Tungt på New Zealand

Det har vært et tungt år for druedyrkere i Wairarapa på New Zealand. Noen vingårder mister så mye som 90 prosent av avlingen.

Tre frostperioder i novemer ble etterfulgt av en haglstorm og det ødela 25 prosent av regionens drueproduksjon. Og det skulle ikke bli noe bedre. Senere ble det oppdaget en midd som ødela vinplantene.
 
Deretter kom desember, som var en av historiens kaldeste. Det førte til ytterligere ødeleggelser.
 
Enkelte vingårder i Martinborough, Gladstone, Carterton og Masterton mistet opptil 90 prosent av avlingene sine.
 
Overlevde knapt
Martinboroughs Nga Waka vingård har mistet rundt 50 prosent av avlingen, men de hvite sortene klarte seg forholdsvis godt. Regionens signaturdrue, pinot noir, oberlevde knapt. Eier og vinmaker Roger Parkinson sier at tapene ikke vil bli realisert på en stund.
 
Avhengig av 2008
- Vi selger viner fra to eller tre årganger, så dette vil ikke påvirke inntjeningen vår så veldig mye akkurat nå. Men alt er avhenging av hva som skjer i 2008, sier Parkinson til stuff.co.nz.
 
- Et godt år vil rette opp mye, men et godt år kan ikke effektivt erstatte halvparten av inntekten din. Så en eller annen gang vil vi merke dette på profitten, sier Parkinson.
Klarer seg
De fleste vingårdene tror de skal klare seg. Mange av dem overlevde en tøff periode tidlig på 90-tallet. Da var det tre dårlige år på rad, alle med små avlinger. Heldigvis var det gode avlinger i årene som fulgte.
 
Parkinson mener at de fleste vingårdene har ryggrad nok til å takle et dårlig år, men sier samtidig at de vil føle presset dersom neste års avling blir like dårlig.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen