Vin- og spritmonopolene i Skandinavia borte innen fem år

De statskontrollerte monopolene i Norge, Sverige og Finland spås å miste sin eksistens innen fem år. Dette kom frem under en pressekonferanse i London forrige uke.
Redaksjonen
30 Mars 2004 - 01:00

Nesten all alkohol i de tre skandinaviske land omsettes via statskontrollerte butikker. Et system støttet av de fleste sosiale sektorer, inkludert kundene, importørene og de statlige organene selv.

Men selv en innarbeidet og til dels velsignet ordning som dette står under sterkt internasjonalt press, der ønsket fra EU om et mest mulig likt omsetningssystem stadig blir sterkere.

- Innen fem år vil Vinmonopolet, Systembolaget og Alko være borte. Det vil bli en domino-effekt, sa Frederic Julia fra Vertumne, et forskingsbyrå fra Bordeaux.

Avgiftsleie skandinaviere handler på andre siden av grensa og fyller vinkjellere med godbiter. Avgiftsnivået i Norge er på over 40 kroner pr. liter. I nabolandet Sverige er avgiften knapt 16 kroner, og i Estonia, som for øvrig går inn i EU i mai, er avgiften på litt over fem kroner.

Og det er nettopp Estonias inntredelse i EU som gjør finske Alko til den mest utsatte av dem alle. Estonia ligger nemlig kun et par ferjetimer unna Finland, og man kan tenke seg effekten av prisnivået som innføres der i Mai.

Salget vil raskt stupe, og den nødvendige profitten i et slikt system vil bli mager. Dermed vil Alko forsvinne, og som en naturlig konsekvens følger Vinmonopolet og Systembolaget rask etter.

Matleverandører i Finland er allerede i gang med forberedelsene med å kunne håndtere vin og sprit.

Store konstellasjoner er allerede formet. I Norge dominerer så lite som tre selskaper distribusjonen av over 90 prosent av alkoholen.

- For øyeblikket er det mer en politisk sak enn forretningsmessig, men det er åpenbart at det ikke vil fortsette å være slik i særlig mange år til.

Les mer her.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her