Under halv pris for whisky

Det er mye å spare på å ta med god whisky fra flyplassen.
Aase E. Jacobsen
26 Mars 2010 - 17:05

Særlig er Laphroaig reale kupp i taxfree-hyllene. Her koster Laphroaig Quarter Cask kroner 395 for 1 liter, mot 590 for 70 cl på polet. Det tilsvarer 53 prosent rabatt.

For Laphroaig 10 years er det like mye å spare. Du må ut med kroner 315 for 1 liter, mot 505 for 70 cl. Det gir en rabatt på 56 prosent.

Sjøsprøyt og naust
Forskjellen på de to er ganske stor. For det første holder Laphroaig Quarter Cask 48 prosent, mot vanlige 40 for den andre. Fylden er også større. Felles har de den svært lange ettersmaken og det usedvanlig godt integrerte torv- og røykpreget og innslaget av sjøsprøyt og naust.

For det andre er konseptet ulikt. Mens den 10 år gamle utgaven er nettopp det, har den andre ingen alderbetegnelse. Det betyr ikke nødvendigvis at den er så veldig mye yngre. Men det er først og fremst den doble fatlagringen som er forskjellen. Først modnes whiskyen på vanlig vis. Deretter overføres den til mindre fat som sørger for raskere modning, og samtidig gir en annen fatkarakter.

Ikke for nybegynnere
Quarter Cask viser til den gamle tradisjonen med å tappe whisky i små fat for å lette transporten som den gang foregikk på hest- eller eselrygg. Praksisen opphørte da jernbanen gjorde sitt inntog.

Quarter Cask er heller ikke kuldestabilisert, hvilket gjøres for å bevare mest av den opprinnelige karakteren.

Laphroaig er imidlertid ikke noe for nybegynnere. Derfor har denne singlemaltwhiskyen "no half measures" og "the world's most richly flavoured scotch whisky" som slogan. Whiskyprodusentens payoff er dessuten "we don't make friends easily, but the ones we do are for life". Hvis du er ukjent med skotsk humor, kan det virke som en noe useriøs måte å profilere seg på. Men egentlig er det vel en ærlig måte å fortelle forbrukeren at du ikke er helt A4?

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her