Filosofien bak denne beslutningen er at slik vil det unike jordsmonnet som består av gammel havbunn og betegnes kimmeridgekalk, komme til sin fulle rett. I alle fall etter noen år i flaske. For den vanlige Chablis vil det si halvannet til to år etter innhøstningen, avhengig av årgangen. Nå er det 97-utgaven som er i salg. Den har fortsatt de primære aromaer, men begynner så vidt å løfte litt på sløret. En frisk og behagelig chablis med bra fylde og fine syrer (kr 132, best.utv. 30434). Grand cruene har en mye lengre ungdomstid. Selv om 1996-versjonen fra Les Clos (kr 246,90, best.utv. 31400), den mest ettertraktede av de sju grand cru'ene i Chablis og en super årgang, er overraskende åpen aromamessig. Veldig mineralsk gjennom hele smakskurven, men ikke så sjarmerende i øyeblikket som Grand Cru Valmur 1995: En svært rik vin med flotte syrer og godt lagringspotensial. Hvis den drikkes i dag, må den dekanteres (kr 232, best.utv. 30436). Blant premier cruene er det Fourchaume som er mest ettertraktet. 1996-utgaven er meget god (best.utv. 167, best.utv. 30205), men enda bedre og noe rimeligere er Vaillon (kr 162, best.utv. 30204). Hemmeligheten bak Moreaus friske stil, foruten mangel på fat, er at vinen oppbevares på bunnfallet etter gjæringen frem til flasketapping, det innebærer fra noen måneder inntil ett år. Dessuten gjøres alt for å unngå at den malolaktiske gjæringen som omdanner den friske eplesyren til den bløtere melkesyren, finner sted. Stadig flere chablisprodusenter gjør i dag vinene mer tilgjengelige i ung alder ved å kjøre gjæringsprosessen helt ut. Den klassiske chablis skal imidlertid ha godt med syrer, i alle fall i henhold til puristene. Tekst: Aase E. Jacobsen 25.10.98
Uten fat
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Slik velger du drikke til juledesserten
Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig gode og populære.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.
Les hele sakenEvents single
Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Slik velger du drikke til juledesserten
Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig gode og populære.
Les hele saken