Tredje nordiske seier for Simon Tønsager

Tredje nordiske seier for Simon Tønsager

Danske Simon Tønsager vant hårfint foran svenske Johan Malm i helgens Nordiske Mesterskap i østersåpning i Grebbestad.
05 Mai 2013 - 22:10

Det er ikke første gang den nå svært så rutinerte danske østersåpneren havner på toppen av pallen i dette mesterskapet. Hans første seier i konkurransen, der kun de nordiske landene kan delta, var i 2010. Året etter gjentok han bragden, og i år befestet han til gangs sine ferdigheter innen østersåpning.

Ingen under tre minutter

I årets konkurranse, der lokale østers kom fra Grebbestads skjærgård, var det tydelig at østersene bød på motstand. Ingen av østersåpnerne maktet å åpne de 30 østersene på under tre minutter. Under konkurransens gang kunne man også se at deltakerne hele tiden hadde problemer med å få en rask rytme i åpningen.

Årets jurydommer var ingen ringere enn regjerende europamester og verdensmester, irske Michael Moran (bildet th.). Han berømmet den fantastiske kvalitet og smaksrikdom de svenske østersene bød på.

Lokale krefter seiler opp

Under konkurransens løp skulle det vise seg at også Grebbestads egen Lars Karlsson seilet opp som en sterk kandidat. De skes beste åpnerne fra de innledende runder er automatisk med i semifinalen. For de to siste semifinaleplassene kjøres det en omkamp mellom de fire påfølgende plasseringene fra de innledende runder. Karlsson hadde her en åttendeplass, men etter omkampen, der han gjorde en fabelaktig figur, var han med blant de seks i semifinalen.

Da finalistene ble ropt opp, skulle det vise seg at Lars Karlssons semifinaleresultat hadde gitt ham en tredjeplass. En meget sterk prestasjon, tatt i betraktning at han nå hadde åpnet 3 heat med 30 østers i hvert heat.

Dermed hadde han også utkonkurrert vår egen Heini Petersen, som med sin femteplass i semifinalen altså ikke fikk noen finaleplass.

De fleste feil under en østersåpning "belønnes" hver med fire sekunders påplussing i totaltiden. Og det var nettopp fire sekunder som ble differansen mellom Jonas Tønsager og Johan Malm. Anti Lepik fra Estland tok tredjeplassen, mens Lars Karlsson kom på fjerde.

Som en ekstrabonus vant faktisk Simon Tønsager også den gjeve prisen for "Beste presentasjon", en flott østerskniv fra de lokale knivmakerne Helgess og Gunolf Pålsson.

Resultatliste Nordisk Mesterskap i østersåpning, Grebbestad, Sverige 4. mai 2013:

Finale:

Nr

Land

Navn

Tid

Straff
sek

Bonus
sek

Totalt

1.

Danmark

Simon Tønsager

3:25

32

28

3:29

2.

Sverige

Johan Malm

3:09

48

24

3:33

3.

Estland

Anti Lepik

3:21

48

27

3:42

4.

Sverige

Lars Karlsson

3:35

84

23

4:36

Semifinale:

Nr

Land

Navn

Tid

Straff
sek

Bonus
sek

Totalt

1.

Danmark

Simon Tønsager

3:13

52

26

3:39

2.

Estland

Anti Lepik

3:27

48

23

3:52

3.

Sverige

Lars Karlsson

3:36

44

23

3:57

4.

Sverige

Johan Malm

3:16

68

25

3:59

5.

Norge

Heini Petersen

3:26

60

16

4:10

6.

Sverige

Dieter Berner

3:25

68

21

4:12

7.

Sverige

Hasse Johannesson

3:09

88

19

4:18

8.

Danmark

Jonas Tønsager

3:15

84

20

4:19

Omkamp:

Nr

Land

Navn

Tid

Straff
sek

Bonus
sek

Totalt

1.

Sverige

Lars Karlsson

3:31

36

24

3:43

2.

Sverige

Dieter Berner

3:34

52

25

4:10

3.

Finland

Johann Schlag

3:26

68

19

4:15

4.

Finland

Martin Söderström

3:47

68

16

4:39

Innledende runder:

Nr

Land

Navn

Tid

Straff
sek

Bonus
sek

Totalt

1.

Danmark

Simon Tønsager

3:07

60

20

3:47

2.

Sverige

Hasse Johannesson

3:03

76

18

4:01

3.

Norge

Heini Petersen

3:28

56

20

4:04

4.

Estland

Anti Lepik

3:41

56

23

4:14

5.

Danmark

Jonas Tønsager

3:08

76

8

4:16

6.

Sverige

Johan Malm

3:28

68

18

4:18

7.

Sverige

Lars Karlsson

3:34

68

15

4:27

8.

Sverige

Dieter Berner

3:12

92

10

4:34

9.

Finland

Johann Schlag

3:31

84

17

4:38

10.

Finland

Martin Söderström

3:56

76

18

4:54

11.

Sverige

Linda Andreasson

4:00

76

13

5:03

12.

Danmark

Karsten Bonde

4:17

80

15

5:22

13.

Norge

Xiang Xu

4:19

104

5

5:58

14.

Norge

Maria B. Petersen

5:45

72

15

6:42

15.

Norge

Gorm Brænd Nørum

5:09

124

5

7:08

Foto: Roger Kolbu

 
 
 
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene
Dagens rett
Pepperkrabbe

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene

Skarpe salte og syrlige smaker matcher krabbekjøttet perfekt. Du blir overrasket over hvor delikat resultatet blir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser
Dagens rett
Toscansk kylling Pollo alla toscana som i Italia

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser

Denne toscanske kyllingoppskriften er det beste beviset på det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik kan du også nyte portvin
Ukens drink
Taylor’s sour

Slik kan du også nyte portvin

Sammen med gin og lime blir den frisk, men beholder fylden, dybden og sødmen fra portvinen. Nå kan høsten bare ta helt over.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Skal du ha de beste 2017-baroloene, må du ha tusenlappene klare - men det finnes noen unntak
+
Tester
Nyheter vin fra Italia spesialpol oktober 2021

Skal du ha de beste 2017-baroloene, må du ha tusenlappene klare - men det finnes noen unntak

Mulighetene til å finne gode baroloer under 500 kroner blir stadig mindre, og spesialpolslippet er intet unntak. Her må du stort sett bla opp mye mer. Men så får du noen virkelige godsaker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene
Dagens rett
Pepperkrabbe

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene

Skarpe salte og syrlige smaker matcher krabbekjøttet perfekt. Du blir overrasket over hvor delikat resultatet blir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser
Dagens rett
Toscansk kylling Pollo alla toscana som i Italia

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser

Denne toscanske kyllingoppskriften er det beste beviset på det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken
Dagens rett
Squash i skiver calabacitas

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken

Squashen er ekstra fin å bruke nå som hovedingrediens i en rett som denne. Da trenger du ikke så veldig mye mer enn godt brød.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik kan du også nyte portvin
Ukens drink
Taylor’s sour

Slik kan du også nyte portvin

Sammen med gin og lime blir den frisk, men beholder fylden, dybden og sødmen fra portvinen. Nå kan høsten bare ta helt over.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her