Tysklands 2001-årgang den beste på lang tid

Allerede i slutten av august 2001 begynte ryktene å svirre omkring årgangens kvalitet. Håp og tro gjorde at ryktene svirret og usikkerheten ble større og større. Hvordan gikk det så med denne potensielt store årgang?
Redaksjonen
20 Mars 2003 - 02:00

Lavere avkastning men med utsikter til meget god kvalitet gjorde at vinbøndene krysset sine fingre. Imidlertid kom regnet i september men samtidig fulgte det med en kjøligere værtype, noe som gjorde at druene beholdt kvaliteten men modnet sakte. Vinbøndene holdt ut og nervøst håpet de på en varmere oktober. Noe som også kom. Været var varmt og klart, men siden det ikke ble et fuktig nok klima (hvilket er en betingelse for at botrytis skal utvikle seg), ble vinhøstens resultat for de søte vinenens del heller magert. Imidlertid ble det laget flotte viner i klassene kabinett, spätlese og auslese.

Det er åpenbare forskjeller i kvalitet inen Tysklands 13 vinområder. Best ut kommer Mosel-dalen der spesielt Erden, Ürzig, Zeltingen, Wehlen, Graach, Bernkastel og Piesport er svært vellykkede i 2001. For Rheingau sin del har de større tro på 2002-årgangen som de mener er mer vellykket enn 2001.

Og uansett; holder du deg til de anerkjente produsentenes enkeltvinmarker er du nærmest garantert sikret topp kvalitet. Nøysom selektering er viktig også fra konsumentens side.

Modenhetsgrad (prädikat) på tysk vin:
Laveste nivå er QbA (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete).
Deretter følger QmP (Qualitätswein mit Prädikat) med angitt modenhetsgrad:
w Trocken:
tørr vin med mindre sukkerinnhold enn 9 gr/liter.

w Halb-trocken:
tørr vin med sukkerinnhold mellom 9-18 gr/liter.

w Kabinett:
er den minst modne og typisk nok den letteste utgaven. Med lav alkoholgrad og noe sødme er disse godt egnet som aperitiff eller til lettere retter og anledninger. Drikkes ofte unge men kan lagres i opptil 10 år.

w Spätlese:
betyr "sent plukket". Dersom vinifisert tørr kan vinen fremstå som noe umoden. Tradisjonsmessig laget, med noe restsukker, evt. tilsatt sukker, er disse vinene meget matvennlige. God match til aisatisk mat og grillet kylling og annen lettere fugl. Bør ikke lagres mer enn 20 år.

w Auslese:
lages av utvalgte drueklaser som følges nøye med før de plukkes. Disse druene får ofte et hint av botrytis. Søthetsgraden varierer litt, og noen av disse vinene kan nytes sammen med enklere fruktdesserter mens de litt mindre søte er best alene. Søthetsgraden fader noe ved lagring og kan da være en flott match mot grillet svinekjøtt eller gås. Kan drikkes fra de er unge til 10-20 år gamle hvor de har en deilig fruktbalanse. Også 30 år gamle ausleser kan dufte himmelsk, men dessverre være relativt intetsigende i smak.

w Beerenauslese:
lages av utvalgte druer på bærnivå. Kun enkeltdruer angrepet av botrytis plukkes for denne kvaliteten. Meget søte viner som egner seg som dessertviner eller til å nyte små glass av. Kan med stor hell lagres i opptil 50 år.

w Trockenbeerenauslese:
lages av helt spesielt utvalgte druer på bærnivå der kun enkeltdruer sterkt angrepet av botrytis plukkes for denne kvaliteten. Ufattelig søte og honningliknende med ytterst kompleks smak og aroma. Den ekstreme viskositet og søthet gjør at dette er viner du enten hater eller elsker.

w Eiswein:
lages av frosne druer med minst like høy grad av sukker som beerenauselse, men med mye høyere syreinnhold. Den intense sukker- og syrebalansen gjør vinen ekstremt lagringsdyktig.

Les mer her

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her