To viner i en tut

En ny flasketut som er designet av Master of Wine Patrick Farrell endrer vinens egenskaper.
Redaksjonen
21 November 2007 - 11:00

Oppfinnelsen skulle egentlig brukes på brennstoffutnytting og var klar til lansering da eieren inviterte en venn over på et glass vin. Plutselig kunne de skjenke to viner fra samme flaske.
 
Med pels
Noen vinkjennere elsker vinopplevelsen jo strammere tanniner og garvestoffer de finner i vinen. Ettersom "pelsen" gror i munnen blir lovordene mer fløyelsaktige.
 
For de fleste gir imidlertid garvestoffene etter hvert en ubehagelig, tørrende og nærmest raspende følelse i munnhulen. Mange reagerer også med hodepine etter et par glass av slike varer. Wine Smoother, som flasketuten heter, skal løse dette problemet.
 
Mykere
Magnetprinsippet er allerede i bruk for å mykgjøre hardt vann, men var i dette tilfellet plukket frem igjen for å bedre utnyttelsen av fossilt brensel.
 
Forretningsmennene, som etter hvert grunnla Inventive Technologies Inc., Tom Thompson og Mac Lindsey, oppdaget at denne innrettningen også gjorde tøff og tanninrik vin mykere.
For "barsk"
Lindsey var selv en dedikert hobbyvinsamler og hadde støtt på problemet flere ganger mens han hadde åpnet en flaske god vin for å dele med sin kone. Fru Lindsey fant ofte opplevelsen for "barsk", og kunne ikke dele hans begeistring for eikefatlagrede rødviner og tannin-bomber fra Bordeaux.
 
Thomson og Lindsey prøvde derfor prinsippet ved å feste to magnetinnrettninger på hver side av flasketuten. De merket straks at yngre viner, som normalt skulle vært lagret lengre, allerede endret karakter og fikk en mykere smak.
 
Vinkjennertut
De presenterte oppdagelsen for Master of Wine, Dr. Patrick Farrell, og hans skepsis var stor i utgangspunktet. Da han fikk smake på ideen ble dette raskt endret til begeistring.
 
Noen modifikasjoner senere, med tilførsel av luftblanding i tuten, var Dr. Farrell såpass fornøyd at han kunne slå fast at innretningen også gjorde eiketønnelagrete hvitviner mykere.
 
Prinsippet tar utgangspunkt i å endre tanninenes negative ladning, slik at de binder seg til positivt ladede proteiner for å gjøre dem mykere. Det er dette som skjer idet vinen passerer tuten.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her