Velduft til rakefisken

Rakefisk er det like mange meninger om som politikk. Men at det trengs smakskraft i glasset når rakefisken inntas er alle enige om. Og de mest ihuga rakefiskelskerne nekter å drikke noe annet enn akevitt.
Redaksjonen
25 Oktober 2000 - 17:03

Og landets eneste lovlige destillatør, Halvor Heuch hos Arcus Produkter, liker rakefisk som sier fra, er skikkelig moden og ikke på noen måte luktfri. Det er nok derfor han har komponert en akevitt som matcher de kraftige eksemplarene av rakefisk. Høstens nyhet på akevittfronten heter derfor bare Rakefiskakevitt (varenr. 39568, kr 314, bestillingsutvalg) og ble egentlig lansert i fjor under Rakefiskfestivalen på Fagernes og da i et svært begrenset kvantum.

Den "kommersielle" rakefiskakevitten er bygget på smaksretningen til Oplandske. Hvorfor Heuch ikke i stedet valgte Drammens-akevitten som jo kommer fra samme fylke som rakefisken, nemlig Buskerud, skyldes nok at Oplandske-stilen passer bedre til rakefiskaromaene.

I følge Hroar Dege som har forfattet en flott bok om de norske akevittene, stammer Oplandske-akevitten fra begynnelsen av 1800-tallet da alle Napoleons kriger skapte økende etterspørsel etter brennevin, og det krydrete brennevinet ble fort en mote som spredte seg til Norge. Derfor består krydrene i Oplandske ikke bare av karve som vi alltid har hatt nok av her til lands men også av mer eksotiske krydder som koriander.

Oplandske er en elegant akevittstil, og det er for så vidt også Rakefiskakevitten, men mye kraftigere enn eksempelvis Oplandske Tre Stjerner. Og ikke så kompleks som Oplandske Gammel. For Rakefiskakevitten er det brukt yngre sherryfat enn for Oplandske Gammel hvilket gjør at den er noe mer fatpreget.

Rakefiskakevitt er utmerket som koseakevitt når du bare har lyst på en litt skarp en som ikke er altfor skarp. Arcus Produkter som foreløpig har monopol på å fremstille brennevin på norsk jord (en vinimportør lobber for tiden iherdig for å få opphevet monopolet) har fra før av spesialakevitter for smalahove (God Gamal Smaladram), lutefisk og nå snart Bacalaoakevitt i tillegg til de lokale variantene som Throndhjemsaquavit, Gammel Porsgrund og Drammens Aqvavit. Hva blir det neste? Syltelabbakevitt?

Ukens vin på mobilen
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1980.

Pris for tjenesten er Kr 3, - per mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det blir pizza til dessert i dag
Ukens kake
Browniepizza

Det blir pizza til dessert i dag

Denne kombinasjonen er garantert suksess.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen
Dagens rett
Squash-tortillas med avocado- og mango-salsa

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen

Hjemmelagede squash-tortillas er enkelt, utrolig godt, og vil ta hverdagsmiddagen til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Leker med underdog-drue og det gir veldig gode resultater
Godbiter i pollisten

Leker med underdog-drue og det gir veldig gode resultater

Pinot blanc er ikke den hotteste druen i pinot-familien, men hos Marc Kreydenweiss får den ekstra karakter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv
Dagens rett
Brytebrød med feta, parmesan og soltørket tomat

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv

Du trenger bare en suppe eller salat ved siden av.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen
Dagens rett
Squash-tortillas med avocado- og mango-salsa

Med denne oppskriften får du en helt annen opplevelse av tacomiddagen

Hjemmelagede squash-tortillas er enkelt, utrolig godt, og vil ta hverdagsmiddagen til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv
Dagens rett
Brytebrød med feta, parmesan og soltørket tomat

Dette brytebrødet er nesten et måltid i seg selv

Du trenger bare en suppe eller salat ved siden av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så råflott har du ikke servert skagenrøren før
Dagens rett
Luksuriøs skagenrøre på brioche

Så råflott har du ikke servert skagenrøren før

I denne oppskriften blir den klassiske skagenrøren tatt til nye eksklusive høyder. Inspirert av amerikanernes lobster roll, trer rekene til side til fordel for sjøkreps og hummer, og byr på en smaksopplevelse uten like.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her