UKENS VIN: Topp Ribera-valuta for pengene - og godt nytt for sesongens måltider og vinkos
Ukens vin

Topp Ribera-valuta for pengene - og godt nytt for sesongens måltider og vinkos

Selv om kalenderluke 5 allerede er åpnet, får du et nytt og veldig prisgunstig forsøk med denne. 

Denne vinen har det som skal til få å hamle opp med så vel pinnekjøtt som biffmiddagen og sesongens vilt, samtidig som den er rimelig nok til å fungere også når januarbudsjettet bestemmer.

 

Damana 5 2018 er en saftig, men også fyldig og pent eiket Ribera del Duero-vin til en veldig hyggelig pris. Perfekt til biff, røykt pinnekjøtt og til reinsdyr eller hjort. Men også peiskos eller dype samtaler i sofakroken.

I god Ribera-tradisjon er vinstilen veldig forskjellige fra naboen Rioja selv om hoveddruen er den samme, nemlig tempranillo (eller tinto fino som den kalles her). Det skyldes til dels fatbruk (mer fransk og mindre amerikansk eik), men aller mest ulike vekstforhold og jordsmonn - også innad i Ribera. Vekstsesongen er mye lengre, og jordsmonnet varierer fra en parsell til en annen, og ikke minst om parsellene ligger ved elven eller høyere i landskapet. I vest er det mer kalkholdig jord og kalkstein, i sentrale strøk er det mer leire og grus, mens det i øst er mer leire og kalkstein, alt blandet med mer eller mindre gode doser med sand.

Sjefen for bodegaen José Luis Muñoz i en vinmark med høyt innhold av sand.

Dessuten er det forskjell på høydemeterne i den vestre delen og hjertet av området som ligger ved 750-850 meter, sammenlignet med den østlige delen som med sine 1000 m.o.h. har enda kjøligere vekstforhold. Men i hele regionen er det større forskjell i dag- vs nattemperaturer enn i Rioja hvilket hjelper på syreutviklingen i druene og den for Ribera så typiske intensiteten i frukten. Alt dette peker i retning av en annen stil og på toppen av det hele kommer vinmakerens prioriteringer. 

Disse store fatene av fransk eik dominerer i vinkjelleren.
 

Bak denne vinen står Bodegas Tábula som er en forholdsvis nyetablert produsent innen DO Ribera del Duero, i kjølvannet av områdets gullrush. Beliggenheten er midt i hjertet av regionen, i Olivares de Duero, på andre siden av elven for Arzuaga og legendariske Vega-Sicilia. Altså på den velkjente gylne mila.

Damana er laveste nivå fra produsenten, og innebærer vin som med Damana 5 er laget i ståltanker og modnet i et halvt år i fransk og litt amerikansk eik, eller i form av Damana Crianza 2016 i 14 måneder. Mens den første er laget av druer fra planter som er 20 år, er plantene litt eldre for crianzaen samtidig som sandjordsmonnet har litt mer leire.

Bakgrunnen for valget av sandjordsmonn til denne vinstilen er at det gir en fruktig og frisk vin. Beregnet på å nytes i løpet av vinens ungdom.

At Bodegas Tábula med så kort historie har så gamle planter, skyldes at de kjøpte en eksisterende vingård i 2002 i tillegg til at de bruker druer fra 20 hektar de administrerer. Dessuten har de senere kjøpt en vingård på 4 hektar med 60 år gamle vinplanter i Roa, Burgos, øst i DO Ribera del Duero, samt en enda lenger øst. Det har gitt de tilgang på enda mer frukt fra kjølige vekstforhold som i lys av temperaturøkningene er blitt en trend i Ribera. Dermed har de nå 70 hektar å velge fra, og Damana 5 som er en seleksjon av jordsmonn, får derfor druer fra hele området.

Her kan du lese mer om forholdene i denne østlige utkanten av Ribera

 

Fra de 4 hektarene i Roa kommer druene til Gran Tábula 2015, bodegaens toppvin. Utbyttet fra disse plantene er ekstremt lavt som har gitt en kraftpakke av en vin. 

Tábula 2014  er en mellomting mellom toppvinen og Damana-vinene. Den representerer en litt annen stil enn de siste all den tid druene kommer utelukkende fra kalkjordsmonn og kjøligere beliggenhet. Den er dessuten laget som toppvinen, med gjæring i store eikeliggere og modning fransk eik, men litt kortere tid enn Gran Tabula og litt yngre planter som kilde. Disse to siste vinene finnes i små kvanta i Norge.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Her finner du alle andre vinartikler som er forbeholdt klubbmedlemmer

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Ukens vin er Aperitifs mest populære spalte, og de anbefalte vinene som alltid er både rimelige og veldig gode kjøp, blir utsolgt veldig raskt. Derfor forbeholdes disse tipsene deg som er abonnent og medlem i Aperitifs Mat- og vinklubb.

Men dette til tross kan vinene ble utsolgt, noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Damana 5 2018

Produsent:
Tábula
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Castilla y León
Pris:
148,90 kr
Varenummer:
12095301
85 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Damana Crianza

Produsent:
Tábula
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Castilla y León
Pris:
219,90 kr
Varenummer:
8319601
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen