Lammestek (leirgryte)

Ingredienser
2 kg lammestek
4 fedd hvitløk
8 kvaster rosmarin
salt og pepper
2,5 dl rødvin
4 ss smør
3 ss hvetemel
rips- eller peppermyntegele til servering

Fremgangsmåte

Lag små dype kutt i kjøttet. Skjær hvert hvitløkfedd i 2-4 på langs, og stikk dem inn i snittene i kjøttet. Gjør det samme med rosmarinen. Legg kjøttet i den fuktige leirgryten og bruk rikelig med salt og pepper. Legg lokket på gryten og sett den i kald ovn.
220 grader - 1 time

Varm opp vinen i en liten gryte, ikke kok, og hell den over kjøttet. La stå videre med lokk i 30 min. Hell 5 dl varmt vann rundt lammet, og la stå videre med lokk i 40-50 min.

Imens blander du smør og mel til en krem. Legg kjøttet på et fat, dekk med folie og sett til side. Sil kokesjyen i en gryte og kok opp. La småkoke mens du har smørblandingen i litt etter litt under visping. La småkoke i 3 min under visping til den tykner. Smak til med salt og pepper. Skjær opp kjøttet og server med sesongens grønnsaker, saus og rips-eller peppermyntegele

Sendt inn av Eliin Hoflandsdal

Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her