Tredje nordiske seier for Simon Tønsager

Tredje nordiske seier for Simon Tønsager

Danske Simon Tønsager vant hårfint foran svenske Johan Malm i helgens Nordiske Mesterskap i østersåpning i Grebbestad.
05 Mai 2013 - 22:10

Det er ikke første gang den nå svært så rutinerte danske østersåpneren havner på toppen av pallen i dette mesterskapet. Hans første seier i konkurransen, der kun de nordiske landene kan delta, var i 2010. Året etter gjentok han bragden, og i år befestet han til gangs sine ferdigheter innen østersåpning.

Ingen under tre minutter

I årets konkurranse, der lokale østers kom fra Grebbestads skjærgård, var det tydelig at østersene bød på motstand. Ingen av østersåpnerne maktet å åpne de 30 østersene på under tre minutter. Under konkurransens gang kunne man også se at deltakerne hele tiden hadde problemer med å få en rask rytme i åpningen.

Årets jurydommer var ingen ringere enn regjerende europamester og verdensmester, irske Michael Moran (bildet th.). Han berømmet den fantastiske kvalitet og smaksrikdom de svenske østersene bød på.

Lokale krefter seiler opp

Under konkurransens løp skulle det vise seg at også Grebbestads egen Lars Karlsson seilet opp som en sterk kandidat. De skes beste åpnerne fra de innledende runder er automatisk med i semifinalen. For de to siste semifinaleplassene kjøres det en omkamp mellom de fire påfølgende plasseringene fra de innledende runder. Karlsson hadde her en åttendeplass, men etter omkampen, der han gjorde en fabelaktig figur, var han med blant de seks i semifinalen.

Da finalistene ble ropt opp, skulle det vise seg at Lars Karlssons semifinaleresultat hadde gitt ham en tredjeplass. En meget sterk prestasjon, tatt i betraktning at han nå hadde åpnet 3 heat med 30 østers i hvert heat.

Dermed hadde han også utkonkurrert vår egen Heini Petersen, som med sin femteplass i semifinalen altså ikke fikk noen finaleplass.

De fleste feil under en østersåpning "belønnes" hver med fire sekunders påplussing i totaltiden. Og det var nettopp fire sekunder som ble differansen mellom Jonas Tønsager og Johan Malm. Anti Lepik fra Estland tok tredjeplassen, mens Lars Karlsson kom på fjerde.

Som en ekstrabonus vant faktisk Simon Tønsager også den gjeve prisen for "Beste presentasjon", en flott østerskniv fra de lokale knivmakerne Helgess og Gunolf Pålsson.

Resultatliste Nordisk Mesterskap i østersåpning, Grebbestad, Sverige 4. mai 2013:

Finale:

Nr

Land

Navn

Tid

Straff
sek

Bonus
sek

Totalt

1.

Danmark

Simon Tønsager

3:25

32

28

3:29

2.

Sverige

Johan Malm

3:09

48

24

3:33

3.

Estland

Anti Lepik

3:21

48

27

3:42

4.

Sverige

Lars Karlsson

3:35

84

23

4:36

Semifinale:

Nr

Land

Navn

Tid

Straff
sek

Bonus
sek

Totalt

1.

Danmark

Simon Tønsager

3:13

52

26

3:39

2.

Estland

Anti Lepik

3:27

48

23

3:52

3.

Sverige

Lars Karlsson

3:36

44

23

3:57

4.

Sverige

Johan Malm

3:16

68

25

3:59

5.

Norge

Heini Petersen

3:26

60

16

4:10

6.

Sverige

Dieter Berner

3:25

68

21

4:12

7.

Sverige

Hasse Johannesson

3:09

88

19

4:18

8.

Danmark

Jonas Tønsager

3:15

84

20

4:19

Omkamp:

Nr

Land

Navn

Tid

Straff
sek

Bonus
sek

Totalt

1.

Sverige

Lars Karlsson

3:31

36

24

3:43

2.

Sverige

Dieter Berner

3:34

52

25

4:10

3.

Finland

Johann Schlag

3:26

68

19

4:15

4.

Finland

Martin Söderström

3:47

68

16

4:39

Innledende runder:

Nr

Land

Navn

Tid

Straff
sek

Bonus
sek

Totalt

1.

Danmark

Simon Tønsager

3:07

60

20

3:47

2.

Sverige

Hasse Johannesson

3:03

76

18

4:01

3.

Norge

Heini Petersen

3:28

56

20

4:04

4.

Estland

Anti Lepik

3:41

56

23

4:14

5.

Danmark

Jonas Tønsager

3:08

76

8

4:16

6.

Sverige

Johan Malm

3:28

68

18

4:18

7.

Sverige

Lars Karlsson

3:34

68

15

4:27

8.

Sverige

Dieter Berner

3:12

92

10

4:34

9.

Finland

Johann Schlag

3:31

84

17

4:38

10.

Finland

Martin Söderström

3:56

76

18

4:54

11.

Sverige

Linda Andreasson

4:00

76

13

5:03

12.

Danmark

Karsten Bonde

4:17

80

15

5:22

13.

Norge

Xiang Xu

4:19

104

5

5:58

14.

Norge

Maria B. Petersen

5:45

72

15

6:42

15.

Norge

Gorm Brænd Nørum

5:09

124

5

7:08

Foto: Roger Kolbu

 
 
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her