Krydderkake "savarin" servert med en liten mandarin-crème brûlée
Anders Isager,Bølgen & Moi i StavangerVinner av Santa Rita Gourmet Cup 2005

Krydderkake "savarin" servert med en liten mandarin-crème brûlée

Ingredienser
Oppskriftens fulle navn:
Krydderkake "savarin" servert med en liten mandarin-crème brûlée
Mas Amiel-syltet pære, mandarinskum i sprø sylinder
Pistasjeanglaise
Krydderkake:
2½ dl mel
3 ss kanel ev. andre krydder
1 ss kardemomme
1 ss bakepulver
40 gr brunt sukker
2 eggeplommer
40 gr molasses
0,8 dl lønnesirup
2½ ss crème fraiche

80gr smeltet smør

Stivpisk og vend i røren:
4 eggehviter
40 gr sukker
Mandarin crème brûlée:
4 dl fløte
100 g sukker
1 vaniljestang
1 dl mandarinsaft
6 eggeplommer
Mas Amiel pærer:
2 faste pærer
1 kanelstang
1 vaniljestang
150 g sukker
3 dl Mas Amiel
Tuile:
85 g smør
45 g lys honning
1½ eggehviter
180 g mel
180 g melis
Mandarinskum:
4 dl mandarinsaft
80 g sukker
1 vaniljestang
2 cl Cointreau
2 pl gelatin
2 eggehviter
Pistasjeanglaise:
2 dl melk
1 dl fløte
75 g sukker
1 vaniljestang
4 eggeplommer
100 g små pistasienøtter (ev. pistasiepuré)

Fremgangsmåte

Krydderkake:
Bland til smidig masse.

Bland i smeltet smør.

Stivpisk og vend i røren:
Stek i smurt form på 180 grader til den har satt seg. Kuttes i serveringstykker når den er avkjølt.
Mandarin crème brûlée:
Fløte, sukker og vanilje varmes opp til kokepunktet, vendes i piskede eggeplommer. Smak til med mandarinsaften. Stek i vannbad til den har satt seg.

Karamelliser med sukker på toppen før servering.

Mas Amiel pærer:
Kok opp og reduser alt utenom pærene til tynn sirup. Kutt pærene i terninger og trekk dem ferdig i laken, avkjøl.
Tuile:
Alt blandes godt, smøres på silikonmatte i ønsket form og stekes gyllen ved 150 grader. Formes som en sylinder rett fra ovnen.
Mandarinskum:
Varm opp saft, sukker og vanilje. Tilsett Cointreau og løs opp gelatinen i laken. Avkjøl. Tilsett lettpiskete eggehviter, ha på espumaflaske og tilsett 2 patroner. Ristes godt før bruk.
Pistasjeanglaise:
Fløtemelk, vanilje, og halvparten av sukkeret varmes til kokepunktet. Nøtter og resten av sukkeret kjøres i mikser til en masse og tilsett eggeplommene, fløtemelken røres i og tyknes på platen under omrøring. Sil og avkjøl.

Sendt inn av Anders Isager,Bølgen & Moi i StavangerVinner av Santa Rita Gourmet Cup 2005

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Norgesrekord i kokebokssalg

Eyvind Hellstrøms Grunnboka har snart solgt 200.000 eksemplarer på knappe tre måneder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her