Varme fra sør

Nordmenn liker vin med varme, ikke i form av høy alkohol, men aromaer som får oss til å tenke på varmere tider og strøk. Ukens vin har disse egenskapene. Den lar seg også drikke selv om solen skulle finne på å skinne ute. 14.04.99.

Vinen vi har valgt denne uken, Copertino 1995, inneholder 95 prosent negroamaro. Og er representativ for hva denne søritalienske druen kan by på: Søtlige animalske aromaer i duften og smaken som er saftig med en fin bitterhet fra midten av smakskurven. De søte tonene av tørket frukt balanseres godt av friske syrer.
 
En god matvin til en vidt spekter av retter, fra torsk og laks med for eksempel soyasaus til kyllinggryter og enkle retter av annen fugl og vilt, som finnbiff. Og selvsagt utmerket til italiensk aften eller buffet. Prisen er behagelig, kroner 95,70, men den må bestilles (varenr. 31376, bestillingsutvalget) her eller hos ditt lokale pol hvis det ikke har vært så fornuftige å ta den inn som tilleggsutvalg.
 
Sør-Italia kommer stadig sterkere på kvalitetsbanen hva vin angår. Men tiden da denne enorme vingården så å si kun produserte tynt skvip som ble blandet med like dårlig vin fra andre land eller dannet basis for sterkviner som vermut, er på langt nær over. Store deler av dagens volum blir enten destillert eller går med til produksjon av druekonsentrat.
 
Fylket Apulia som grenser mot Adriaterhavet kjemper med Sicilia om å være Italias største vinproduserende region. Bare to prosent av produsert volum i Apulia tilhører kvalitetssegmentet. Copertino 1995 fra det utmerkede kooperativet med samme navn som DOC''et (denominacione origine controllada) er blant disse. Apulia er imidlertid fortsatt et uland vinmessig, men utviklingen går i riktig retning. Opprensingen i vinmarkene har resultert i satsing på lokale vindruer med egenart og potensial. Som negroamaro. Navnet forteller mye; en drue som gir vin med god farge og med bittersøte aromaer og fine syrer. Som ukens vin.
 
Tekst: Aase E. Jacobsen
14.04.99

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen