Oppskrifter med grønnsaker

Oppskrifter med grønnsaker

Du trenger ikke å være vegetarianer for å lage rene grønnsaksretter. Vi har aller godt av et måltid uten kjøtt eller fisk, eller så kan de også funke som tilbehør til proteinet.

Det er mange gode grunner til å lage mer vegetarmat av grønnsaker, først av alt så er det veldig sunt. Grønnsaker står for veldig mye av de vitaminene vi trenger å få i oss. I tillegg er de proppfulle av antioksidanter, mineraler og fiber. En grønnsaker, rotgrønnsaker spesielt, blir faktisk mer næringsrike når de blir varmebehandlet.

Å spise mindre kjøtt er også svært miljøvennlig, grønnsaker har et veldig mye mindre klimaavtrykk enn kjøtt, og det krever også en mye lavere bruk av vann og mindre areal. I tillegg til det, så er det store deler av året mulighet til å velge lokale norske grønnsaker som gjør det enda mer miljøvennlig. I tillegg er det ganske mye rimeligere å velge bort kjøtt av og til. Så hvis du sparer penger, samtidig som du er mer miljøvennlig og spiser sunnere, da er det vel ingenting å lure på?!

Hvis du har en hage, kan du enkelt dyrke mange grønnsaker selv. Salat, squash, aubergine, sukkererter, poteter, gulrot, beter osv. er alle lette og dyrke selv. Er du så heldig at du har et drivhus, så vil du lett få til å dyrke enda flere grønnsaker som tomat, agurk, paprika også.

Det er utallige måter å tilberede grønnsaker på. Du kan ha de kokt som tilbehør, rå med en dipp, ovnsbakte, grillede eller som salat. Eller du kan lage puréer, ekstremt mange forskjellige supper, gratenger, og masse deilige pastaretter. Du kan også bake de hele i ovnen, krydder og smør. Ovnsbakt blomkål, og andre hele rotgrønnsaker er kjempegodt hele året rundt.

Grønnsaker viktig for et balansert kosthold, så uansett er det viktig å spise mye av dem, og de kan enkelt være med på å lage en mer fargerik tallerken og et mer variert kosthold. Det beste er at de aller fleste grønnsaker kan spises både kalde og varme. Kalde som snacks, mellommåltid eller i en salat. Eller varmebehandlet på alle mulige måter til middag, lunsj og som tilbehør.

Det er lett å få mye smak inn i grønnsaker med krydder. Og hvis du trenger inspirasjon, så er det mange kulturer som spiser mye vegetar. I indisk matkultur og også i nærliggende områdene bruker de mye grønnsaker og mange av rettene de spiser er vegetariske. I midtøsten spiser de også veldig mye grønnsaker, i tradisjonell meze er det ofte svært liten bruk av kjøtt og fisk. Så her det gode muligheter for tips til mange grønnsaksretter med mye smak.

Uansett tilberedelsesmetode, krydder og retning du velger, grønnsaker bør ta en større plass i kostholdet ditt.

  • 1 time 10 minutter

    Denne lasagnen er ikke som andre lasagner. Og det på flere måter. Oppskriften er både rask og enkel. Helt uten kjøtt og med aubergine og spinat.

  • 30 minutter

    Blomkål med ostesaus og bacon er det som skal til for at alle rundt middagsbordet fryder seg. Her er den enkle oppskriften som tar deg 30 minutter å få på bordet.

  • 20 minutter

  • 30 minutter

    Dette er en suppe med skikkelig fart i med koriander, yoghurt naturell, chili og spisskumfrø. Lag gulrotsuppe med linser Dermed har du en vegetarrett. Her er den enkle oppskriften..

  • 10 minutter

    Kan du tenke deg spekemat uten potetsalat? Den tryller du frem på få minutter uten at det koster deg mye bryderi.

  • 30 minutter

    Salat, og kanskje spesielt en av de greske variantene med tzatziki, er alltid velkommen på bordet. Enten servert som en forrett eller som et helt måltid i seg selv.

Forsiden akkurat nå
By på nydelig jordskokksuppe med kveite
Dagens rett
Jordskokksuppe med pepperstekt kveite

By på nydelig jordskokksuppe med kveite

Denne lekre retten inneholder noen av høstens beste råvarer. Oppskriften er mye enklere enn du skulle tro.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lammestek er noe av det beste du kan lage som søndagsmiddag.
Dagens rett

Lammestek er noe av det beste du kan lage som søndagsmiddag.

Ingen høstlig søndagsmiddag uten skikkelig lammestek på menyen. Denne lager seg selv i gryte sammen med grønnsaker og poteter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Ferdig med fårikål for i år? Prøv denne bolivianske vrien som kan serveres i et uthult gresskar
Dagens rett

Ferdig med fårikål for i år? Prøv denne bolivianske vrien som kan serveres i et uthult gresskar

Chairo stew er en gryterett fra Bolivia som varmer og lyser godt opp i høstmørket. Og en fin rett å servere til sultne halloween-feirende.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets kurs for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Innbakt svinefilet med soltørkede tomater lager du på grillen, inne eller utendørs, eller i panne
Dagens rett

Innbakt svinefilet med soltørkede tomater lager du på grillen, inne eller utendørs, eller i panne

Grillen er i bruk nesten året rundt for entusiastene. Denne retten kan imidlertid fint lages i stekepanne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresskar er mer enn bare pynt
Guide

Gresskar er mer enn bare pynt

Er du usikker på historien bak halloween eller lurer på hva du skal bruke gresskarene til? Apéritif gir deg svarene og oppskriftene.

Les hele saken