Pære kokt med stjerneanis, karamelltuiles, pasjonsfruktcoulis, lakris- og sjokoladebavaroise mellom sprø kjeks, portvinssirup
Foto: Eva Brænd

Pære kokt med stjerneanis, karamelltuiles, pasjonsfruktcoulis, lakris- og sjokoladebavaroise mellom sprø kjeks, portvinssirup

Ingredienser

Syltede pærer:
pærer
vann
sukker
stjerneanis
askorbinsyre (fås på apotek)

Pasjonsfruktcoulis:
pasjonsfrukt
sukker
Tahiti-vanilje

Sprø kjeks:
100 g smør
100 g melis
100 g hvetemel
100 g eggehvite

Karamelltuiles:
100 g smør
100 g sukker
hvetemel
appelsinsaft

Portvinssirup:
portvin
balsamicoeddik
sukker

Lakris- og sjokoladebavaroise:
50 g eggeplommer
30 g sukker
50 g fløte

60 g lakrissirup
100 g mørk callebaut couverturesjokolade (nr. 811)
200 g fløtekrem
3 pl gelatin

Fremgangsmåte

Syltede pærer:
Skrell noen gode pærer så de er pene og runde. Kok opp vann, sukker, stjerneanis og litt askorbinsyre (fås på apotek. Askorbinsyre tilsettes for å holde pærene naturlige i fargen).

Legg pærene i og la de trekke i ca. 20-25 minutter. Avkjøl i laken. La pærene renne av på klede før anretning. Sett på tallerken og legg litt pasjonsfruktcoulis rundt.

Pasjonsfruktcoulis:
Skrap kjøttet av pasjonsfrukt i en sil og press ut saften. Kok med litt sukker og Tahiti-vanilje til det tykner. Sil på nytt og avkjøl.

Sprø kjeks:
Smelt smør og rør inn melis, hvetemel og eggehvite til det blir en smidig røre. Avkjøl massen og stryk på en silikonmatte. Stek i ovn ved 180 grader til massen er halvstekt. Ta ut og skjær firkanter på 4 x 4 cm. Legg firkantene tilbake på matten og stek videre til de er gylne. Avkjøl.

Karamelltuiles:
smør og sukker smeltes sammen. Rør inn hvetemel og litt appelsinsaft til det blir en smidig masse. Hell massen på en silikonmatte, stryk så tynt du klarer.

Stek i ovn ved 180 grader til den er gylden. Ta ut av ovnen, avkjøl litt, stikk ut med utstikker før den stivner. Tre karamelltuiles ned på pæren.

Portvinssirup:
Kok portvin og litt balsamicoeddik med sukker til det tykner. Smak til med litt frisk portvin og avkjøl. Fyll i en sprøytepose og skjær av litt av tuppen. Sprøyt ønsket mønster på tallerken.

Lakris- og sjokoladebavaroise:
Kok opp sukker og fløte og leger med eggeplommene til crème anglaise.

Smelt sjokoladen i crème anglaise, rør inn oppbløtt gelatin. Smak til med lakris-sirup og avkjøl. Vend inn mykpisket fløtekrem. Fyll i en sprøytepose og avkjøl.

Legg de sprø kjeksene utover kjøkkenbenken og sprøyt bavaroisen over platene i tre rader. Skjær av på endene med en varm kniv. Legg platene sammen oppå hverandre, slik at du begynner med kjeks og slutter med kjeks. Still disse på høykant på tallerkenen.

Sendt inn av Dan Lystad - Le Canard

Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Norgesrekord i kokebokssalg

Eyvind Hellstrøms Grunnboka har snart solgt 200.000 eksemplarer på knappe tre måneder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her