Underjordisk dryppvanning brer om seg i vinmarkene

Underjordisk dryppvanning brer om seg i vinmarkene

Dryppvanning i vinmarkene erstattes nå av vanning fra nedgravde vannslanger. Det gir allerede gode resultater.

Australskbaserte Treasury Wine Estates (TWE) arbeider med å redusere klimaendringenes innvirkning på vinmarkene ved at teste ut ny vanningsteknologi. Det går ut på å vanne plantene fra under jorden.

Australia står foran store utfordringer

Bakgrunnen for denne teknologien er at dryppvanning ikke er like effektiv lenger siden vannet fordamper før det når ned til røttene. Det er særlig i områder med et allerede varmt klima at de økende temperaturene skaper slike utfordringer.

Massei-eide Zisola på sørspissen av Sicilia praktiserer allerede underjordisk vanning og det med gode resultater.

Denne vinen kommer fra slike vinmarker

Australia har i perioder vært rammet av sterk tørke og det har presset giganten TWE til å vurdere denne type vanningsteknologi i stedet for tradisjonell dryppvanning i områder hvor det er nødvendig.

Vanningen skjer nå heller fra nedgravde vannslanger med små hull hvor vannet pipler fram. Vanningen kan dessuten reguleres etter behov. I varme områder er ofte vann mangelvare og mange vinprodusenter har innført bærekraftige regler for vannforbruket.

Forsiden akkurat nå

Kurs om franske viner i Oslo 14. februar

Lær om Frankrikes fantastiske viner av Master of Wine, Mai Tjemsland

Franske viner slutter aldri å imponere. En av Norges fremste vineksperter og Master of Wine, Mai Tjemsland, lærer deg det du trenger å vite om dette spennende vinlandet. Les hele saken

Matkurs og middag med Trond Moi

Bli med på en helaften med mesterkokken Trond Moi

Mesterkokken Trond Moi, kjent fra utallige tv-programmer, byr på en fabelaktig aften hvor du i tillegg til å bli servert hans fem-retters favorittmeny får en inngående demonstrasjon i hvordan han lager sine forskjellige favorittretter. Les hele saken

Til toppen