Tungt på New Zealand

Det har vært et tungt år for druedyrkere i Wairarapa på New Zealand. Noen vingårder mister så mye som 90 prosent av avlingen.
Redaksjonen
26 April 2007 - 16:05

Tre frostperioder i novemer ble etterfulgt av en haglstorm og det ødela 25 prosent av regionens drueproduksjon. Og det skulle ikke bli noe bedre. Senere ble det oppdaget en midd som ødela vinplantene.
 
Deretter kom desember, som var en av historiens kaldeste. Det førte til ytterligere ødeleggelser.
 
Enkelte vingårder i Martinborough, Gladstone, Carterton og Masterton mistet opptil 90 prosent av avlingene sine.
 
Overlevde knapt
Martinboroughs Nga Waka vingård har mistet rundt 50 prosent av avlingen, men de hvite sortene klarte seg forholdsvis godt. Regionens signaturdrue, pinot noir, oberlevde knapt. Eier og vinmaker Roger Parkinson sier at tapene ikke vil bli realisert på en stund.
 
Avhengig av 2008
- Vi selger viner fra to eller tre årganger, så dette vil ikke påvirke inntjeningen vår så veldig mye akkurat nå. Men alt er avhenging av hva som skjer i 2008, sier Parkinson til stuff.co.nz.
 
- Et godt år vil rette opp mye, men et godt år kan ikke effektivt erstatte halvparten av inntekten din. Så en eller annen gang vil vi merke dette på profitten, sier Parkinson.
Klarer seg
De fleste vingårdene tror de skal klare seg. Mange av dem overlevde en tøff periode tidlig på 90-tallet. Da var det tre dårlige år på rad, alle med små avlinger. Heldigvis var det gode avlinger i årene som fulgte.
 
Parkinson mener at de fleste vingårdene har ryggrad nok til å takle et dårlig år, men sier samtidig at de vil føle presset dersom neste års avling blir like dårlig.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her