Trenden for vinsalg via nettet har snudd

I dag er det flere muligheter enn på lenge til å handle vin på nettet, hvis man bor i Sverige.

Nå åpner også et østerriksk vinfirma salg via nettet og det svenske markedet er målet. Det skriver www.wownews.se .

Takket for seg
Vinhandel på nettet har ingen fremtid, sa mange bare for ett år siden. Årsaken var den svenske tollens rekordbeslag, og at bestilleren plutselig skulle betale alkoholskatt til Sverige for vin kjøpt via nettet fra et utenlandsk firma.

Mange internettbutikker forlot også det synkende skipet og dermed bestillinger som var lagt inn av svenske kunder. Turbulensen var stor og ingen firmaer kunne garantere at vinen som var bestilt kom frem som de fleste lovet det.

Det kanskje mest fremtredende firmaet goodspirits.com, som kjørte helsiders annonser i Dagens Industri, takket for seg og skyldte på distribusjonsselskapet.

På vei opp
Men nå ser det ut til snu. I dag er forståelsen for lover og regler klarlagt. Det betyr at all vin som kjøpes via nettet skal tillegges svensk alkoholskatt. Kjøper man fra et utenlandsk nettsted, skal man betale inn skatten selv.

De nettbutikkene som arbeider mot det svenske markedet har imidlertid lært seg leksa. I prisen som ligger på nettet er den svenske skatten lagt inn og selskapene påtar seg å betale den, hvilket de ser ut til å gjøre, skriver www.wownews.se .

Har forstått reglene
Når nå for eksempel det østerrikske selskapet Pannonische Weingärtner GmbH starter nettsalg med fokus på det svenske markedet er det meget nøye med å påpeke at det er registrert hos Skatteverket og betaler moms og alkoholskatt. Og kanskje kan det beroliget de verste tvilerne. Det virker som om vinsalg via nettet har tatt seg opp og tatt tilbake markedsandeler.
Hvor stor andel nettbutikkene står for, er høyst usikkert. Men det hevdes blant forståsegpåere at det handler om én prosent av dagssalget. Samtidig tror mange at nettsalget kommer til å øke.

Det var i juni 2007 at EU besluttet å slippe nettsalg av vin fritt, men at skatten skulle betales i det landet alkoholen ble sendt til.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen