Ukens vin
123 kroner for boblevin som også er god og helt tørr? Jepp, denne

123 kroner for boblevin som også er god og helt tørr? Jepp, denne

Den finnes dessuten i 62 pol. Er du mer på den rosa fruktigere siden, slipper du unna med hundrelappen.
Aase E. Jacobsen
12 Mai 2020 - 13:45

De fleste billigbobler, særlig folkefavoritten prosecco, er tildels søte. Og ikke særlig egnet til å følge mat. Det er imidlertid fullt mulig å finne en billig løsning som også oppfører seg som en mer påkostet vin i møte med mat.

 

G.Reynolds Finissima Reserva Brut Nature er nettopp en slik vin. Den er frisk med fersk og god fruktkarakter, søt sitrus og sågar et lett mineralpreg ved siden av at den er helt knusk tørr.

Siden jeg smakte den første gang for to år siden og noen ganger etter det, har den fått et løft, tørrheten har vært der hele veien, men frukten er friskere. Det tradisjonelle smårustikke cavakarakteren er borte, og det har gjort den veldig godt.

Cava skiller seg fra prosecco på flere måter, druene er en ting, denne er laget av en hovedvekt av xarello som er den mest strukturerte av de tre, og derfor unngås også det litt rustikke/oksiderte preget du ofte finner i billigcava.

En annen er selve framstillingen. Prosecco lages så å si utelukkende med tankmetoden – boblene skapes i en lukket tank, en prosess som ikke tar mer enn noen uker. Mens klassisk metode, slik vi kjenner den fra eksempelvis Champagne, er lovpålagt for cava. Det betyr at boblene skapes i flasken i det som kalles andregangsgjæringen. Vinen hviler på bunnfallet, og får aromaer og karakter fra det, for denne vinen er det snakk om 18-20 måneder, før omkorking.

Et helt annet produkt med andre ord. Og boblene blir også annerledes selv om trykket målt i bar er det samme, er kvaliteten på skummet, eller moussen avhengig av blant annet forholdene hvor flaskene hviler på bunnfallet. En kjeller med naturlig temperatur og fuktighet er ideelt. Tiden er altså også av betydning. For cava er det minimum ni måneder, men de fleste kvalitetsprodusenter lar vinen ligge lenger enn det.

Dosage – tilsetting av sukker ved omkorkingen – kan brukes til å skjule feil, eller løfte fram enkelte sider av smaken – omtrent som sminke. Å la en billig boblevin være helt naturlig er selvsagt en risiko, det krever at råvaren vinen er laget av er optimal og feilfri. Prosecco lages av druen glera som vanligvis ikke kler den nakne stilen.

Men det finnes unntak – det heter colfondo

 

Det skyldes at den har en del bittertoner som må avrundes med sødme. Det betyr ikke at vin med dosage er noe galt med – de fleste musserende viner har til dels mye restsødme. Den rosa utgaven av ukens vin, G. Reynolds Finissima Cava Brut Rosé, har eksempelvis 8 gram restsukker, men god syrefriskhet gjør at den ikke oppleves søt, bare fruktig og med lett parfymert karakter. Rosa bobleviner trenger ofte litt mer restsødme enn de hvite. Årsaken er druematerialet som bidrar med tanniner fra skallet og dette forholdet må administreres nøye gjennom vinmakingsprosessen. Så her gjør dosagen jobben med å runde av eventuelle skarpe kanter. Og det er absolutt vellykket i denne, spesielt når du tar prisen på 99,90 i betraktning. Det er uforskammet billig.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her