Ukens vin

En moderne og ultrakommersiell storselger av en vin får konservative vinromantikere til å rygge to skritt bakover, men i dette tilfellet er beskrivelsen positiv. En sørafrikansk smaksbombe til rett under hundrelappen som er super å nyte nå til assortert g
Redaksjonen
09 August 2000 - 14:13

Store volum gir inntekter og overskudd som den samvittighetsfulle produsenten pløyer tilbake i produktet. Og det er trolig det som har skjedd for ukens vins tilfelle for den er en svært velkomponert rødvin. Kumala Cabernet Sauvignon Shiraz 1998 (varenr. 32008, bestillingsutvalget) heter ukens vin. En sørafrikansk smaksbombe til rett under hundrelappen (kr 97,50) som er super å nyte nå til assortert grillmat. Den vil garantert falle i smak hos alle - selv de som måtte ha aversjon mot kommersielle viner.

For selv om navnet Kumala er identisk med en av personene i den vakre og intense boken Gråt mitt elskede land av sørafrikanske Alan Paton, er vinen kommersiell. Og betegner en hel familie av viner fra Sør-Afrika. Altså et varemerke og som er identisk med Englands bestselgende sørafrikaner. Og varemerket pleies av firmaet Western Wines som har spesialisert seg på å komponere viner fra sentrale vinregioner verden over - men særlig Sør-Afrika og Italia - og gjøre dem om til storselgere.

Western Wines ble etablert for tjue år siden og består av en gjeng høykompetente ønologer og vinmakere hvis viktigste jobb er å sikre kvaliteten på alt fra råvaren til emballasjen. Druene kjøpes av Sør-Afrikas mange små vinbønder, og vinene fremstilles etter den mest moderne teknologi, lagres, blandes og tappes i Sør-Afrika før de sendes ut på markedet.

Druene til Kumala Cabernet Sauvignon Shiraz 1998 kommer fra flere vinregioner i den delen av Sør-Afrika som kalles Western Cape. Som for ethvert varemerke er målet å holde kvaliteten på topp uavhengig av årgangsskifter. Jordsmonnet er vulkansk og kalkholdig leirjord som er ideell for denne typen druer. Druene høstes tidlig om morgenen før solen gjør seg gjeldende. Årsaken er at dette er gunstig for friskheten i druene samt at uheldig oksidering unngås.

Fargeuttrekket (maserasjon) er bare fem dager hvilket er relativt kort for en rødvin siden det er denne prosessen som gir vinen mørk farge og tanniner fra skallet. Men typisk for en vin hvor som skal være mest mulig saftig og fruktig. Tanninene som er svært bløte kommer også fra fatlagringen som for Kumala har vart i 12 måneder i franske fat. Hvilket gir et fint og gansek elegant trepreg. I det hele en vellaget vin med mye søt bærfrukt som er typisk for den såkalte nye verden og som passer så godt til grillmat. Et annet pluss er at siden korken er syntetisk, er vinen er garantert fri for korkproblemer.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få
det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med
Telenor Link til byr Apéritif deg det.
 
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.
 
Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her