Varme fra sør

Nordmenn liker vin med varme, ikke i form av høy alkohol, men aromaer som får oss til å tenke på varmere tider og strøk. Ukens vin har disse egenskapene. Den lar seg også drikke selv om solen skulle finne på å skinne ute. 14.04.99.
Redaksjonen
15 Mars 1999 - 01:50

Vinen vi har valgt denne uken, Copertino 1995, inneholder 95 prosent negroamaro. Og er representativ for hva denne søritalienske druen kan by på: Søtlige animalske aromaer i duften og smaken som er saftig med en fin bitterhet fra midten av smakskurven. De søte tonene av tørket frukt balanseres godt av friske syrer.
 
En god matvin til en vidt spekter av retter, fra torsk og laks med for eksempel soyasaus til kyllinggryter og enkle retter av annen fugl og vilt, som finnbiff. Og selvsagt utmerket til italiensk aften eller buffet. Prisen er behagelig, kroner 95,70, men den må bestilles (varenr. 31376, bestillingsutvalget) her eller hos ditt lokale pol hvis det ikke har vært så fornuftige å ta den inn som tilleggsutvalg.
 
Sør-Italia kommer stadig sterkere på kvalitetsbanen hva vin angår. Men tiden da denne enorme vingården så å si kun produserte tynt skvip som ble blandet med like dårlig vin fra andre land eller dannet basis for sterkviner som vermut, er på langt nær over. Store deler av dagens volum blir enten destillert eller går med til produksjon av druekonsentrat.
 
Fylket Apulia som grenser mot Adriaterhavet kjemper med Sicilia om å være Italias største vinproduserende region. Bare to prosent av produsert volum i Apulia tilhører kvalitetssegmentet. Copertino 1995 fra det utmerkede kooperativet med samme navn som DOC''et (denominacione origine controllada) er blant disse. Apulia er imidlertid fortsatt et uland vinmessig, men utviklingen går i riktig retning. Opprensingen i vinmarkene har resultert i satsing på lokale vindruer med egenart og potensial. Som negroamaro. Navnet forteller mye; en drue som gir vin med god farge og med bittersøte aromaer og fine syrer. Som ukens vin.
 
Tekst: Aase E. Jacobsen
14.04.99

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her