Godbiter i pollisten
Bedre priset 2016-barolo finnes knapt

Bedre priset 2016-barolo finnes knapt

Med 2016-årgangen byr denne produsenten på enda bedre valuta for pengene enn før.
Aase E. Jacobsen
28 Oktober 2020 - 13:45

Schiavenza har tidligere markert seg som en produsent med god kvalitet til gunstige priser sammenlignet med andre Serralunga-hus.

Walter Schiavenza. Foto: 
mod40 Foto: 

Med 2016-årgangen blir det skikkelig feststemning, for selv Schiavenza Barolo Serralunga 2016 er en virkelig flott representant for denne delen av Barolo-området og for årgangen.

Her kan du lese om vinene fra dette området og hvorfor de er så konsentrerte

Den er både konsentrert og lovende med tanke på lagring, men er allerede åpen og god med lekre lett eksotiske nebbiolotoner som betyr blomster, trevirke og krydder.

Nå har denne «enkleste» baroloen fra Schiavenza ofte vært et kupp, som forgjengeren 2015, som det fortsatt finnes noen flasker igjen av i tre polutsalg (Bekkestua, Hov og Åsane), men 2016 er det faktisk «rikelig» av – til sammenligning, og prisen er bare 10 kroner høyere. Det er positivt mot et bakteppe av stadig økende barolopriser.

Slik så det ut da 2016-barolo var tema for spesialpolet tidligere i høst

Schiavenza er en tradisjonell produsent som kun bruker store velbrukte eikefat til modningen.
Foto: 
Foto: 

Selv toppvinene til Schiavenza er gunstig priset. Den dyreste, Schiavenza Prapo, er riktignok utsolgt (men finnes på Lagunen og Borg), mens Schiavenza Barolo Serralunga Cerretta 2016 og Schiavenza Barolo Serralunga Broglio 2016 har fått påfyll etter lanseringen i september og begge byr på like mye for pengene.

Forskjellen mellom de tre er at Prapo og Ceretta har størst lagringspotensial, men er likevel veldig forskjellige. Den første ganske utilgjengelig i ung alder, mot Cerettas mer innsmigrende karakter, mens Broglio er den mest elegante.

Bricco Cerretta er toppen av Cerretaa-åsen hvor Prapo er den nedre delen.

Ceretta er en ganske stor cru i det nordlige Serralunga på 40 hektar, og med mange (kjente) eiere. Schiavenzas parsell ligger i den sentrale sørlige delen og er sør-sørøstvendt. Det er det samme som parsellen deres i Prapo, men dette cru-et er mye mindre, 8 hektar, og ikke minst ligger Prapo  nedenfor Ceretta. Schiavenzas Ceretta ligger i den best eksponerte delen av dette cru-et ved ca 370 m.o.h. mot 300 for deres Prapo-parsell. Årsaken til at prisen på Prapo er høyere er markedsrelatert – Prapo er rett og slett mer kjent og har lengre historie som cru-barolo. Men kvalitetsmessig vil jeg si de er på linje. I hvert fall i 2016 hvor alt lå til rette for mirakler i vinkjelleren.

Broglio på sin side ligger på østsiden av åsryggen hvor Serralunga by troner på toppen og har derfor et enda sterkere jordsmonn enn de to andre med enda mer av den for Serralunga typiske kalkleiren. Og med den sørøstvendte eksponeringen til Schiavenzas parseller oppnås god modning.  

Serralunga by fra oven. Schiavenzas parsell i Broglio ligger til høyre for bykjernen i den sørøstvendte delen.

Samtlige holder 15 prosent alkohol som forteller om et år med mye sol, men også at Barolo-området nå for alvor merker klimaendringene. Vinene bør absolutt ikke passere dette nivået for å fortsatt beholde sin posisjon som matviner. 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne drinken kan du lage hjemme, men opplevelsen blir ikke helt den samme som på Othilia
Ukens drink
North Pole

Denne drinken kan du lage hjemme, men opplevelsen blir ikke helt den samme som på Othilia

For det er ikke bare den isblå fargen som gjør at drinken North Pole er så populær.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling
+
Tester
73 nyheter testet spesialpol Tyskland riesling og pinot noir mars 2023

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling

5300 kroner er ikke billig, men sammenlignet med hva denne vinen går for internasjonalt er prisen en brøkdel. Den er et av få unntak, for de fleste rieslingene er innafor manges budsjett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir god fredagsstemning med dette på menyen
Dagens rett
Svinefilet med basilikum og pinjenøtter og fetakrem

Det blir god fredagsstemning med dette på menyen

Vi går for en rett med svinefilet som kan virke litt omstendelig denne fredagen. Men at det smaker godt - det lover vi deg. Også at du kommer trygt og raskt i havn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Start høysesongen for appelsin med denne herlig pannekake/paien
Ukens kake
Appelsinclafouti

Start høysesongen for appelsin med denne herlig pannekake/paien

Den har akkurat det som trengs for å fungere som en dessert eller følge til en kopp te. Kaffe funker også til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne drinken kan du lage hjemme, men opplevelsen blir ikke helt den samme som på Othilia
Ukens drink
North Pole

Denne drinken kan du lage hjemme, men opplevelsen blir ikke helt den samme som på Othilia

For det er ikke bare den isblå fargen som gjør at drinken North Pole er så populær.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling
+
Tester
73 nyheter testet spesialpol Tyskland riesling og pinot noir mars 2023

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling

5300 kroner er ikke billig, men sammenlignet med hva denne vinen går for internasjonalt er prisen en brøkdel. Den er et av få unntak, for de fleste rieslingene er innafor manges budsjett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fordyp deg i chardonnay fra Vin de France til ekte Grand Cru
Matkurs og vinkurs
Vinkurs 27. mars i Oslo

Fordyp deg i chardonnay fra Vin de France til ekte Grand Cru

Smak den elskede druen Chardonnay hele veien fra Vin de France til toppvin som Grand Cru fra Chablis.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en litt annen vri på pastaretten i dag
Dagens rett
Tagliatelle med sik

Lag en litt annen vri på pastaretten i dag

Om du ikke har sik i fryseren, kan du bruke annen type fisk fra fiskedisken. Uansett er retten vel verd å prøve selv om det ikke er så vanlig med fisk i pastaretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak og sammenlign en rekke spennende årganger fra Chianti Classico
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 30. mai

Smak og sammenlign en rekke spennende årganger fra Chianti Classico

Denne kvelden får du smake 10 forskjellige årganger av klassikeren Fontalloro fra Felsina, helt tilbake til 1990.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir god fredagsstemning med dette på menyen
Dagens rett
Svinefilet med basilikum og pinjenøtter og fetakrem

Det blir god fredagsstemning med dette på menyen

Vi går for en rett med svinefilet som kan virke litt omstendelig denne fredagen. Men at det smaker godt - det lover vi deg. Også at du kommer trygt og raskt i havn.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her