Vil ha polet inn i taxfreeen

Vil ha polet inn i taxfreeen

Staten bør ta over alkoholsalget på norske taxfree-butikker, mener landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum.
24 Januar 2013 - 18:06

– Taxfree-salget øker hvert år på bekostning av Vinmonopolet. Over tid vil det true Vinmonopolets rolle i det norske samfunnet, frykter landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

LES OGSÅ: – Vi kan levere rimeligere produkter

Han er også leder for Senterpartiets programkomité, som denne uka la fram forslaget til partiets stortingsvalgprogram, skriver VG

Travel Retail Norway (TRN) driver Taxfree-butikker på de største flyplassene i Norge. Ifølge Proff.no hadde selskapet en omsetning på 3,4 milliarder kroner i 2010. Samme tid hadde Vinmonopolet en omsetning på 11,2 milliarder kroner.

– Dermed er TRN en betydelig aktør innenfor norsk alkoholomsetning, og en reell konkurrent for Vinmonopolet. Derfor ønsker vi at også taxfree-omsetning skal komme inn under Vinmonopol-paraplyen, og at overskuddet skal komme samfunnet til gode, sier Vedum.

Han viser til at nesten en tredjedel av den innenlandske omsetningen på sterkvin og brennevin skjer på taxfree-butikker. For vin er tallet syv prosent.

LES OGSÅ: Hevder taxfreestopp gir miljøgevinst

Konserndirektør for kommunikasjon, samfunnskontakt og merkevare i Avinor, Egil Thompson, sier de kommer til å følge utviklingen i saken nøye.

– Dersom Avinor får de samme inntektene vil forslaget være uproblematisk, men siden taxfreesalget er helt avgjørende for vår finansiering er det helt avgjørende for oss at de ikke påvirkes, sier han.

Verken daglig leder i TRN, Håkon Fjeld-Hansen, eller styreleder i konkurrenten Airport Retail Norway ønsker å kommentere saken overfor VG.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her