Venter astronomiske priser på auksjon

Champagneflaskene som ble funnet utenfor Åland sist sommer og som sannsynligvis er verdens eldste kommer trolig til å bli auksjonert bort.
Redaksjonen
19 November 2010 - 20:05

Sist onsdag hadde et stort pressekorps fra hele verden tatt turen til Åland for å ta de berømte champagneflaskene som hadde ligget på 47 meters dyp i nesten 200 år, nærmere i øyesyn. Da redningsaksjonen var avsluttet, hadde dykkerne hentet opp 168 flasker. Samtlige flasker er omkorket, og noen var så ødelagt at det ikke lot seg gjøre å redde dem.

Imponerende ungdommelig
Det som man i første omgang trodde var champagne utelukkende fra det nå nedlagte champagnehuset Juglin, viste seg å inkludere også en del flasker Veuve Clicquot. Det ble satt stor pris på hos Veuve Clicquot siden dette huset har vært involvert i blant annet omkorkingen av skatten. Det viser seg ellers at Jacquesson og Juglin samarbeidet frem til 1829, på det tidspunktet hvor skipet antas å ha gått ned, så de fleste av disse historiske flaskene er faktisk forløperne til dagens Jacquesson.

Noen utvalgte journalister, deriblant Apéritifs redaktør, Aase E. Jacobsen, fikk muligheten til å smake på innholdet fra to av flaskene. - Juglin/Jacquesson var i starten veldig rustikk rent aromamessig, men åpnet seg mer og mer med luft. Men det er først og fremst smaken som gjør seg bemerket, for den har en imponerende ungdommelig frukt dominert av aprikos og appelsinskall. Ettersmaken er lang. Syren er frisk og god, og balanserer den uttalte sødmen godt, forklarer hun.

Søtt i nord
Veuve Cliquot-utgaven var derimot ikke god, ekstremt animalsk og uten friskhet. Trolig var dette en svak flaske. Men det blir det bare noen få pengesterke som vil kunne utforske all den tid de resterende flaskene etter all sannsynlighet vil bli auksjonert bort. En auksjon kommer trolig til å bli organisert av Christies eller Sothesby og på Åland. Målet er trolig å slå den nye verdensrekorden for vinpris satt i Hong Kong. Landskapsregjeringen på Åland som disponerer over skatten, har ennå ikke bestemt seg for hva den skal gjøre med flaskene. Et annet alternativ som er blitt lansert er å bruke flaskenes innhold som dosage for en ny champagne.

Med en restsødme på minst 50 gram sukker er det snakk om en champagnestil som er utdatert for lengst. Den søte champagnen var for øvrig en spesialitet for det nordiske, baltiske og russiske markedet på 17-1800-tallet. Og Juglin/Jacquesson samt Veuve Cliquot var de eneste som satset på denne nisjen da konkurransen på det langt "tørrere" britiske markedet ble for tøff.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her