Tokaj-druene

Etter phylloxera er antall lovlige Tokaj-druer redusert fra 15 til seks. Furmint er nå som da aller viktigst.

Furmint er en i utgangspunktet syrerik drue med tynt skall og dermed som skapt for botrytis. Siden den angripes raskest og mest fullført av botrytis, behøver høsterne kun å gå gjennom vinmarkene én gang.

Mer azsu
Den plukkes dessuten tidligere enn nest viktigste drue som er hárslevelü. Den bidrar med aromaene som furmint mangler. Men siden druene er mindre enn furmints er det vanskeligere å selektere drue for drue.

Zeta som er kryssing av furmint og bouvier får økende betydning. Fordelen er tidlig og alltid perfekt men likevel noe ujevn modning. Derfor må zetaparsellene plukkes tre ganger. Den oppnår større andel aszu enn furmint på grunn av tynnere skall.

Muscat til late harvest
Den minner for øvrig om furmint aromamessig men er mer aromatisk. På minussiden har den lavere syre. I varme år som 2000 og 2003 må den derfor holdes tilbake.

Gul muscat utgjør kun 5 prosent av det beplantete arealet. Den har større druer og bedre syre enn muscat lunel som er mest vanlig i Tokaj. Oremus foretrekker den til Late Harvest-cuvéen, men selv der må den brukes med forsiktighet siden den lett dominerer aromabildet.

Nye sorter
Dessuten ødelegger botrytis dens aromaer. Og utbyttemessig må den styres strengt. Aller beste er gul muscat fra veldrenert leirjord. Den må plukkes ved maksimal modning og gjerne med en viss grad av tørking på planten.

Av mindre betydning er kabar (hárslevelü x bouvier) og en nyere sort kövérszőlő som gir store druer som lett angripes av botrytis. Oremus har i tillegg seks andre gamle druer i eksperimentvinmarker, men ingen truer furmints enerposisjon.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen