Toscanske gavepakker

Når denne vinen nå koster 139,90, er den plutselig blitt en naturlig del av den ukentlige handlekurven på polet.
Aase E. Jacobsen
20 Oktober 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Poliziano Rosso di Montepulciano 2011 (33094) er imidlertid fortsatt i bestillingsutvalget, men hva gjør vel det når du får så mye vin for pengene. Her er det masse av deilig sangiovesekarakter, modne kirsebær, jordsmonn, krydder og trevirke, god fylde syre og tanninbitt. Egentlig det du trenger til et saftig stykke kjøtt, være seg fra lam, kalv eller okse. Eller hvorfor ikke elg?

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Bør ligge
Denne vinen hvis eneste ankepunkt er at den har noe merkbar alkohol, 14 prosent, finnes også i magnum, FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed OBJECT_ID="78263" CLASS="embedded_bottle" VIEW="embedded_bottle" ID="embedded_bottle_78263" BOTTLEVIEW="2"> som nå koster 60 kroner mindre enn før. Den perfekte gave til en toscanafrelst venn.

Også Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2007 (33093) er billigere enn før, og byr på svært mye vin for knappe to hundrelapper. Men den bør absolutt ligge litt, både for å svelge mer av fatpreget og for å mykne litt mer. Men bevares, får den en tur i en karaffel smaker den svært godt allerede.

Ny filosofi
Det er himmelvid forskjell mellom nåtidens Poliziano og den jeg møtte for snart 20 år siden på besøk i Montepulciano. Det er vanskelig å forstå at den magre vinen som ble fallbudt turistene fra hovedgaten i Montepulciano kommer fra samme produsent som dagens viner.

Poliziano er imidlertid ganske representativ for en rekke produsenter i Italia som tok skikkelig kvalitetsgrep fra midten av 80-tallet. Federico Carletti overtok etter faren og knyttet raskt bånd til konsulenter og universitetsprofessorer samtidig som han utnyttet moderne teknologi som på det tidspunktet ble tilgjengelig. Vinmarksarealet ble utvidet betydelig fra farens 50 hektar til dagens 120 samtidig som helt ny filosofi i vinmarken ble introdusert, blant annet dobling av beplantingstettheten. Til sammen har dette brakt Poliziano opp i teten for sitt område.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her