Tungt på New Zealand

Det har vært et tungt år for druedyrkere i Wairarapa på New Zealand. Noen vingårder mister så mye som 90 prosent av avlingen.
Redaksjonen
26 April 2007 - 16:05

Tre frostperioder i novemer ble etterfulgt av en haglstorm og det ødela 25 prosent av regionens drueproduksjon. Og det skulle ikke bli noe bedre. Senere ble det oppdaget en midd som ødela vinplantene.
 
Deretter kom desember, som var en av historiens kaldeste. Det førte til ytterligere ødeleggelser.
 
Enkelte vingårder i Martinborough, Gladstone, Carterton og Masterton mistet opptil 90 prosent av avlingene sine.
 
Overlevde knapt
Martinboroughs Nga Waka vingård har mistet rundt 50 prosent av avlingen, men de hvite sortene klarte seg forholdsvis godt. Regionens signaturdrue, pinot noir, oberlevde knapt. Eier og vinmaker Roger Parkinson sier at tapene ikke vil bli realisert på en stund.
 
Avhengig av 2008
- Vi selger viner fra to eller tre årganger, så dette vil ikke påvirke inntjeningen vår så veldig mye akkurat nå. Men alt er avhenging av hva som skjer i 2008, sier Parkinson til stuff.co.nz.
 
- Et godt år vil rette opp mye, men et godt år kan ikke effektivt erstatte halvparten av inntekten din. Så en eller annen gang vil vi merke dette på profitten, sier Parkinson.
Klarer seg
De fleste vingårdene tror de skal klare seg. Mange av dem overlevde en tøff periode tidlig på 90-tallet. Da var det tre dårlige år på rad, alle med små avlinger. Heldigvis var det gode avlinger i årene som fulgte.
 
Parkinson mener at de fleste vingårdene har ryggrad nok til å takle et dårlig år, men sier samtidig at de vil føle presset dersom neste års avling blir like dårlig.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her