Napoleonskake anno 2002 tilsmakt med karri servert med syrlig basilikumsorbet, pistasjebrownie og varm bringebærsirup
Foto: Eva Brænd

Napoleonskake anno 2002 tilsmakt med karri servert med syrlig basilikumsorbet, pistasjebrownie og varm bringebærsirup

En kakeservering for de helt spesielle anledninger. Du kan fint nøye deg med deler av den.

Fremgangsmåte

  1. Napoleonskakebunn:
  2. 5 plater butterdeig kjevles tynt ut, prikkes og stekes under press til de er gylne.
  3. Melisglasur:
  4. Rør ut en tredel av melisen i eggehviten, tilsett limesaft og vaniljesukker og pisk i 10 minutter. Ha i resten av melisen og pisk videre i 2 minutter. Stryk glasuren på butterdeigen mens den fortsatt er litt varm.
  5. Karrikrem:
  6. Kok sitronsaft, glukose, sukker, vaniljefrø, karri og litt vann til 120 grader. Spe med eggeplommene under kraftig pisking og pisk til det hele er kaldt.
  7. Stivpisk fløten og bløtlegg gelatin. Rør kremosten med eggene og vend inn krem og gelatin.
  8. Servering: 
  9. Fordel karrikrem på halvparten av butterdeigen. Legg den andre halvparten på toppen. Sett kaldt i 30 minutter. før porsjonsstykker skjæres.
  10. Basilikumsorbet:
  11. Kok sukkerlake av alle ingrediensene unntatt basilikum og sitron. Avkjøl helt og kjøt i blander sammen med basilikum, smak til med sitron.
  12. Brownie:
  13. Smelt sjokolade og smør, rør alt sammen, tilsett hakket sjokolade. Stek som vanlig brownies ved 170 grader i ca 20 minutter.
  14. Bringebærsirup:
  15. 100 g sukker karamelliseres med vann. Deglaser med ½ dl bringebæreddik. Tilsett 1 dl sukkerlake, 200 g friske bringebær og saften av 1-2 lime. Reduser til sirup, sil. 5 store mynteblader snittes til chiffonade (tynne strimler). Garner sirupen med mynten rett før servering.
  16. Servering: 
  17. Skjær brownie i små biter. Legg en skje basilikumsorbet på hver. Server napoleonskaken med dette ved siden av.

Sendt inn av Ole-Erik Løkken - Bølgen & Moi

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her