Dagens rett

Villrisgryte fra Minnesota

Dette er det nærmeste du kommer en ekte amerikansk klassiker
Foto: (dlerick)

Dette er det nærmeste du kommer en ekte amerikansk klassiker

For å høste og dyrke villris er en tradisjon som europeerne lærte av de amerikanske urinnvånerne.
Aase E. Jacobsen
13 Mars 2019 - 01:01

Villris er faktisk Minnesotas offisielle kornsort og antas å ha vært del av kostholdet i minst 2500 år. Selv om de finnes mye norske gener i denne staten, har aldri villrisen kommet i retur. Den hadde en storhetstid i Norge på 1980-tallet, gjerne blandet med vanlig langkornet ris som tilbehør, men det er all grunn til å ta den fram igjen. Og ikke minst prøve nye måter å utnytte denne smaksrike og nyttige veksten som kjennetegnes av mer tyggemotstand enn vanlig ris. 

Begge tilhører samme del av gressfamilien, og er derfor fjerne slektninger. Også dyrkingen skjer på samme måte, i oversvømte åkre og terrasser hvor landskapet er mer kupert.  

Se våre andre oppskrifter med villris

Skaff deg dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Villrisgryte fra Minnesota

Villrisgryte fra Minnesota

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 180 C. Gjør i stand grønnsakene. Selleri og paprika uten frøstokk og kjerner, skjæres i strimler, sjampinjongene deles i fire eller skjæres i tykke skiver, og løken grovhakkes.

Tips:
Du kan bruke den kraften du liker best, enten kylling eller grønnsakskraft. 

8 dl kraft etter ønske, ris og grønnsaker helles i en stor gryte eller en ildfast form. Det må være god plass i kokekaret for retten utvider seg sterkt under den påfølgende prosessen.

Krydre med salt og pepper og sett gryten eller formen i stekeovnen med tettsluttende lokk på. Kikk under lokket nå og da for å kontrollere at risen ikke koker seg for fast, spe i tilfelle med litt kraft eller vann.

La retten småkoke ca 1 time. Server den rykende varm med tomatketchup og brød til.

Se våre andre oppskrifter med villris

Her finner du mange deilige gryteretter

Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her

Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?

Kanskje en fiskegryte frister deg mer?

Hva med en gryterett med bare grønnsaker?

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet
Godbiter i pollisten

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet

Den og normalutgaven finnes sågar i 120 polutsalg, forresten sammen med godbiter fra samme bunnsolide og tradisjonsrike produsent.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar
Worlds50Best Bars 2021

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar

I årets kåring av Worlds50Best Bars er det Tayēr + Elementary som får aller mest oppmerksomhet. Monica Berg og Alex Kratena sitt felles mesterverk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen
+
Ukens vin

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen

Denne rødvinen har vært med oss siden slutten av 90-tallet. Og etter noen svakere årganger, har den hentet seg heftig inn igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Øst møter vest i glasset – og på tallerkenen
Bar
Haipai i Oslo

Øst møter vest i glasset – og på tallerkenen

Haipai er inspirert av 1920-tallets Shanghai da «øst møtte vest». Men referansen er også gyldig for det faktum at Torggata Botaniske har ekspandert til Frogner. Og det med helt unike smakskombinasjoner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet
Godbiter i pollisten

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet

Den og normalutgaven finnes sågar i 120 polutsalg, forresten sammen med godbiter fra samme bunnsolide og tradisjonsrike produsent.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar
Worlds50Best Bars 2021

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar

I årets kåring av Worlds50Best Bars er det Tayēr + Elementary som får aller mest oppmerksomhet. Monica Berg og Alex Kratena sitt felles mesterverk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne retten kan serveres når som helst på døgnet
Dagens rett
Omelett á la Mexico

Denne retten kan serveres når som helst på døgnet

Uansett når på dagen du velger å spise middag vil dagens tips til en rask omelett gi deg varm og god magefølelse. Spesielt dersom du hiver på ekstra salsa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Bli med på en 8-viners reise gjennom det moderne, fruktige Spania
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking: 8. februar i Oslo

Bli med på en 8-viners reise gjennom det moderne, fruktige Spania

Spanske viner er ikke lenger som før. Bli kjent med anførerne av det nye, ueikede Spania gjennom 8 herlige "nær druen"-opplevelser

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En pai som denne gjør kål på det du måtte ha av rester etter helgen
Dagens rett
Verdens beste eggepai

En pai som denne gjør kål på det du måtte ha av rester etter helgen

For under et tykt dekke av egg, fløte og parmesan får det meste nytt liv. Og du blir god og mett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen
+
Ukens vin

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen

Denne rødvinen har vært med oss siden slutten av 90-tallet. Og etter noen svakere årganger, har den hentet seg heftig inn igjen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her