Filosofien bak denne beslutningen er at slik vil det unike jordsmonnet som består av gammel havbunn og betegnes kimmeridgekalk, komme til sin fulle rett. I alle fall etter noen år i flaske. For den vanlige Chablis vil det si halvannet til to år etter innhøstningen, avhengig av årgangen. Nå er det 97-utgaven som er i salg. Den har fortsatt de primære aromaer, men begynner så vidt å løfte litt på sløret. En frisk og behagelig chablis med bra fylde og fine syrer (kr 132, best.utv. 30434). Grand cruene har en mye lengre ungdomstid. Selv om 1996-versjonen fra Les Clos (kr 246,90, best.utv. 31400), den mest ettertraktede av de sju grand cru'ene i Chablis og en super årgang, er overraskende åpen aromamessig. Veldig mineralsk gjennom hele smakskurven, men ikke så sjarmerende i øyeblikket som Grand Cru Valmur 1995: En svært rik vin med flotte syrer og godt lagringspotensial. Hvis den drikkes i dag, må den dekanteres (kr 232, best.utv. 30436). Blant premier cruene er det Fourchaume som er mest ettertraktet. 1996-utgaven er meget god (best.utv. 167, best.utv. 30205), men enda bedre og noe rimeligere er Vaillon (kr 162, best.utv. 30204). Hemmeligheten bak Moreaus friske stil, foruten mangel på fat, er at vinen oppbevares på bunnfallet etter gjæringen frem til flasketapping, det innebærer fra noen måneder inntil ett år. Dessuten gjøres alt for å unngå at den malolaktiske gjæringen som omdanner den friske eplesyren til den bløtere melkesyren, finner sted. Stadig flere chablisprodusenter gjør i dag vinene mer tilgjengelige i ung alder ved å kjøre gjæringsprosessen helt ut. Den klassiske chablis skal imidlertid ha godt med syrer, i alle fall i henhold til puristene. Tekst: Aase E. Jacobsen 25.10.98
Uten fat
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november
Men også svært overbevisende whiskyer - med og uten røyk - samt årets juleakevitter er blant nyhetene i november.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Delamain har 200 år i Grande Champagnes tjeneste
Cognacs sentmodnende grand cru Grande Champagne spiller selvsagt hovedrollen når 200 år skal markeres.
Les hele sakenDet er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Sensasjonell førsteplass til Himkok
I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Beste kjøp er en bordeaux i magnum
Novembernyhetene i basisutvalget - altså vin med fast hylleplass - har få riktig gode kjøp. De beste er viner over 400-500 kroner. Men det finnes noen unntak.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Denne kyllinggryta inspirert av Kashmir fyller huset med deilige aromaer
Og smaken er like liflig som duften. Tilbehøret er selvsagt ris og naan-brød som du kan bake selv.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november
Men også svært overbevisende whiskyer - med og uten røyk - samt årets juleakevitter er blant nyhetene i november.
Les hele saken