Trender i verdens vin- og spritmarked

Den franske messearrangøren Vinexpo har av International Wines and Spirits Record (IWSR) fått utformet en undersøkelse på ledende trender innen det internasjonale vin- og spritmarkedet og fremtidanalyser til 2008.
Redaksjonen
10 Mars 2005 - 02:00

I følge studien er konsumet på druebasert vin globalt i overkant av 30 mrd flasker, og anslår konsumet frem mot 2008 til å øke med 6,4%, eller 31,66 mrd flasker. Verdien på det globale salget er det samme som for verdens kosmetikkindustri, og tre ganger så stor som musikkindustrien.

Italia, Frankrike og Spania representerer nesten 1/3 av verdens totale konsum (31,4%) i 2003, men mens konsum per kapita i Italia er økende (+3,3% 1999-2003), er den synkende for Frankrike (-15,1%) og Spania (-10,3%) i den samme perioden. For vårt område er det forespeilet at konsumet for de skandinaviske land og Russland vil gå forbi Spania i 2008. Det skandinaviske markedet har økt enormt (+22,7%) over fire år (1999-2003), og er forespeilet en fortsatt god vekst frem mot 2008 (med 21,2%).

Sør-Afrika er spådd en voldsom produksjonsvekst i perioden 2004-2008 (med en økning på 35,8%), og vil dermed gå forbi land som Chile, Portugal og Tyskland og bli verdens 7. største vinproduserende land.

Distribusjonen i salget når det gjelder priskategorier, viser at viner i mellomklassen og høyere prisklasse er fremadstormende. I 2003 var 77,3% av verdens vinsalg vin under US$5, og det er forventet en stigning på 3,1% frem mot 2008. Kategorien av viner mellom US$5-10 har 17,6% av salget for 2003, med en forventet utvikling på +17,6% i de samme periodene. Den samme trenden finner vi hos viner over US$10 som, skjønt de har en andel på 5,2% av markedet, kan forventes opp mot +17,8%. Konklusjonen av dette er at konsumentene helt klart heller mot høyere kvalitet på produktene og at de bruker mer penger på vin.

Import og eksport av vin
Det er de klassiske europeiske vinlandene Frankrike, Italia og Spania som fremdeles er størst, og står for 55% av verdens vineksport. Variasjonene er likevel store mellom landene. Franrikes eksport har vært relativt stabil siden 1999, mens Italia har sett en nedgang på -20% (1999-2003) og Spania har i samme periode hatt en økning på 39,2%. Dette utgjør derimot ikke mer enn 25-35% av lokal produksjon.

Det er likeledes tre land som utmerker seg som ledende importører av vin; Tyskland, Storbritannia og USA, som står for 40% av den totale importen.

Verdens spritmarked
Globalt konsum i 2003 var på 24,336 mrd liter sprit (ikke inkludert Ready-To-Drink produkter) som var en økning på 6,3% fra 1999. Dette tallet er estimert til en vekst på 12.3% over den kommende fireårsperiode, med en verdi økning på 15% som tilsier en verdi på 181,9 mrd US$ i 2008.

Asia er det predominerende marked for sprit med en markedsandel på 57,7% i 2003, og med et meget høyt per kapita konsum (33,2 liter/kapita i Sør-Korea). Dette markedet er forventet å vokse med 15% til 2008.

Europa er verdens nest største spritmarked med 25,2%. Det generellemarkedet for vest-Europa er noe synkende, men før øst-Europa er trenden en helt annen. Russland har hatt en enorm vekst i salget, med hele +48,7% i perioden 1999-2003 - en vekst som ventes å flate noe ut over de kommende år.

Vodka har med sine 18% den største delen av markedet, med mer enn halvparten av konsumet på det russiske markedet. Veksten har vært høy de siste årene (+39,8% 1999-2003) og er forventet å fortsette, men i et noe mer moderat tempo (+11,3%).

Når det gjelder andre markedsandeler har
- cognac/armagnac 0,33% eller 81,1 millioner liter - en økning på 9,1%, forventet økning til 2008 er på 10%. Brandy representerer 4%, 16,4 mrd liter, opp 10%, mye takket være lokale brandyer ikke minst i Filippinene. Brandy er forventet en vekst på 15% frem mot 2008.
- Rom har i 2003 en pen andel på 4%, 16,4 mrd liter, og er forventet en jevn vekst på 2,3% per år fra 1999-2008.
- Tequila har hatt et sviktende konsum over fireårsperioden 1999-2003, med -19,5% på grunn av manglende tilgang til blå agave. Denne trenden er forventet å snu seg og vi vil se en økning på 14% frem mot 2008.
- Bourbon, gin, whisky og likører har opplevd en synkende etterspørsel, og disse produktene forventes å svekkes med 1,5% de neste fem årene.

Kilde: Vinexpo - IWSR/GDR 2005

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå en chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå en chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest
+
Tester

Nyhetene i basisutvalget: Nå kan du legge en ny favoritt til listen av rødviner - og denne er aller kulest

For trousseau og synonymet bastardo er de mest interessante av vinnyhetene i basis i mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå en chablis på dette nivået
+
Tester

Best blant bestillingsnyhetene i mai: Det skal godt gjøres å overgå en chablis på dette nivået

Nydelige 2022-burgundere, strålende rieslinger, fantastiske champagner og lekre 2021-bordeauxer er noen av høydepunktene blant de drøyt 1300 vinene som er testet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er flere grunner til at spagetti bolognese er en favorittmåte å starte uka på
Dagens rett

Det er flere grunner til at spagetti bolognese er en favorittmåte å starte uka på

Spagettiretter er som regel enkle å tilberede, og det samtidig som smaken selvsagt er ivaretatt. Det gjelder bare å benytte gode råvarer her som i all annen mattilberedning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her