Under halv pris for whisky

Det er mye å spare på å ta med god whisky fra flyplassen.
Aase E. Jacobsen
26 Mars 2010 - 16:05

Særlig er Laphroaig reale kupp i taxfree-hyllene. Her koster Laphroaig Quarter Cask kroner 395 for 1 liter, mot 590 for 70 cl på polet. Det tilsvarer 53 prosent rabatt.

For Laphroaig 10 years er det like mye å spare. Du må ut med kroner 315 for 1 liter, mot 505 for 70 cl. Det gir en rabatt på 56 prosent.

Sjøsprøyt og naust
Forskjellen på de to er ganske stor. For det første holder Laphroaig Quarter Cask 48 prosent, mot vanlige 40 for den andre. Fylden er også større. Felles har de den svært lange ettersmaken og det usedvanlig godt integrerte torv- og røykpreget og innslaget av sjøsprøyt og naust.

For det andre er konseptet ulikt. Mens den 10 år gamle utgaven er nettopp det, har den andre ingen alderbetegnelse. Det betyr ikke nødvendigvis at den er så veldig mye yngre. Men det er først og fremst den doble fatlagringen som er forskjellen. Først modnes whiskyen på vanlig vis. Deretter overføres den til mindre fat som sørger for raskere modning, og samtidig gir en annen fatkarakter.

Ikke for nybegynnere
Quarter Cask viser til den gamle tradisjonen med å tappe whisky i små fat for å lette transporten som den gang foregikk på hest- eller eselrygg. Praksisen opphørte da jernbanen gjorde sitt inntog.

Quarter Cask er heller ikke kuldestabilisert, hvilket gjøres for å bevare mest av den opprinnelige karakteren.

Laphroaig er imidlertid ikke noe for nybegynnere. Derfor har denne singlemaltwhiskyen "no half measures" og "the world's most richly flavoured scotch whisky" som slogan. Whiskyprodusentens payoff er dessuten "we don't make friends easily, but the ones we do are for life". Hvis du er ukjent med skotsk humor, kan det virke som en noe useriøs måte å profilere seg på. Men egentlig er det vel en ærlig måte å fortelle forbrukeren at du ikke er helt A4?

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer
Matkurs og vinkurs
Winedinner 26. februar i Oslo

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer

Den 26. februar kan du bli med på en unik mat og vinopplevelse. Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Klosteret disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her