Tradisjonsmat lovbeskyttes

"Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis" er første norske matprodukt som får slik beskyttelse.
Redaksjonen
22 November 2010 - 17:02

Dette produktet er nå lovbeskyttet i Norge på samme måte som svensk Falukorv og italiensk Mozzarella er i EU.

- Det er første gang et norsk matprodukt oppnår en beskyttelse gjennom betegnelsen Beskyttet tradisjonelt særpreg, sier advokat Nina Wærnes Hegdahl i KSL Matmerk, som behandler søknadene.

Beskyttelsen sikrer at kjøtt som selges som Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis produseres i henhold til tradisjonell produksjonsmåte og ved bruk av tradisjonelle råvarer, skriver kslmatmerk.no.

Merkeordningen Beskyttede betegnelser har tre forskjellige betegnelser. De to andre betegnelsene er: Beskyttet opprinnelsesbetegnelse og Beskyttet geografisk betegnelse. I alt 17 norske produktbetegnelser har nå oppnådd en lovbeskyttelse etter merkeordningen Beskyttede betegnelser. Først ut var Økologisk Tjukkmjølk fra Røros for seks år siden.

Det er sammenslutningen Basturøykerne som står bak søknaden. Basturøykerne består i dag av fire produsenter som lager Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis.

- Det er viktig for oss å verne om denne særegne mattradisjonen, og vi setter stor pris på å produsere det første produktet som får denne lovbeskyttelsen i Norge, sier Ivar Grong i Grong Gårdsmat.

Han sier lovbeskyttelse er en måte å sikre seg mot etterligninger og useriøse aktører i markedet.

Kun utvalgte deler av lam, sau, gris og elg kan benyttes i produksjonen. Kjøttet skal saltes ved tørrsalting eller lakesalting. Bruk av sprøytesalting er ikke tillatt. Kjøttet skal røykes og varmebehandles i røykbadstue fyrt av løvtre, og det er regler for kjernetemperatur i kjøttet og hvor lenge kjøttet skal behandles.

Beskyttede produktbetegnelser i Norge:
• Økologisk Tjukkmjølk fra Røros
• Ringerikserter
• Eplejuice frå Hardanger
• Skjenning
• Fjellmandel fra Oppdal
• Hardangereple
• Hardangerplommer
• Hardangermoreller
• Hardangerpærer
• Rakfisk fra Valdres
• Gamalost frå Vik
• Ishavsrøye Vesterålen
• Ringerikspotet fra Ringerike
• Gulløye fra Nord-Norge
• Tørrfisk fra Lofoten
• Sider frå Hardanger
• Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis

I tillegg er 7 søknader til behandling:
• Villsau frå Norskekysten
• Festsodd fra Inn-Trøndelag
• Sodd fra Trøndelag
• Kurv frå Valdres
• Fenalår fra Norge
• Høgfjellslam frå Nord-Gudbrandsdal
• Liereple naturmost
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her