Winni Brugger gjestespiller på 2. Etage

Fusion-kjøkkenet er ikke noe nytt, i følge Winni Brugger, den østerrikskfødte kokken som regnes som det asiatiske fusionkjøkkenets skaper. Hans kunnskap kan du denne uke, 18.-23. januar, selv smake hos 2. Etage, Hotel Continental i Oslo.
Redaksjonen
19 Desember 1998 - 00:19

Brugger tar sterkt avstand fra de som skjeller ut fusionkjøkkenet, det å blande råvarer og teknikker fra flere verdensdeler, ved å kalle det confusion. Gjøres det riktig, er det ikke noe som er mer inspirerende å arbeide med og spise, påstår han.
 

Hans bakgrunn er det franske kjøkken. I ung alder havnet han i Israel og fikk som utfordring å kombinere fransk kjøkken med kosher (jødenes strenge regler for mathygiene). Den virkelige smaken for aisatisk kokekunst fikk han da han kom til Hong Kong Hilton. Etter få år ble han executive chef for Hiltonkjeden i Asia. Han ledet dessuten Hilton-laget til gull i OL for kokkelag i 1993.
 
- Mitt kjøkken er i dag resultatet av 20 års erfaring. Mens jeg tidligere foretrakk det kompliserte, er det aller viktigste i dag forenkling med råvarene i sentrum. Krydder skal ikke maskere råvaren men tvert imot bringe frem den enkelte råvares styrke, sier han og fortsetter: - Fusion er en livsstil vi møter på de fleste fronter. Forbrukeren kombinerer de beste fra forskjellige land, thailandske flyselskap, italienske dresser og tyske biler. Slik er det også i matveien. Derfor er denne måten å tenke mat på fremtidens kjøkken.
 

Dampet hummer og kanskjell servert
i dim sum-kurv med urte- og skalldyrsaus.
 
Bruggers kjøkken bygger på det franske for 85 prosent, resten er asiatisk teknikk og ingredienser. På 2. Etage har du nå anledning til å smake råvarer som knapt har vært på norsk jord tidligere. For eksempel Ahi tunfisk, en ekstremt mør type, servert som krydret carpaccio med endive, mizunasalat (japansk jernrik spinatligende grønnsak) og karrimajones.
 

Anisaromatisert laks på rösti med
trøffel, kamskjell og safransaus.
 
Det høres sterkt ut tenker du kanskje, men faktum er at pikante krydre brukt med stor grad av forsiktighet og kyndighet oppleves ikke som sterkt, bare godt. Og da er kombinasjonen med vin heller intet problem, bare en utfordring som 2. Etages sommelier trolig tar på strak arm. Telefonnummeret til restauranten er 22 82 40 00.
Aase E. Jacobsen
16.01.99
 

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her