Slik lager du brunostkake
Sebastian Klaas, Lysverket

Slik lager du brunostkake

Vel krever denne oppskriften sin baker og litt tid. Og du må være nøye med både vekt og ikke minst temperaturer. Er du det, belønnes du altså med himmelske smaker.

Fremgangsmåte

  1. Brunostkremen (mousse):
    Legg gelatinbladene til bløt i kaldt vann.
  2. Smelt sukkeret med en spiseskje vann til en lys karamell. Ta kjelen av varmen og tilsett brunosten som er delt opp i biter. Rør til den er løst opp og tilsett melken. Rør godt. Når temperaturen er under 70 grader kan du tilsette de oppbløtte gelatinbladene.
  3. Piske rømmen til krem. 
  4. Når karamellblandingen holder 40 grader, bretter du inne rømmekremen. Fordel kremen jevnt på en bakeplate med kanter. Sett kaldt, aller helst i fryseren. 
  5. Sjokoladekremen (ganash):
    Varm opp fløten og saltet til 60 grader og tilsett brunosten og mandlene. Bruk stavmikseren for å oppnå en jevn masse. Ta kjelen av platen og tilsett sjokolade. Fordel også denne kremen på en silikonplate og sett i fryseren. 
  6. Kakebunn:
    Separer eggeplommer og eggehviter. Pisk smør og halvparten av sukkeret til det er hvitt.
  7. Pisk eggehvitene med resten av sukkeret til stiv marengs.
  8. Tilsett en tredel av melet og en eggeplomme og gjenta to ganger til. Rør godt mellom. 
  9. Tilsett den smeltede sjokoladen og brett inn den piskete eggehviten til du får en luftig masse. Fordel den over et bakebrett med bakepapir og stek i 6 minutter ved 190 grader. 
  10. Mørk sjokolademousse:
    Pisk kremfløten stiv. Sett til side. Pisk egg på full hastighet. Lag karamell av sukkeret (maks 121 grader). Tilsett karamellen sakte i eggemiksen men ikke ha full hastighet. Fortsett å piske til blandingen er 24 grader. 
  11. Blant kremen og den smeltete sjokoladen godt. Ha i eggemiksen og bland til en jevn mousse. 
  12. Sett kaken sammen:
    Lag lag i denne rekkefølgen:
    Sjokoladekrem, kakebunn, brunostkrem, sjokoladekrem, brunostkrem. 

Kaken dekkes med en mørk sjokolademousse og du kan velge formen du ønsker. Enten stikke ut rundinger eller dele opp i kvadratiske porsjonsbiter før du dekker med sjokolademoussen. 

Her finner du veldig mange kakeoppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Sendt inn av Sebastian Klaas, Lysverket

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag blir det ekstra god pasta til middag
Dagens rett

I dag blir det ekstra god pasta til middag

Kjøttboller gir et mer interessant resultat for pastasausen enn å bare steke kjøttdeigen på vanlig måte. Og med brede pappardelle-pastabånd blir den ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her