Vinfagutdanning på heltid

Norsk Vinfagskole starter opp i august 2010 og blir den første heltids vinfagutdanningen i landet.
Redaksjonen
12 Mai 2010 - 17:00

I tillegg blir skolen den første vinutdanningen som tilbyr nettstudier og en diplomenhet med praksis på egen vingård. Studentene får en solid teoretisk og praktisk opplæring innen vin og brennevin.

- Det er blitt en betraktelig større interesse for vin i Norge de siste ti årene, noe som gjør at det stilles høyere krav til faglig kunnskap i både hotell- og restaurantbransjen, innen import, salg og produksjon av vin og brennevin. Vi så behovet for en fagutdanning på heltid, og har fått med oss de beste fagressursene, forteller Vinfagskolens leder og grunnlegger, Robert Jørgensen.

Fyller et behov
Robert Jørgensen har lang erfaring innen utdanning. Han startet Norsk Lydskole for 26 år siden, og ledet senere utviklingen av Nordisk Institutt for Scene og Studio (NISS) med 10  forskjellige studier.  Han har i tillegg fått med seg noen av Norges beste spesialister på området.

Målgruppen denne gangen er alle som skal arbeide innenfor produksjon, import eller salg av vin og brennevin, samt de med fagbrev som kokk eller servitør eller tilsvarende yrkeserfaring. Sistnevnte kan, i tillegg til Fagutdanningen, gjennomføre eksamen som vinkelner/sommelier. Bestått eksamen gir Norsk Vinfagskoles Diplom som Vinkelner/Sommelier, som kvalifiserer til medlemskap i Norsk Vinkelnerforening.

Norsk Vinfagskole tilbyr en fagutdanning rettet mot det norske markedet. Skolen dekker et bredt spekter av områder. - Dette blir en komplett fagutdanning i vin- og brennevinsfaget, sier Jørgensen.

Fagutdanningen kan tas som heltidsstudium over et semester eller som nettstudium med fire samlinger over ett eller to semestre.  - Skolen har fått god mottakelse i bransjen. Vi fyller helt klart et behov der ute, avslutter Robert Jørgensen.

Muligheter for praksis
Utdanningen er både praktisk og teoretisk. Den praktiske biten på heltidsstudiet innebærer smaking av mer enn 500 ulike viner, øl og brennevin. Ved nettstudiet er smakingen noe redusert i antall, men kan gjennomgås grundigere og repeteres av den enkelte. Smakingene gjennomføres da som guidede smakinger på nett og på samlingene. Gjennom en kombinasjon av åpen- og blindsmakinger, tilegner studentene seg evnen til å vurdere kvalitet, kjenne druesammensetning, opprinnelse og produksjonsmetode.

Etter gjennomført og bestått Fagutdanning, er det mulig å søke seg videre på diplomstudiet i vinproduksjon, som omfatter praksis som Winemaker Trainee på skolens vingård i Sør-Afrika. Dette kombineres med en 4 ukers semesteroppgave, samt en teoretisk fordypningsenhet innen vitikultur og vinproduksjon (ønologi).

Fagutdanningen koster 49.000 kroner. Diplomenheten koster 29.000 kr, i tillegg til flyreisen til Sør-Afrika.

Les mer her: http://vinfagskolen.no

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag blir det ekstra god pasta til middag
Dagens rett

I dag blir det ekstra god pasta til middag

Kjøttboller gir et mer interessant resultat for pastasausen enn å bare steke kjøttdeigen på vanlig måte. Og med brede pappardelle-pastabånd blir den ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her