Saftig kjøtt saltlake

Ingredienser
Kjøtt
Saltlake:
35-50 gram salt pr. liter vann (to-tre spiseskjeer).

Fremgangsmåte

http://www.klikk.no/mat/spise/article512319.ece

Det første kapittelet i den boka er på tre sider. Her forklarer han hvordan kjøtt har evnen til å ta opp i seg væske som tilsvarer 10% av sin egen vekt. Sagt med andre ord: hvordan kjøtt blir saftig.

Vanligvis vil saltet trekke ut fuktighet. Men, dersom du legger kjøttet i en saltlake i minst to timer (og gjerne et døgn) før du steker det, vil kjøttet øke evnen til å ta opp i seg væske. Faktisk vil en stek på én kilo kunne ta opp i seg 1 desiliter væske - 10% av egenvekt for den som er rask i hoderegning.

Saltlake lager du ved å løse opp 35-50 gram salt pr. liter vann (to-tre spiseskjeer). Selv om du ikke har mer enn 2-3 timer til rådighet vil du fortsatt ha god effekt av denne teknikken.

Rent vitenskapelig er det to ting som skjer: saltet øker evnen til å binde væske. Samtidig bryter saltet ned noen av kjøttproteinene som vanligvis trekker seg sammen og gjør kjøttet tørrere.

Husk at kjøttet selvsagt blir saltere og at du må spare på saltet i tilbehøret.


Kjøttet har evne til å ta opp i seg væske både før og etter steking/koking. Det betyr at du kan legge kokt, vamt kjøtt i en saltholdig væske. Kjøttet vil da trekke til seg væsken. Som This skriver: Hvorfor ikke legge det i trøffelsaft?

Sendt inn av Torstein Skarra

Forsiden akkurat nå
Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sommerens beste dessert lager du på grillen
Ukens kake

Sommerens beste dessert lager du på grillen

Smuldrepai og dine favoritter blant sommerens bær får følge av en kaldrørt vaniljekrem - også den hjemmelaget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grønn softis-suksess på brygga

Pascals lysgrønne softis-kiosk på Aker Brygge i Oslo er en stor suksess.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her