UKENS VIN: Prøv disse kule vinene
Ukens vin

Prøv disse kule vinene

Virkelig gode kjøp er de også, og så er flere av dem i ditt nærmeste polutsalg.

I sommer kom Morande Pionero Pais i så å si alle basishyller. Den har allerede byttet årgang og er fortsatt et veldig godt kjøp gitt den lave prisen. Det er ikke så mye annet godt du får til 120 kroner.

Misjonærdruen

Den er laget av en for moderne chilensk vins del sjelden drue, pais, men som har lange tradisjoner i landet. Det var denne druesorten de spanske misjonærene hadde med i bagasjen da de invaderte Sør-Amerika på 1500-tallet. Den er kjent som criolla i Argentina og mission i Mexico og etter hvert også  USA.

I dag har ikke pais nødvendigvis positivt fortegn. Pais var nemlig den mest utbredte druen i Chile, før de franske druenes inntog i forrige århundre. Men fortsatt dekker den en åttedel av vinmarksarealet, men finner sjelden veien inn i flasker beregnet for eksportmarkedet.

Ukens vin viser at det er mulig å lage noe virkelig kult av en så undervurdert drue. Ifølge Jancis Robinson er det kommet gode resultater ut av det å utnytte beaujolaispraksis i vinkjelleren. Såkalt karbonisk maserasjon hvor druene gjæres hele, får ut druens aromatiske sider.

Denne utgaven er laget med denne og tradisjonell metode. Den har likevel et veldig ferskt og fruktig blomsteraktig preg med stor leskende evne som gjør at den skiller godt ut både fra øvrig chilensk vin og fra mye europeisk – i hvert fall i dette prissjiktet.

Det nye store

Druene kommer fra produsenten Morandes eiendom i Maule, i det sørlige Chile, hvor pais har største utbredelse.

Les mer om Morandes viner

Der kommer også Concha y Toro Vigno fra. Den er i en helt annen stil, kraftig og konsentrert, og laget av en helt annen drue, nemlig carignan. Den er en del av en satsing på «the next big thing» i Chile. Det som skal overta for cabernet- og carmenere-hypen.

Les alt om Vigno-prosjektet

Dette er den første Vigno-vinen som er i salg i Norge og det i absolutt alle polutsalg. Og den gir absolutt mersmak. En flott vin med et ekstra godt lagringspotensial i denne prisklassen.

Du får et nytt syn - garantert 

De Martino er en annen stor produsent som er med i Vigno og som har vist seg å tenke annerledes. De Martino startet allerede i 2001 med økologisk dyrking, som en av de første i Chile, og er i dag nest størst blant de grønne. Bærekraftsatsing er en ting, en annen er viljen til å gå nye veier, som med amforaer, kalt tinajas på spansk. På polet finnes både en rød og en hvit. De Martino Viejas Tinajas Cinsault og De Martino Viejas Tinajas Muscat som kommer til å gi deg et helt nytt syn på chilensk vin.

Den hvite er aromatisk og uttalt fruktig med blomster og god fylde. Den røde er en lekkerbisken med saftig deilig fruktighet og myke tanniner. Viner som rett og slett må prøves.  Godt som introduksjon til naturvin for skeptikere. 

Morandé Pionero Reserva Pais 2015

Produsent:
Viña Morandé
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Chile
Område:
Maule
Pris:
129,90 kr
Varenummer:
2191201
84 Poeng
Les smaksnotatene »

Concha y Toro Vigno 2014

Produsent:
Concha y Toro
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Chile
Område:
Maule
Pris:
150,00 kr
Varenummer:
2865001
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

De Martino Viejas Tinajas Cinsault 2014

Produsent:
De Martino
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Chile
Område:
Øvrige
Pris:
194,80 kr
Varenummer:
3506201
88 Poeng
Les smaksnotatene »

De Martino Viejas Tinajas Muscat 2018

Produsent:
De Martino
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Chile
Område:
Pris:
319,90 kr
Varenummer:
1514101
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen