Vindruer i Stavanger

Nå skal hotellstudenter ved Universitetet i Stavanger lære seg det nitidige arbeidet å dyrke og høste vindruer.

- Dette er kjempespennende. Jeg er glad i god vin, og veldig interessert i vin. Dette er midt i blinken, sier student i hotelledelse ved Universitetet i Stavanger Martha Skåra.
Høstsola steiker i bakkene på Ullandhaug i Stavanger. Her, på Stavangers tak, skal 150 planter av den russiske druesorten hansansky i jorda. En tilhenger er fylt til randen med drueplanter, drevet fram i Asker.

Ikke bare vinteori
- Plantene skal gjerne stå her i 40 år, så vi er nøye når vi setter dem ned i jorda, sier Jostein Hertwig ved Ullandhaug Økologiske Gård. Han løper rundt med vater og metermål. Rankene skal være snorrette, og einerstaurene som skal støtte plantene må være i vater. Hertwig regner med at de første, økologiske druene kan høstes om tre til fire år.

- Det håper vi, men selv om vi har masse teoretisk kompetanse, har vi ikke prøvd dette før. Plantene skal ikke få noe form for gjødsel, sier han. Prosjektet er et samarbeid mellom den økologisk gården, Planteforsk, henholdsvis i Ullensvang og på Særheim, Stavanger botaniske hage og Norsk Hotellhøgskole, ved Universitetet i Stavanger.

Førstelektor ved Hotellhøyskolen, Helge Jørgensen, kan fra sitt kontorvindu kikke opp på vinrankene. Han har mange år bak seg i hotellbransjen, nå foreleser han framtidens hotelledere. Det er Jørgensen som har tatt initiativet til druedyrking i Stavanger. - Jeg vil at studentene skal kunne delta i prosessen. De lærer mye om vin, men nå kan de også komme seg i ut i åkeren og få kjennskap til selve dyrkingsprosessen, sier Jørgensen.

Hardfør druesort
Hertwig er enig. - Vi som er med på å plante, får dermed en større respekt når vi drikker ferdig vin. Det er en møysommelig prosess dette, sier han. Drueplanten er opprinnelig russisk og mye prøvd ut i Baltikum. Planten skal tåle en del kulde. - Om vi får god rødvin, gjenstår å se. Det er mange forhold som spiller inn for at vin skal bli god, sier Jørgensen. De 150 plantene settes i jorda med finansiell støtte fra Fylkesmannen i Rogaland, som spytter i 150.000 kroner.

- Dette er spennende og forholdene på Ullandhaug bør være gode, sier Geir Skadberg hos Fylkesmannen.

- Men druer i Rogaland? De fleste vindistrikt har jo langt varmere klima enn oss? Er ikke dette å kaste penger ut av vinduet? - Når vi fordeler midler er det med tanke på næringsutvikling. Nå gir vi noen sjansen til å dykke ned i dette for å finne ut om det er mulig å produsere vin i Stavanger. Drueplantene som nyttes skal jo passe for et kaldere klima, sier Skadberg.

Tekst og foto: Camilla Bjørheim

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen