Ukens vin
Her får du noen av de aller beste vinkjøpene fra dette landet akkurat nå

Her får du noen av de aller beste vinkjøpene fra dette landet akkurat nå

Med disse vinene får du den opprinnelige smaken av Chile, for det var med den røde druen pais og etterhvert også den hvite muscat det chilenske vineventyret startet. Og prisene er upåklagelige.
26 Juni 2018 - 13:45

Torres Reserva de Pueblo 2016 byr på et veldig ærlig og ikke minst seriøst uttrykk for både drue og opprinnelse. Her er pais-druens fruktige side løftet fram ved hjelp av vinmakingsteknikken kalt karbonisk maserasjon, kjent fra blant annet beaujolais og Sør-Frankrike, hvor gjæringen utføres med hele druer. Dermed får den ferdige vinen en veldig saftig og leskende smak med bløte tanniner. Laget med vanlige rødvinsmetode vil pais gi en mer rustikk og tanninpreget stil. 

Les mer om druen pais

Denne chileneren er imidlertid langt fra rød saft siden den også har et fint jordsmonnspreg og godt skallpreg. Topp til lam, pasta, vegetar, kraftig torsk og en allsidig grillmeny når den tiden snart er her.

Lange tradisjoner

Pais, også kjent som mission, har vært i Chile like lenge som europeerne, altså siden 1550-tallet, og stammer fra Castilla-La Mancha – de spanske høyslettene – hvor den het listan prieto. Men det finnes ikke eldre kilder enn fra 1513 for denne druesorten, ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes. Muscat på sin side er nevnt første gang i 1303, så det er en virkelig gammel drue, som havnet i bagasjen til de spanske munkene da de ble med erobrerne over til det nye kontinentet i vest.

Torres Reserva de Pueblo Muscat 2017 er på samme måte som den røde, laget av druer fra gamle vinstokker i Itata Valley, i Bio-Bio, en av Chiles aller sørligste vinregioner, som sammen med Maule var området hvor munkene slo seg ned.

Les mer om Maule og den nye energien i området

Drueplukking i Caucunes.

Og stedet hvor de plantet de ulovlig medbrakte vinplantene. Forbudet hadde en proteksjonistisk baktanke. For selv om europeerne fikk fritt leide til å ta for seg i Sør-Amerika, skulle spanskekongen ikke har noe av at spansk vin møtte konkurranse. I dag vet vi jo at det var nytteløst.

Perfekt koldtbordvin

For forholdene i Chile var ideelle, om enn annerledes enn i Spania. Derfor er uttrykket til denne muscaten ikke identisk med en tilsvarende vin i Europa i dag, til det er det altfor lenge siden de skilte lag, men denne chileneren kan likevel ikke skjule sitt druemessige opphav, her er det blomster og snev av tropisk frukt, lett sødme og litt urter. Hvilket samme ned fin friskhet gir den perfekte vin for så vel vinkos som lettere indisk eller thai samt røykte retter og vegetar. Og et godt tips til alle som i disse planlegger koldtbord.  

Det vil fortsatt komme mye spennende nytt fra Chile

Både pais og muscat ble utsatt for intensive utrydningsforsøk fra slutten av 1800-tallet for å gi plass til franske druer som ville gi en mer moderne vinstil, men satsingen fra vinindustrien fikk høyest prioritet lenger nord i Chile, i Central Valley. Derfor finnes det fortsatt betydelige mengder pais og muscat i Maule og Bio-Bio i sør. Itata Valley i Bio-Bio har egne DO-er for begge disse druene samt cinsault som også gir veldig gode resultater fra gamle buskbeskjærte vinstokker. Mange ser på dette som framtiden for Chile, og ukens to viner som får sine druer fra er vellykkete eksempler på det.

Torres lager også en rosa musserende av pais-druen

At Torres har fått en sentral rolle i denne utviklingen, skyldes muligens at de var tidlig ute med å etablere seg i Chile, allerede i 1979, og ikke minst at de valgte Curico, rett nord for Maule og de historiske vinmarkene, som sin base.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her