UKENS VIN: Denne vinen er nesten usannsynlig billig
Ukens vin
(Sune Eriksen)

Denne vinen er nesten usannsynlig billig

Den er laget av biodynamisk dyrkete druer, har kommet den lange veien fra sørspissen av Australia og bidrar med 90 kroner til statskassen av en total på 179,90. I tillegg kommer selvsagt andelen til driften av statsmonopolet.

  Foto: Sune Eriksen

Bill Downie 2016 er rett og slett en super vin på alle måter og en ganske sjelden kombinasjon av adresse og druesort, men det skal jeg komme tilbake til.

Den er i siste årgang ut en virkelig forfriskende vin med god konsentrasjon og dermed noe mer inviterende enn første utgave av denne var for et drøyt år siden.

Denne søraustralieren er altså et røverkjøp når du tar hensyn til alt som er investert for å få denne vinen fram til deg.

Den er riktignok satt ned 40 kroner siden den gang, men Martin Paulsen hos importøren Autentico understreker at «det ikke er en lokkepris, men en riktig pris forutsatt at vi faktisk klare å selge et visst volum». Bakgrunnen for den lave prisen er at den norske importøren har gått sammen med produsenten som er William Downie, om et «volumprosjekt». For som Martin sier: «Australia er faktisk et dyrt sted å lage en sånn type håndverksvin».

William Downie i aksjon i en av sine pinot noir-vinmarker.

Hovedårsaken til at denne vinen selges så billig er likevel at druene kommer fra et område i Sør-Australia som ikke oppnår like gode priser på druene som andre. Vi snakker om Riverland/Murray River, Australias matfat som er helt avhengig av vanning enten det er vindruer eller frukt som dyrkes.

Her kom William Downie over en vinmark på 3,8 hektar med petit verdot som siden den ble plantet i 1997 har vært dyrket økologisk, og som i 2012 ble konvertert til biodynamisk praksis. Dermed kan den selges til en helt annen pris og ikke minst i helt andre volum enn hans ettertraktede pinot noir-er.

Her kan du studere William Downies pinot noir-kunstner

Når du googler adressen New Residence i Murray hvor vinmarken ligger, kommer det opp bilder av ørkenlandskap, så det er ikke lett å forstå at dette området kan bidra med en slik frisk og spenstig rødvin. Men kombinasjonen av at vinmarkene vannes, rødlig sandholdig leirjord og biodynamiske prinsipper samt ikke minst en druesort som trenger litt solvarme for å vise seg fra sin mest sjarmerende side, men som har nok syre til å beholde friskheten tross ørkenforholdene, gir her slike overbevisende resultater.

Murray-elven er eneste grunnen til at det er mulig å drive industriell fruktdyrking i dette ørkenlandskapet hvor årlig nedbør er 200 mm. Foto: JanelleLugge

Hva mer kan ikke denne delen av Australia stille opp med i framtiden om flere gjør som William Downie, er det grunn til å spørre seg om. Og spesielt når vi vet at klimaendringene og vannmangelen gjør at det spøker for store deler av Australias industrielt orienterte vinmarker.

For Bill Downie 2016 er laget etter helt andre metoder enn det annen vin fra Murray, og for så vidt all annen industriell vin, går gjennom. Alt er høstet for hånd, druene er gjæret uten ekstern gjær eller andre tilsetninger. Ikke noe er fjernet heller for den er verken klaret eller filtrert. Hvem sa at vin er dyrt i Norge?

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

William Downie Bill Downie 2016

Produsent:
William Downie
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Australia
Område:
Øvrige
Pris:
179,90 kr
Varenummer:
5898901
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen