Vindruer i Stavanger

Nå skal hotellstudenter ved Universitetet i Stavanger lære seg det nitidige arbeidet å dyrke og høste vindruer.
Redaksjonen
09 Januar 2006 - 16:45

- Dette er kjempespennende. Jeg er glad i god vin, og veldig interessert i vin. Dette er midt i blinken, sier student i hotelledelse ved Universitetet i Stavanger Martha Skåra.
Høstsola steiker i bakkene på Ullandhaug i Stavanger. Her, på Stavangers tak, skal 150 planter av den russiske druesorten hansansky i jorda. En tilhenger er fylt til randen med drueplanter, drevet fram i Asker.

Ikke bare vinteori
- Plantene skal gjerne stå her i 40 år, så vi er nøye når vi setter dem ned i jorda, sier Jostein Hertwig ved Ullandhaug Økologiske Gård. Han løper rundt med vater og metermål. Rankene skal være snorrette, og einerstaurene som skal støtte plantene må være i vater. Hertwig regner med at de første, økologiske druene kan høstes om tre til fire år.

- Det håper vi, men selv om vi har masse teoretisk kompetanse, har vi ikke prøvd dette før. Plantene skal ikke få noe form for gjødsel, sier han. Prosjektet er et samarbeid mellom den økologisk gården, Planteforsk, henholdsvis i Ullensvang og på Særheim, Stavanger botaniske hage og Norsk Hotellhøgskole, ved Universitetet i Stavanger.

Førstelektor ved Hotellhøyskolen, Helge Jørgensen, kan fra sitt kontorvindu kikke opp på vinrankene. Han har mange år bak seg i hotellbransjen, nå foreleser han framtidens hotelledere. Det er Jørgensen som har tatt initiativet til druedyrking i Stavanger. - Jeg vil at studentene skal kunne delta i prosessen. De lærer mye om vin, men nå kan de også komme seg i ut i åkeren og få kjennskap til selve dyrkingsprosessen, sier Jørgensen.

Hardfør druesort
Hertwig er enig. - Vi som er med på å plante, får dermed en større respekt når vi drikker ferdig vin. Det er en møysommelig prosess dette, sier han. Drueplanten er opprinnelig russisk og mye prøvd ut i Baltikum. Planten skal tåle en del kulde. - Om vi får god rødvin, gjenstår å se. Det er mange forhold som spiller inn for at vin skal bli god, sier Jørgensen. De 150 plantene settes i jorda med finansiell støtte fra Fylkesmannen i Rogaland, som spytter i 150.000 kroner.

- Dette er spennende og forholdene på Ullandhaug bør være gode, sier Geir Skadberg hos Fylkesmannen.

- Men druer i Rogaland? De fleste vindistrikt har jo langt varmere klima enn oss? Er ikke dette å kaste penger ut av vinduet? - Når vi fordeler midler er det med tanke på næringsutvikling. Nå gir vi noen sjansen til å dykke ned i dette for å finne ut om det er mulig å produsere vin i Stavanger. Drueplantene som nyttes skal jo passe for et kaldere klima, sier Skadberg.

Tekst og foto: Camilla Bjørheim

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her