Kjøttdeiggryte med bønner
Kjartan Skjelde

Kjøttdeiggryte med bønner

Bak denne retten står mesterkokk og småbarnspappa Kjartan Skjelde og Berit Nordstrand, legen og seksbarnsmoren som er kjent for sine kostholdsråd.

Fremgangsmåte

Hakk grønnsakene og fres dem gylne i smør i panne sammen med kjøttdeig og tomatpuré. Bland i hermetiske tomater, krydder og vann. Kok under lokk i 45 minutter.

Kok bønnene møre i saltet vann, cirka 40 minutter. Forvell brekkbønner i lettsaltet vann i 2–3 minutter. Tilsett kokte bønner og brekkbønner i kjøttgryten. Kok videre i 3–5 minutter til alt er varmt. Smak til med salt og kajennepepper.

Fordel rømme over og dryss på koriander.  

Rens og riv salaten og server i egen bolle.

Tips:
Ikke avspis gjestene med annet enn den beste rømmen, det vil si seterrømme eller ekte rømme. Selv om den inneholder mye energi, er den full av viktige næringsstoffer. Velg økologisk rømme om du får tak i det. Finn en som er forsiktig bearbeidet og som ikke skiller seg ved koking. En fyldigere smak følger med på kjøpet.

Oppskriften er hentet fra kokeboken Verdens beste familiekokebok, Kjartan Skjelde, Berit Nordstrand (Gyldendal) - en av fem finalister i Beste Norske Kokebok 2015.

Her det oppskrifter på mange deilige fiskegryter

Her finner du mange deilige gryteretter

Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her

Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?

Kanskje en fiskegryte frister deg mer?

Hva med en gryterett med bare grønnsaker?

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Kjartan Skjelde

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her