Vinsmaking på sydpolen

En av australias mest kjente viner, Penfolds Grange, har vært på langtur. Svensken Jonas Alwin tok med seg en kasse vin og arrangerte smaking på verdens sydligste punkt.
Redaksjonen
26 Januar 2007 - 14:03

Ikke uventet er han den første som noensinne har holdt vinsmaking på de trakter. Stedet er noe ekstremt, kan du si, men det er likefullt helt i tråd med Alwins vinfilosofi. Han mener nemlig at det stedet du velger å drikke vinen bidrar til helhetsopplevelsen.

Til daglig jobber Alwin på Vin & Sprit i Stockholm. Han bestemte seg for å ta med seg en av sine mest luksuriøse viner til Sydpolen. Det ble Penfolds Grange - elsket av mange, hatet av noen og kjent for de fleste.

Vinen ble luftet i fjor også, da gikk turen til Svalbard. Også neste år skal noen flasker på reise, men da til høyereliggende strøk, nærmere bestemt til Tibet.

Skålte med pingviner
I november delte Alwin sin vinopplevelse med reisekamerater og pingvinene på Sydpolen. Det hele skjedde ved en nedlagt hvalstasjon i nærheten av Ernest Shackletons grav i Sydgeorgia.

Og det var ikke bare å åpne en flaske, om du tror det. Pat Lurcock, som er sysselmann på Falklandsøyene og dronningens utsendte, måtte nemlig behandle søknaden i forkant. Vanligvis handler disse om å få lov til å bore hull i isen, men denne gang handlet det altså om vinsmaking.

Alwin fikk tillatelsen, tok med seg reisevenner, en kasse Grange og gikk ombord i det russiske fartøyet Professor Multanovsky. Vinsmakingen ble holdt i Grytviken, Sydgeorgia 5. november 2006.

Den noe uvanlige seansen ble avsluttet med en skål for tre store menn. Vår egen Roald Amundsen, Ernest Shackleton og Max Schubert fikk alle en fortjent hyllest fordi de bidro med kunnskap for fremtiden.

Fremfor alt viste de at det er viktig å gjøre det man tror på. Uansett hvor sprøtt det kan høres ut.

Foto: Jonas Alwin

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her