Tysklands 2001-årgang den beste på lang tid

Allerede i slutten av august 2001 begynte ryktene å svirre omkring årgangens kvalitet. Håp og tro gjorde at ryktene svirret og usikkerheten ble større og større. Hvordan gikk det så med denne potensielt store årgang?

Lavere avkastning men med utsikter til meget god kvalitet gjorde at vinbøndene krysset sine fingre. Imidlertid kom regnet i september men samtidig fulgte det med en kjøligere værtype, noe som gjorde at druene beholdt kvaliteten men modnet sakte. Vinbøndene holdt ut og nervøst håpet de på en varmere oktober. Noe som også kom. Været var varmt og klart, men siden det ikke ble et fuktig nok klima (hvilket er en betingelse for at botrytis skal utvikle seg), ble vinhøstens resultat for de søte vinenens del heller magert. Imidlertid ble det laget flotte viner i klassene kabinett, spätlese og auslese.

Det er åpenbare forskjeller i kvalitet inen Tysklands 13 vinområder. Best ut kommer Mosel-dalen der spesielt Erden, Ürzig, Zeltingen, Wehlen, Graach, Bernkastel og Piesport er svært vellykkede i 2001. For Rheingau sin del har de større tro på 2002-årgangen som de mener er mer vellykket enn 2001.

Og uansett; holder du deg til de anerkjente produsentenes enkeltvinmarker er du nærmest garantert sikret topp kvalitet. Nøysom selektering er viktig også fra konsumentens side.

Modenhetsgrad (prädikat) på tysk vin:
Laveste nivå er QbA ( Q ualitätswein b estimmter A nbaugebiete).
Deretter følger QmP ( Q ualitätswein m it Prädikat) med angitt modenhetsgrad:
w Trocken:
tørr vin med mindre sukkerinnhold enn 9 gr/liter.

w Halb-trocken:
tørr vin med sukkerinnhold mellom 9-18 gr/liter.

w Kabinett:
er den minst modne og typisk nok den letteste utgaven. Med lav alkoholgrad og noe sødme er disse godt egnet som aperitiff eller til lettere retter og anledninger. Drikkes ofte unge men kan lagres i opptil 10 år.

w Spätlese:
betyr "sent plukket". Dersom vinifisert tørr kan vinen fremstå som noe umoden. Tradisjonsmessig laget, med noe restsukker, evt. tilsatt sukker, er disse vinene meget matvennlige. God match til aisatisk mat og grillet kylling og annen lettere fugl. Bør ikke lagres mer enn 20 år.

w Auslese:
lages av utvalgte drueklaser som følges nøye med før de plukkes. Disse druene får ofte et hint av botrytis. Søthetsgraden varierer litt, og noen av disse vinene kan nytes sammen med enklere fruktdesserter mens de litt mindre søte er best alene. Søthetsgraden fader noe ved lagring og kan da være en flott match mot grillet svinekjøtt eller gås. Kan drikkes fra de er unge til 10-20 år gamle hvor de har en deilig fruktbalanse. Også 30 år gamle ausleser kan dufte himmelsk, men dessverre være relativt intetsigende i smak.

w Beerenauslese:
lages av utvalgte druer på bærnivå. Kun enkeltdruer angrepet av botrytis plukkes for denne kvaliteten. Meget søte viner som egner seg som dessertviner eller til å nyte små glass av. Kan med stor hell lagres i opptil 50 år.

w Trockenbeerenauslese:
lages av helt spesielt utvalgte druer på bærnivå der kun enkeltdruer sterkt angrepet av botrytis plukkes for denne kvaliteten. Ufattelig søte og honningliknende med ytterst kompleks smak og aroma. Den ekstreme viskositet og søthet gjør at dette er viner du enten hater eller elsker.

w Eiswein:
lages av frosne druer med minst like høy grad av sukker som beerenauselse, men med mye høyere syreinnhold. Den intense sukker- og syrebalansen gjør vinen ekstremt lagringsdyktig.

Les mer her

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Julemat Drikke til julematen

Den definitive guiden: Slik finner du passende øl til alle julens måltider

I julen er måltidene mange, og ølet er en selvskreven ledsager. Derfor har vi satt sammen en oversikt for alle som lurer på hva de skal drikke til de ulike måltidene. Deriblant også mellommåltidene (les godteriene), som det raskt kan bli litt for mange av på denne tiden av året. Les hele saken

Til toppen