Vannmannen i New York

Filip Wretman er vannsommelier på luksushotellet Ritz Carlton Battery Park på Manhattan, New York. Og foreløpig den eneste av sitt slag i hele verden.
Redaksjonen
15 Januar 2003 - 02:01

En sommelier er  som kjent en profesjonell vinkjenner og den som hjelper restaurantgjestene med å velge riktig vin til maten. Samtidig som det er sommelieren som i de fleste tilfellene bestemmer hvilke viner restauranten skal ha på vinkartet.

Internasjonal oppmerksomhet
Filip Wretman (26) som er sønnen til den legendariske svenske kokken Tore Wretman, har fått internasjonal oppmerksomhet som verdens første offisielle vannsommelier. - Det begynte egentlig bare for å skape noe nytt. Da vi åpnet restauranten ønsket vi å profilere oss som litt utenom det vanlige samt gi gjestene er tilleggsservice gjennom å gi dem både et godt utvalg av og bred kunnskap om vann, forteller han.

I nesten hver eneste artikkel som er skrevet om Ritz Carlton Battery Park som åpnet i januar er Wretman trukket frem som en kuriositet. Og da må vi vel si at målet er nådd. Blant annet dukker en japansk fotograf opp under intervjuet. Han er der for ikke mindre enn tredje gang for å ta bilder og skrive om Wretman.

Med eller uten kullsyre?
Wretman  er utdannet ved hotell og restauranthøyskolen Les Roches i Sveits. Men det var ikke der hans interesse for vann ble skapt, ei heller hvor han skaffet seg kunnskapene.

-Det finnes ikke noen utdannelse om vann. Jeg studerte helt på egen hånd.  Jeg tok derfor kontakt med alle verdens vanntapperier og fikk informasjon fra deres eksperter samtidig som jeg søkte selv i litteratur og selvsagt via internett.

I følge Wretman handler ikke vannkunnskap så mye om smak som tilfellet er for vin.
-Når vi snakker om vin så er smaken viktigst for hvordan den vurderes. Vann skal jo ikke smake så mye, derfor er det vanskelig å gi direkte anbefalinger og at det og det vannet passer best til den og den retten. Jeg bruker heller å anbefale vann uten kullsyre til forretter og hovedretter med delikate smaker. Vann med kullsyre passer best til desserter eller ost.

Filip Wretmans favorittvann:

Fiji - uten kullsyre
Meget nøytralt vann med relativt lavt mineralinnhold men høyt silisiuminnhold. Myk enkel smak. Vannet kommer fra underjordiske kilder på Fiji-øyene i Stillehavet. Kilden skal bestå av regnvann som falt for mange hundre år siden.

Evian - uten kullsyre
Mye mineraler, et helseriktig vann med høyt kalsiuminnhold men som smaker ganske spesielt, nesten metallisk, enten liker du det eller ikke.

San Pellegrino - med kullsyre
Ekstremt høyt mineralinnhold, mer enn 1000 mg pr liter. God smak med delikate små bobler. Sunt vann som smaker godt, en av storselgerne på det amerikanske markedet.

Voss - uten kullsyre
Luksusvann i en flaske som ser ut som en shampooflaske. Selges bare på utvalgte steder og er tilgjengelig i liten grad i Norden (kun Oro og Bagatelle, red. anm.) til tross for at det er fra Norge. Madonnas og Bonos favorittvann. Meget nøytral smak.

Tekst og foto: Johan Olander

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken
Dagens rett

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken

Hyse, eller kolje som den også kalles, er etter manges mening den aller beste fisken i torskefamilien. Svært anvendelig og en god partner til lett fruktige hvitviner. Særlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus
Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus

Planleggingen starter dagen før, men når kjøttet er vel marinert og paprikasausen ferdiglaget, er middagen rett rundt hjørnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld
Ukens drink

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld

Denne helgen oppfordres du til å ta en liten latino. Eller kanskje en stor, for denne drinken blir garantert ikke stående igjen på bordet - halvdrukket. Frisk kombinasjon av vodka og tequila gjør den til en potensiell sommerfavoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bak en lekker blåbærterte
Ukens kake

Bak en lekker blåbærterte

Blåbær blir ikke vakrere enn når de serveres som i denne blåbærterten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken
Dagens rett

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken

Hyse, eller kolje som den også kalles, er etter manges mening den aller beste fisken i torskefamilien. Svært anvendelig og en god partner til lett fruktige hvitviner. Særlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus
Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus

Planleggingen starter dagen før, men når kjøttet er vel marinert og paprikasausen ferdiglaget, er middagen rett rundt hjørnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en digg toast med krabbesalat, aspargesbønner med hvitløk og safransaus på siden
Dagens rett

Lag en digg toast med krabbesalat, aspargesbønner med hvitløk og safransaus på siden

Ferdigrenset krabbe er den beste fast-food som finnes. Perfekt til fredagskosen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld
Ukens drink

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld

Denne helgen oppfordres du til å ta en liten latino. Eller kanskje en stor, for denne drinken blir garantert ikke stående igjen på bordet - halvdrukket. Frisk kombinasjon av vodka og tequila gjør den til en potensiell sommerfavoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her