garvestoffer de finner i vinen. Ettersom "pelsen" gror i munnen blir lovordene mer fløyelsaktige.
 
For de fleste gir imidlertid garvestoffene etter hvert en ubehagelig, tørrende og nærmest raspende følelse i munnhulen. Mange reagerer også med hodepine etter et par glass av slike varer. Wine Smoother, som flasketuten heter, skal løse dette problemet.
 
Mykere
Magnetprinsippet er allerede i bruk for å mykgjøre hardt vann, men var i dette tilfellet plukket frem igjen for å bedre utnyttelsen av fossilt brensel.
 
Forretningsmennene, som etter hvert grunnla Inventive Technologies Inc., Tom Thompson og Mac Lindsey, oppdaget at denne innrettningen også gjorde tøff og tanninrik vin mykere.
For "barsk"
Lindsey var selv en dedikert hobbyvinsamler og hadde støtt på problemet flere ganger mens han hadde åpnet en flaske god vin for å dele med sin kone. Fru Lindsey fant ofte opplevelsen for "barsk", og kunne ikke dele hans begeistring for eikefatlagrede rødviner og tannin-bomber fra Bordeaux.
 
Thomson og Lindsey prøvde derfor prinsippet ved å feste to magnetinnrettninger på hver side av flasketuten. De merket straks at yngre viner, som normalt skulle vært lagret lengre, allerede endret karakter og fikk en mykere smak.
 
Vinkjennertut
De presenterte oppdagelsen for Master of Wine, Dr. Patrick Farrell, og hans skepsis var stor i utgangspunktet. Da han fikk smake på ideen ble dette raskt endret til begeistring.
 
Noen modifikasjoner senere, med tilførsel av luftblanding i tuten, var Dr. Farrell såpass fornøyd at han kunne slå fast at innretningen også gjorde eiketønnelagrete hvitviner mykere.
 
Prinsippet tar utgangspunkt i å endre tanninenes negative ladning, slik at de binder seg til positivt ladede proteiner for å gjøre dem mykere. Det er dette som skjer idet vinen passerer tuten.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her