Vinsmaking på sydpolen

En av australias mest kjente viner, Penfolds Grange, har vært på langtur. Svensken Jonas Alwin tok med seg en kasse vin og arrangerte smaking på verdens sydligste punkt.

Ikke uventet er han den første som noensinne har holdt vinsmaking på de trakter. Stedet er noe ekstremt, kan du si, men det er likefullt helt i tråd med Alwins vinfilosofi. Han mener nemlig at det stedet du velger å drikke vinen bidrar til helhetsopplevelsen.

Til daglig jobber Alwin på Vin & Sprit i Stockholm. Han bestemte seg for å ta med seg en av sine mest luksuriøse viner til Sydpolen. Det ble Penfolds Grange - elsket av mange, hatet av noen og kjent for de fleste.

Vinen ble luftet i fjor også, da gikk turen til Svalbard. Også neste år skal noen flasker på reise, men da til høyereliggende strøk, nærmere bestemt til Tibet.

Skålte med pingviner
I november delte Alwin sin vinopplevelse med reisekamerater og pingvinene på Sydpolen. Det hele skjedde ved en nedlagt hvalstasjon i nærheten av Ernest Shackletons grav i Sydgeorgia.

Og det var ikke bare å åpne en flaske, om du tror det. Pat Lurcock, som er sysselmann på Falklandsøyene og dronningens utsendte, måtte nemlig behandle søknaden i forkant. Vanligvis handler disse om å få lov til å bore hull i isen, men denne gang handlet det altså om vinsmaking.

Alwin fikk tillatelsen, tok med seg reisevenner, en kasse Grange og gikk ombord i det russiske fartøyet Professor Multanovsky. Vinsmakingen ble holdt i Grytviken, Sydgeorgia 5. november 2006.

Den noe uvanlige seansen ble avsluttet med en skål for tre store menn. Vår egen Roald Amundsen, Ernest Shackleton og Max Schubert fikk alle en fortjent hyllest fordi de bidro med kunnskap for fremtiden.

Fremfor alt viste de at det er viktig å gjøre det man tror på. Uansett hvor sprøtt det kan høres ut.

Foto: Jonas Alwin

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen