Whiskydetektiver på jakt etter falske varer

I England applauderer whiskynyterne og reiser sine glass over nyheten om at det nå er utviklet en rask og enkel testmetode for å avsløre falsk whisky.

Man regner med at den nye og svært enkle testmetoden umiddelbart vil slå ned den svindel med whisky som globalt sett er svært utbredt. Bare i Storbritannia koster slik forfalskning industrien flere milliarder i året. På verdensbasis er anslaget rundt 80 milliarder kroner.

Diageo, en av verdens største leverandører av brennevinsbaserte drikkevarer og med salg i 180 land, sier at utviklerne av testmetoden har gjort svært vellykkede forsøk i Colombia, Spania og Venezuela, og at testutstyret nå er praktisk talt klar for resten av verden. Diageo taper i dag årlig mer enn 900 millioner kroner på forfalskede drikkevarer innen deres portefølje.

Forskere anslår at omlag seks prosent av puber og klubber i England bytter ut Skotsk whisky med billigere spritvarer. Enda verre er faren for forgiftning som følge av forfalskningen.

Utstyret, utviklet av Diageo i Skottland, baserer seg på ultrafiolett skanning av væsken. Med dagens teknologi tar det inntil to uker før resultatet ligger på bordet. Den nye metoden gir svar innen ett minutt. Dette medfører selvsagt åpenbare innsparinger i kostnader forbundet med testene, men enda viktigere; falsknere blir avslørt umiddelbart.

Kilde: London Press Service

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen