Ukens vin
Spansk røverkjøp som finnes i alle polutsalg

Spansk røverkjøp som finnes i alle polutsalg

Her får du utrolig mye smak for 126 kroner.
Aase E. Jacobsen
07 Februar 2016 - 19:45

Bod. Barahonda Carro Monastrell Viñas Viejas 2013 er konsentrert og innsmigrende med fin sødme fra lakris og sjokolade, godt bitt og fin syre. En upretensiøs, men absolutt seriøs vin som er god til så vel gryter som saftige kjøttstykker. Den tåler fint noen år i kjelleren, men sannsynligvis vil du drikke den nå. 14 prosent alkohol i kombinasjon med den sødmefylte mørkere frukten varmer godt på denne tiden av året.

Denne vinen er en god representant for det nye Spania som har så mye godt å by på – særlig fra landets store arsenal av gamle vinstokker.

Ukens vin kommer fra et av de minste, og dermed ikke så veldig kjente spanske områdene, Yecla. Her trives den varmekjære druen monastrell (mourvedre i Sør-Frankrike) som plommen i egget. At den ikke blir kokt i de ubarmhjertige sommersola skyldes høyden over havet (opptil 800 m.o.h.) som sørger for kjølige netter, og det kalkholdige jordsmonnet som hjelper å oppnå en relativt kjølig stil.

Produsenten Barahonda er familiedrevet i fire generasjoner og framstår som en moderne bodega.

Brødrene Antonio og Alfredo Candela Belda har fortsatt med seg gamlefar på laget.

Hovedfokus er monastrell, og mens ukens vin kun er gjæret i ståltank, brukes fat for de enda mer konsentrerte utgavene. Deres toppvin Zona Zeta, har 20 måneder i fat bak seg og er laget av druer fra hundre år gamle monastrellvinstokker, er en favoritt hos Parker.

Monastrelldruer.

Ren monastrell er også Summum, men her kommer druene fra gamle og upodete vinstokker. Disse vinene finnes ikke i Norge, men det er akkurat slike kraftpakker vi vil se mer av fra Spania. For mens prisene på vin fra andre europeiske vinområder øker mye, er prisene på Yecla-vin ganske stabile.

Denne produsenten lager også flotte og billige monastrellviner

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her