Våryr rødvin

En rødvin for den norske våren må ha noe av vintervinenes kraft og sommervinenes saftighet. Det har ukens vin mer enn nok av, i tillegg til at den har en prislapp som passer de fleste etter at selvangivelsen vel er postlagt.
Redaksjonen
02 Mai 2001 - 13:00

Portugisiske Quinta de Bons-Ventos 1999 (varenr. 14136, kr 78,90) er et meget godt kjøp i sin kvalitetskategori. Den er en flott representant for de moderne portugisiske vinene som byr på god intensitet i frukten i motsetning til de tradisjonelt fremstilte som på grunn av lang fatlagring ofte er ganske slitne når de omsider når forbruker. For Quinta de Bons-Ventos 1999 er tvers gjennom saftig og frisk med et fint kirsebær- og krydderpreg. Den er dessuten svært anvendelig på matbordet. Ikke bare passer den godt til retter med lyst kjøtt som svin og kylling, gjerne fra grillen hvis du har tatt den i bruk. Men den er også flott til kalv samt til smaksrik fisk, pasta og pizza.

Ukens vin er signert José Neiva som har satt sitt preg på en rekke av de portugisiske vinene som er tilgjengelig i Norge. Han assisterer produsenten Companhia das Vinhas des S. Domingos med en rekke av deres vinmerker. Som alle er vellagete viner i det lavere og midtre prissjikt. Og dermed perfekte for det norske markedet. Fra samme familie kommer altså Quinta das Setencostas, Quinta de Espiga og Palha-Canas som alle er verdt å prøve.

Men denne uken er det altså Quinta de Bons-Ventos det dreier seg om. Den kommer fra regionen Estremadura, rett nord for Lisboa, som blant andre Companhia og Neiva har løftet fra en trist tilværelse som leverandør av billigvin beregnet på nederste trinnet på den innenlandske kvalitetsstigen, med andre ord ikke veldig spennende, til å hevde seg i konkurransen om eksportmarkedenes gunst.

Mye arbeid er selvsagt lagt ned i så vel vinmarker og vinkjellere for å komme på det nivået Quinta de Bons-Ventos representerer. Modernisering til tross, det er de lokale og nasjonale druene som får dominere vinene. I ukens vin er det snakk om periquita (castelão francês), camarate, tinta miuda og touriga nacional. Friskheten i vinen kan vi takke klimaet i Estremadura for. Nærheten til Atlanterhavet gjør at det aldri blir bakende hett her, selv ikke i august, for det vil alltid være en viss ventilasjon. Og det liker som kjent druene.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på
tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr
Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er Kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ekte amerikanske brownies: Disse munnfullene er det alltid plass til
Ukens kake

Ekte amerikanske brownies: Disse munnfullene er det alltid plass til

Hjemmebakte brownies går i en egen mage. At de kommer til å få fart på seg er ubestridt. Lag derfor dobbel porsjon, for disse seige kakene er holdbare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her