Venter astronomiske priser på auksjon

Champagneflaskene som ble funnet utenfor Åland sist sommer og som sannsynligvis er verdens eldste kommer trolig til å bli auksjonert bort.

Sist onsdag hadde et stort pressekorps fra hele verden tatt turen til Åland for å ta de berømte champagneflaskene som hadde ligget på 47 meters dyp i nesten 200 år, nærmere i øyesyn. Da redningsaksjonen var avsluttet, hadde dykkerne hentet opp 168 flasker. Samtlige flasker er omkorket, og noen var så ødelagt at det ikke lot seg gjøre å redde dem.

Imponerende ungdommelig
Det som man i første omgang trodde var champagne utelukkende fra det nå nedlagte champagnehuset Juglin, viste seg å inkludere også en del flasker Veuve Clicquot. Det ble satt stor pris på hos Veuve Clicquot siden dette huset har vært involvert i blant annet omkorkingen av skatten. Det viser seg ellers at Jacquesson og Juglin samarbeidet frem til 1829, på det tidspunktet hvor skipet antas å ha gått ned, så de fleste av disse historiske flaskene er faktisk forløperne til dagens Jacquesson.

Noen utvalgte journalister, deriblant Apéritifs redaktør, Aase E. Jacobsen, fikk muligheten til å smake på innholdet fra to av flaskene. - Juglin/Jacquesson var i starten veldig rustikk rent aromamessig, men åpnet seg mer og mer med luft. Men det er først og fremst smaken som gjør seg bemerket, for den har en imponerende ungdommelig frukt dominert av aprikos og appelsinskall. Ettersmaken er lang. Syren er frisk og god, og balanserer den uttalte sødmen godt, forklarer hun.

Søtt i nord
Veuve Cliquot-utgaven var derimot ikke god, ekstremt animalsk og uten friskhet. Trolig var dette en svak flaske. Men det blir det bare noen få pengesterke som vil kunne utforske all den tid de resterende flaskene etter all sannsynlighet vil bli auksjonert bort. En auksjon kommer trolig til å bli organisert av Christies eller Sothesby og på Åland. Målet er trolig å slå den nye verdensrekorden for vinpris satt i Hong Kong. Landskapsregjeringen på Åland som disponerer over skatten, har ennå ikke bestemt seg for hva den skal gjøre med flaskene. Et annet alternativ som er blitt lansert er å bruke flaskenes innhold som dosage for en ny champagne.

Med en restsødme på minst 50 gram sukker er det snakk om en champagnestil som er utdatert for lengst. Den søte champagnen var for øvrig en spesialitet for det nordiske, baltiske og russiske markedet på 17-1800-tallet. Og Juglin/Jacquesson samt Veuve Cliquot var de eneste som satset på denne nisjen da konkurransen på det langt "tørrere" britiske markedet ble for tøff.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen