Werner Vögeli er død

Den kjente svenske kokken Werner Vögeli er død. Han ble 77 år gammel.

Vögeli var blant annet kokk for det svenske hoffet og var også inspirasjonen bak den humoristiske kokkeduoen Werner & Werner. Disse var reklameobjekter for blant andre McDonalds i Sverige og var også med i en rekke TV-programmer.

Elskverdig
- Han var en veldig elskverdig mann og selvsagt en hedersmann innen yrket sitt, sier TV-personligheten Sven Melander, som spilte en av "Wernerne".

Vögeli ble født i Bern og jobbet og studerte blant annet i Sveits, Tyskland, Italia, Irland og Frankrike før han bosatte seg i Sverige på 1950-tallet. I 1959 fikk han jobb som kjøkkensjef på Operakällaren i Stockholm. I 1972 ble han kjøkkenmester på det svenske slottet.

Han lagde mat til 42 nobelmiddager og ble i 1977 utnevnt til hovtraktör av Carl XVI Gustaf. Dette er en tittel som gis av kongehuset til folk som utviser usedvanlig dyktighet innen matlaging
 
Stjernekokk
På 1970- og 1980-tallet fantes det ikke like mange kokker som i dag. I alle fall ikke som var kjente. I Sverige var Werner Vögeli stjernekokk og en meget kjent mann. Kort sagt en legende.  
 
Så sent som i fjor var han sommerprater i svensk radio. Han var også valgt inn i Académie Culinaire de France og æresdoktor ved universitetet i Umeå.
 
- Han har betydd utrolig mye for svensk mat og svenske mattradisjoner, sier den kjente svenske kokken Erik Lallerstedt til Expressen.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen