Ukens vin

Mens vi venter på lunere tider, anbefaler vi at du tiner deg opp med litt hetvin. Den varmer på minst to måter etter at regjeringen velvilligst satte ned avgiften tidligere i år. Ukens vin er derfor 28,8 prosent billigere nå enn før årsskiftet.

Vi har valgt en Late Bottled Vintage (LBV) portvin som denne ukes vin og som representant for hetvinene som har levd et liv i skyggen av meningsløst høye avgifter i mange år. Croft LBV 1994 koster kroner 96,10 (varenr. 32289, bestillingsutvalget) for en halvlitersflaske etter at Stortinget vedtok en lenge ønsket avgiftsreduksjon. For Crofts del er det altså resultatet at prisen er gått ned med hele 38,90 kroner.

Og hva får du så for knappe hundrelappen? Jo, en ungdommelig og fyrig portvin med masse bærsødme, fine syrer og en relativt varm finish. 1994 var et godt år i Douro-dalen, og vintage portvinene bør helst tilbringe enda mange år i mørke kjellere før de drikkes. Late Bottled Vintage derimot har lengre fatlagring (4-6 år) før den tappes i flasker, og skal i prinsippet ikke lagres noe særlig mer.

Det er altså en ung portvinstil hvor alkoholen ikke alltid er like integrert som i en lagret portvin (tawny). Denne voldsomme bærsødmen kan du like eller ikke, men den varmer i alle fall godt og er besnærende på denne tiden av året når vi er uten tilgang på friske bær som smaker noe. Og det er faktisk ikke mange som klarer å si nei til noen dråper portvin av dette slaget.

Nyt den alene, eller prøv som mange før deg har gjort med varierende aksept, å drikke den til en kraftig pepperbiff. Dessuten er 50 cl flaske en stor fordel, siden du er sikrere på at kvaliteten skal holde seg på topp helt til siste dråpe enn med en normalflaske. Skulle det likevel bli igjen en skvett, kan den gjemmes.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen