Krydderkake "savarin" servert med en liten mandarin-crème brûlée
Anders Isager,Bølgen & Moi i StavangerVinner av Santa Rita Gourmet Cup 2005

Krydderkake "savarin" servert med en liten mandarin-crème brûlée

Ingredienser
Oppskriftens fulle navn:
Krydderkake "savarin" servert med en liten mandarin-crème brûlée
Mas Amiel-syltet pære, mandarinskum i sprø sylinder
Pistasjeanglaise
Krydderkake:
2½ dl mel
3 ss kanel ev. andre krydder
1 ss kardemomme
1 ss bakepulver
40 gr brunt sukker
2 eggeplommer
40 gr molasses
0,8 dl lønnesirup
2½ ss crème fraiche

80gr smeltet smør

Stivpisk og vend i røren:
4 eggehviter
40 gr sukker
Mandarin crème brûlée:
4 dl fløte
100 g sukker
1 vaniljestang
1 dl mandarinsaft
6 eggeplommer
Mas Amiel pærer:
2 faste pærer
1 kanelstang
1 vaniljestang
150 g sukker
3 dl Mas Amiel
Tuile:
85 g smør
45 g lys honning
1½ eggehviter
180 g mel
180 g melis
Mandarinskum:
4 dl mandarinsaft
80 g sukker
1 vaniljestang
2 cl Cointreau
2 pl gelatin
2 eggehviter
Pistasjeanglaise:
2 dl melk
1 dl fløte
75 g sukker
1 vaniljestang
4 eggeplommer
100 g små pistasienøtter (ev. pistasiepuré)

Fremgangsmåte

Krydderkake:
Bland til smidig masse.

Bland i smeltet smør.

Stivpisk og vend i røren:
Stek i smurt form på 180 grader til den har satt seg. Kuttes i serveringstykker når den er avkjølt.
Mandarin crème brûlée:
Fløte, sukker og vanilje varmes opp til kokepunktet, vendes i piskede eggeplommer. Smak til med mandarinsaften. Stek i vannbad til den har satt seg.

Karamelliser med sukker på toppen før servering.

Mas Amiel pærer:
Kok opp og reduser alt utenom pærene til tynn sirup. Kutt pærene i terninger og trekk dem ferdig i laken, avkjøl.
Tuile:
Alt blandes godt, smøres på silikonmatte i ønsket form og stekes gyllen ved 150 grader. Formes som en sylinder rett fra ovnen.
Mandarinskum:
Varm opp saft, sukker og vanilje. Tilsett Cointreau og løs opp gelatinen i laken. Avkjøl. Tilsett lettpiskete eggehviter, ha på espumaflaske og tilsett 2 patroner. Ristes godt før bruk.
Pistasjeanglaise:
Fløtemelk, vanilje, og halvparten av sukkeret varmes til kokepunktet. Nøtter og resten av sukkeret kjøres i mikser til en masse og tilsett eggeplommene, fløtemelken røres i og tyknes på platen under omrøring. Sil og avkjøl.

Sendt inn av Anders Isager,Bølgen & Moi i StavangerVinner av Santa Rita Gourmet Cup 2005

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ekte amerikanske brownies: Disse munnfullene er det alltid plass til
Ukens kake

Ekte amerikanske brownies: Disse munnfullene er det alltid plass til

Hjemmebakte brownies går i en egen mage. At de kommer til å få fart på seg er ubestridt. Lag derfor dobbel porsjon, for disse seige kakene er holdbare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her