Saftig kjøtt saltlake

Ingredienser
Kjøtt
Saltlake:
35-50 gram salt pr. liter vann (to-tre spiseskjeer).

Fremgangsmåte

http://www.klikk.no/mat/spise/article512319.ece

Det første kapittelet i den boka er på tre sider. Her forklarer han hvordan kjøtt har evnen til å ta opp i seg væske som tilsvarer 10% av sin egen vekt. Sagt med andre ord: hvordan kjøtt blir saftig.

Vanligvis vil saltet trekke ut fuktighet. Men, dersom du legger kjøttet i en saltlake i minst to timer (og gjerne et døgn) før du steker det, vil kjøttet øke evnen til å ta opp i seg væske. Faktisk vil en stek på én kilo kunne ta opp i seg 1 desiliter væske - 10% av egenvekt for den som er rask i hoderegning.

Saltlake lager du ved å løse opp 35-50 gram salt pr. liter vann (to-tre spiseskjeer). Selv om du ikke har mer enn 2-3 timer til rådighet vil du fortsatt ha god effekt av denne teknikken.

Rent vitenskapelig er det to ting som skjer: saltet øker evnen til å binde væske. Samtidig bryter saltet ned noen av kjøttproteinene som vanligvis trekker seg sammen og gjør kjøttet tørrere.

Husk at kjøttet selvsagt blir saltere og at du må spare på saltet i tilbehøret.


Kjøttet har evne til å ta opp i seg væske både før og etter steking/koking. Det betyr at du kan legge kokt, vamt kjøtt i en saltholdig væske. Kjøttet vil da trekke til seg væsken. Som This skriver: Hvorfor ikke legge det i trøffelsaft?

Sendt inn av Torstein Skarra

Forsiden akkurat nå
Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når ovnsbakt laksefilet med sitron og rosmarin får følge av hjemmelaget sorbet, er det duket for fest
Dagens rett

Når ovnsbakt laksefilet med sitron og rosmarin får følge av hjemmelaget sorbet, er det duket for fest

I dag er det laks som står på menyen, og den følges av en deilig fransk rosevin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

16 år gammel champagne fra den fantastiske 2008-årgangen på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

16 år gammel champagne fra den fantastiske 2008-årgangen på et pol nær deg

Det er en sjelden godbit som venter den som setter pris på champagnens fascinerende univers av tertiæraromaer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skal du ha noen riktig lekre bobler, finner du denne på 134 pol
+
Ukens vin

Skal du ha noen riktig lekre bobler, finner du denne på 134 pol

Denne Franciacorta-klassikeren er oppgradert av selveste Richard Geoffroy, kjellermester for Dom Pérignon gjennom 28 år. Som også utfordrer sake-tradisjonen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dagen derpå blir bedre med dette i magen
Dagens rett
Kentucky Hot Brown Sandwich

Dagen derpå blir bedre med dette i magen

Dessuten får du brukt opp rester fra 17. mai-feiringen. Her er det bare å lesse på, i dag er "mer er mer" som gjelder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

17. mai-frokost? Plukk noen syrinklaser og bruk dem til denne drinken
Ukens drink
Syrin Mimosa

17. mai-frokost? Plukk noen syrinklaser og bruk dem til denne drinken

Den gir akkurat den sommerfølelsen du ønsker nå i mai. Syrinblomster, skikkelig god eplemost samt knusktørr musserende sørger også for feststemningen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her