Ukens vin
Her får du noen av de aller beste vinkjøpene fra dette landet akkurat nå

Her får du noen av de aller beste vinkjøpene fra dette landet akkurat nå

Med disse vinene får du den opprinnelige smaken av Chile, for det var med den røde druen pais og etterhvert også den hvite muscat det chilenske vineventyret startet. Og prisene er upåklagelige.
26 Juni 2018 - 14:45

Torres Reserva de Pueblo 2016 byr på et veldig ærlig og ikke minst seriøst uttrykk for både drue og opprinnelse. Her er pais-druens fruktige side løftet fram ved hjelp av vinmakingsteknikken kalt karbonisk maserasjon, kjent fra blant annet beaujolais og Sør-Frankrike, hvor gjæringen utføres med hele druer. Dermed får den ferdige vinen en veldig saftig og leskende smak med bløte tanniner. Laget med vanlige rødvinsmetode vil pais gi en mer rustikk og tanninpreget stil. 

Les mer om druen pais

Denne chileneren er imidlertid langt fra rød saft siden den også har et fint jordsmonnspreg og godt skallpreg. Topp til lam, pasta, vegetar, kraftig torsk og en allsidig grillmeny når den tiden snart er her.

Lange tradisjoner

Pais, også kjent som mission, har vært i Chile like lenge som europeerne, altså siden 1550-tallet, og stammer fra Castilla-La Mancha – de spanske høyslettene – hvor den het listan prieto. Men det finnes ikke eldre kilder enn fra 1513 for denne druesorten, ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes. Muscat på sin side er nevnt første gang i 1303, så det er en virkelig gammel drue, som havnet i bagasjen til de spanske munkene da de ble med erobrerne over til det nye kontinentet i vest.

Torres Reserva de Pueblo Muscat 2017 er på samme måte som den røde, laget av druer fra gamle vinstokker i Itata Valley, i Bio-Bio, en av Chiles aller sørligste vinregioner, som sammen med Maule var området hvor munkene slo seg ned.

Les mer om Maule og den nye energien i området

Drueplukking i Caucunes.

Og stedet hvor de plantet de ulovlig medbrakte vinplantene. Forbudet hadde en proteksjonistisk baktanke. For selv om europeerne fikk fritt leide til å ta for seg i Sør-Amerika, skulle spanskekongen ikke har noe av at spansk vin møtte konkurranse. I dag vet vi jo at det var nytteløst.

Perfekt koldtbordvin

For forholdene i Chile var ideelle, om enn annerledes enn i Spania. Derfor er uttrykket til denne muscaten ikke identisk med en tilsvarende vin i Europa i dag, til det er det altfor lenge siden de skilte lag, men denne chileneren kan likevel ikke skjule sitt druemessige opphav, her er det blomster og snev av tropisk frukt, lett sødme og litt urter. Hvilket samme ned fin friskhet gir den perfekte vin for så vel vinkos som lettere indisk eller thai samt røykte retter og vegetar. Og et godt tips til alle som i disse planlegger koldtbord.  

Det vil fortsatt komme mye spennende nytt fra Chile

Både pais og muscat ble utsatt for intensive utrydningsforsøk fra slutten av 1800-tallet for å gi plass til franske druer som ville gi en mer moderne vinstil, men satsingen fra vinindustrien fikk høyest prioritet lenger nord i Chile, i Central Valley. Derfor finnes det fortsatt betydelige mengder pais og muscat i Maule og Bio-Bio i sør. Itata Valley i Bio-Bio har egne DO-er for begge disse druene samt cinsault som også gir veldig gode resultater fra gamle buskbeskjærte vinstokker. Mange ser på dette som framtiden for Chile, og ukens to viner som får sine druer fra er vellykkete eksempler på det.

Torres lager også en rosa musserende av pais-druen

At Torres har fått en sentral rolle i denne utviklingen, skyldes muligens at de var tidlig ute med å etablere seg i Chile, allerede i 1979, og ikke minst at de valgte Curico, rett nord for Maule og de historiske vinmarkene, som sin base.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet
Dagens rett

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet

Dagens potetsalat inneholder nok vesentlig mer enn kun poteter. Like fullt er den lettlaget og mettende, og derfor noe du gjerne må servere utover sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet
Dagens rett

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet

Dagens potetsalat inneholder nok vesentlig mer enn kun poteter. Like fullt er den lettlaget og mettende, og derfor noe du gjerne må servere utover sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Mannen bak Sesto Senso Academy som så langt har utdannet 350 bartendere, er dermed Norges beste bartender 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her