Filosofien bak denne beslutningen er at slik vil det unike jordsmonnet som består av gammel havbunn og betegnes kimmeridgekalk, komme til sin fulle rett. I alle fall etter noen år i flaske. For den vanlige Chablis vil det si halvannet til to år etter innhøstningen, avhengig av årgangen. Nå er det 97-utgaven som er i salg. Den har fortsatt de primære aromaer, men begynner så vidt å løfte litt på sløret. En frisk og behagelig chablis med bra fylde og fine syrer (kr 132, best.utv. 30434). Grand cruene har en mye lengre ungdomstid. Selv om 1996-versjonen fra Les Clos (kr 246,90, best.utv. 31400), den mest ettertraktede av de sju grand cru'ene i Chablis og en super årgang, er overraskende åpen aromamessig. Veldig mineralsk gjennom hele smakskurven, men ikke så sjarmerende i øyeblikket som Grand Cru Valmur 1995: En svært rik vin med flotte syrer og godt lagringspotensial. Hvis den drikkes i dag, må den dekanteres (kr 232, best.utv. 30436). Blant premier cruene er det Fourchaume som er mest ettertraktet. 1996-utgaven er meget god (best.utv. 167, best.utv. 30205), men enda bedre og noe rimeligere er Vaillon (kr 162, best.utv. 30204). Hemmeligheten bak Moreaus friske stil, foruten mangel på fat, er at vinen oppbevares på bunnfallet etter gjæringen frem til flasketapping, det innebærer fra noen måneder inntil ett år. Dessuten gjøres alt for å unngå at den malolaktiske gjæringen som omdanner den friske eplesyren til den bløtere melkesyren, finner sted. Stadig flere chablisprodusenter gjør i dag vinene mer tilgjengelige i ung alder ved å kjøre gjæringsprosessen helt ut. Den klassiske chablis skal imidlertid ha godt med syrer, i alle fall i henhold til puristene. Tekst: Aase E. Jacobsen 25.10.98
Uten fat
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Prøv noe nytt med kongekrabben
Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.
Les hele sakenSlik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Prøv noe nytt med kongekrabben
Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Må testes: Spennende britisk nykomling
For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing
Kanskje er dette starten på ferien, og da vil vi ha det lettvint. Med denne salaten bruker du opp rester i kjøleskapet - eller finner ingrediensene i nærmeste butikk.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .
Les hele saken