Ukens vin
Topp Ribera-valuta for pengene - og godt nytt for sesongens måltider og vinkos

Topp Ribera-valuta for pengene - og godt nytt for sesongens måltider og vinkos

Selv om kalenderluke 5 allerede er åpnet, får du et nytt og veldig prisgunstig forsøk med denne. 
Aase E. Jacobsen
15 Desember 2020 - 13:45

Denne vinen har det som skal til få å hamle opp med så vel pinnekjøtt som biffmiddagen og sesongens vilt, samtidig som den er rimelig nok til å fungere også når januarbudsjettet bestemmer.

 

Damana 5 2018 er en saftig, men også fyldig og pent eiket Ribera del Duero-vin til en veldig hyggelig pris. Perfekt til biff, røykt pinnekjøtt og til reinsdyr eller hjort. Men også peiskos eller dype samtaler i sofakroken.

I god Ribera-tradisjon er vinstilen veldig forskjellige fra naboen Rioja selv om hoveddruen er den samme, nemlig tempranillo (eller tinto fino som den kalles her). Det skyldes til dels fatbruk (mer fransk og mindre amerikansk eik), men aller mest ulike vekstforhold og jordsmonn - også innad i Ribera. Vekstsesongen er mye lengre, og jordsmonnet varierer fra en parsell til en annen, og ikke minst om parsellene ligger ved elven eller høyere i landskapet. I vest er det mer kalkholdig jord og kalkstein, i sentrale strøk er det mer leire og grus, mens det i øst er mer leire og kalkstein, alt blandet med mer eller mindre gode doser med sand.

Sjefen for bodegaen José Luis Muñoz i en vinmark med høyt innhold av sand.

Dessuten er det forskjell på høydemeterne i den vestre delen og hjertet av området som ligger ved 750-850 meter, sammenlignet med den østlige delen som med sine 1000 m.o.h. har enda kjøligere vekstforhold. Men i hele regionen er det større forskjell i dag- vs nattemperaturer enn i Rioja hvilket hjelper på syreutviklingen i druene og den for Ribera så typiske intensiteten i frukten. Alt dette peker i retning av en annen stil og på toppen av det hele kommer vinmakerens prioriteringer. 

Disse store fatene av fransk eik dominerer i vinkjelleren.
 

Bak denne vinen står Bodegas Tábula som er en forholdsvis nyetablert produsent innen DO Ribera del Duero, i kjølvannet av områdets gullrush. Beliggenheten er midt i hjertet av regionen, i Olivares de Duero, på andre siden av elven for Arzuaga og legendariske Vega-Sicilia. Altså på den velkjente gylne mila.

Damana er laveste nivå fra produsenten, og innebærer vin som med Damana 5 er laget i ståltanker og modnet i et halvt år i fransk og litt amerikansk eik, eller i form av Damana Crianza 2016 i 14 måneder. Mens den første er laget av druer fra planter som er 20 år, er plantene litt eldre for crianzaen samtidig som sandjordsmonnet har litt mer leire.

Bakgrunnen for valget av sandjordsmonn til denne vinstilen er at det gir en fruktig og frisk vin. Beregnet på å nytes i løpet av vinens ungdom.

At Bodegas Tábula med så kort historie har så gamle planter, skyldes at de kjøpte en eksisterende vingård i 2002 i tillegg til at de bruker druer fra 20 hektar de administrerer. Dessuten har de senere kjøpt en vingård på 4 hektar med 60 år gamle vinplanter i Roa, Burgos, øst i DO Ribera del Duero, samt en enda lenger øst. Det har gitt de tilgang på enda mer frukt fra kjølige vekstforhold som i lys av temperaturøkningene er blitt en trend i Ribera. Dermed har de nå 70 hektar å velge fra, og Damana 5 som er en seleksjon av jordsmonn, får derfor druer fra hele området.

Her kan du lese mer om forholdene i denne østlige utkanten av Ribera

 

Fra de 4 hektarene i Roa kommer druene til Gran Tábula 2015, bodegaens toppvin. Utbyttet fra disse plantene er ekstremt lavt som har gitt en kraftpakke av en vin. 

Tábula 2014  er en mellomting mellom toppvinen og Damana-vinene. Den representerer en litt annen stil enn de siste all den tid druene kommer utelukkende fra kalkjordsmonn og kjøligere beliggenhet. Den er dessuten laget som toppvinen, med gjæring i store eikeliggere og modning fransk eik, men litt kortere tid enn Gran Tabula og litt yngre planter som kilde. Disse to siste vinene finnes i små kvanta i Norge.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Her finner du alle andre vinartikler som er forbeholdt klubbmedlemmer

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Ukens vin er Aperitifs mest populære spalte, og de anbefalte vinene som alltid er både rimelige og veldig gode kjøp, blir utsolgt veldig raskt. Derfor forbeholdes disse tipsene deg som er abonnent og medlem i Aperitifs Mat- og vinklubb.

Men dette til tross kan vinene ble utsolgt, noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Tábula
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Castilla y León
    Pris:
    299.90 kr
    Varenummer:
    8319601
    88 POENG
    Damana Crianza
  • Produsent:
    Tábula
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Castilla y León
    Pris:
    249.90 kr
    Varenummer:
    12095301
    86 POENG
    Damana 5
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her