Velduft til rakefisken

Rakefisk er det like mange meninger om som politikk. Men at det trengs smakskraft i glasset når rakefisken inntas er alle enige om. Og de mest ihuga rakefiskelskerne nekter å drikke noe annet enn akevitt.
Redaksjonen
25 Oktober 2000 - 17:03

Og landets eneste lovlige destillatør, Halvor Heuch hos Arcus Produkter, liker rakefisk som sier fra, er skikkelig moden og ikke på noen måte luktfri. Det er nok derfor han har komponert en akevitt som matcher de kraftige eksemplarene av rakefisk. Høstens nyhet på akevittfronten heter derfor bare Rakefiskakevitt (varenr. 39568, kr 314, bestillingsutvalg) og ble egentlig lansert i fjor under Rakefiskfestivalen på Fagernes og da i et svært begrenset kvantum.

Den "kommersielle" rakefiskakevitten er bygget på smaksretningen til Oplandske. Hvorfor Heuch ikke i stedet valgte Drammens-akevitten som jo kommer fra samme fylke som rakefisken, nemlig Buskerud, skyldes nok at Oplandske-stilen passer bedre til rakefiskaromaene.

I følge Hroar Dege som har forfattet en flott bok om de norske akevittene, stammer Oplandske-akevitten fra begynnelsen av 1800-tallet da alle Napoleons kriger skapte økende etterspørsel etter brennevin, og det krydrete brennevinet ble fort en mote som spredte seg til Norge. Derfor består krydrene i Oplandske ikke bare av karve som vi alltid har hatt nok av her til lands men også av mer eksotiske krydder som koriander.

Oplandske er en elegant akevittstil, og det er for så vidt også Rakefiskakevitten, men mye kraftigere enn eksempelvis Oplandske Tre Stjerner. Og ikke så kompleks som Oplandske Gammel. For Rakefiskakevitten er det brukt yngre sherryfat enn for Oplandske Gammel hvilket gjør at den er noe mer fatpreget.

Rakefiskakevitt er utmerket som koseakevitt når du bare har lyst på en litt skarp en som ikke er altfor skarp. Arcus Produkter som foreløpig har monopol på å fremstille brennevin på norsk jord (en vinimportør lobber for tiden iherdig for å få opphevet monopolet) har fra før av spesialakevitter for smalahove (God Gamal Smaladram), lutefisk og nå snart Bacalaoakevitt i tillegg til de lokale variantene som Throndhjemsaquavit, Gammel Porsgrund og Drammens Aqvavit. Hva blir det neste? Syltelabbakevitt?

Ukens vin på mobilen
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1980.

Pris for tjenesten er Kr 3, - per mottatte melding.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt lager du en lekker blåskjellsuppe
Dagens rett

Så enkelt lager du en lekker blåskjellsuppe

I denne oppskriften er det kokosmelk og ingefær som gjær susen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her